فعالیت خزانه سکه «بانک آینده» از هفته دیگر آغاز میشود
عضو هیئت مدیره بانک آینده از آغاز فعالیت خزانه این بانک به عنوان انبار سکه در بازار گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا با ظرفیت ۱۵۰ هزار قطعه سکه از هفته آینده خبر داد.
به گزارش روند بورس امروز، علی سعیدی گفت: با صدور مجوزهای لازم ازسوی بورس کالا، خزانه بانک آینده از هفته آینده آماده تحویل سکه از سوی مشتریان و صدور گواهی سپرده سکه طلا خواهد بود و هم اکنون خزانه بانک در حال انجام امور نهایی و تکمیل الحاقیه قرارداد دریافتی از سوی بورس کالاست تا پس از تایید بورس کالا، شاهد بازگشایی نماد معاملاتی گواهی سپرده سکه خزانه بانک آینده باشیم.
وی افزود: تلاش این است که مخزن یکی از شعب نزدیک به بازار سکه طلا در تهران و چند شهر دیگر که شرایط استاندارد بورس کالا را دارند، به این موضوع اضافه شود.
قابلیت تبدیل دارایی ها به اوراق بهادار
عضو هیئت مدیره بانک آینده درباره مزایای استفاده از این ابزار نوین مالی اظهار کرد: یکی از ویژگیهای مهمی که در بازار سرمایه وجود دارد امکان تبدیل داراییها به اوراق بهادار است. بر این اساس، هرچه بتوانیم کالاهایی را که سرمایهگذاران تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری در آن را دارند در بورس کالا به اوراق بهادار مبتنی بر کالا تبدیل کنیم، صنعت مدیریت دارایی در کشور به بلوغ بیشتری می رسد.
سعیدی گفت: سکه طلا نیز از کالاهایی است که افراد زیادی به دنبال سرمایهگذاری در آن هستند؛ اما سرمایهگذاری در بازار سنتی سکه مسائل و مشکلات مربوط به خود را دارد؛ مشکلاتی از جمله اطمینان از اصالت سکه و امنیت در حمل و نقل و نگهداری و از همه مهمتر غیرشفاف بودن معاملات.
وی تاکید کرد: این مشکلات در حالی برای سرمایه گذاری در بازار سنتی سکه مشاهده میشود که ریسکهای یاشده در بازار گواهی سپرده سکه قابل پوشش بوده و سرمایهگذار نگرانی خاصی از بابت تایید اصالت سکه و نحوه نگهداری آن ندارد و برای خرید نیز نیازی به مراجعه حضوری نبوده و معاملات به شیوه آنلاین و به صورت غیر حضوری انجام می شود.
این عضو هیات مدیره بانک آینده تاکید کرد: معاملات ثبت میشود و دولت نیز حقوق خود از بابت معاملات را نقدی دریافت میکند.
امکان تنوع بخشی در سبد سرمایه گذاری
سعیدی گفت: نکته مهم دیگر این است که وقتی بر پایه یک کالا گواهی سپرده صادر میشود، آن کالا قابلیت قرار گرفتن در سبد سرمایهگذاری افراد را پیدا میکند. به این ترتیب، شرکتهای سبدگردانی نیز میتوانند سبد متنوعی از انواع داراییها را برای مشتریان خود تشکیل داده و به نحو بهتری سرمایه افراد را مدیریت کنند؛ به این ترتیب خدمتی جدید برای مدیریت ثروت برای شرکتهای سبدگردانی به وجود میآید.
وی با بیان اینکه افزایش شفافیت در معاملات سکه طلا یکی دیگر از مزایای ابزار گواهی سپرده سکه است، عنوان کرد: در بازار سنتی سکه طلا نه تنها حجم و ارزش معاملات و عرضه و تقاضا ثبت نمی شود، بلکه امکان مدیریت درست برای متولی بازار نیز دشوار است.
این عضو هیئت مدیره بانک آینده ادامه داد: این در شرایطی است که در بازار گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا اطلاعات و آمار مربوط به معاملات اعم از حجم عرضه، تقاضا و معامله و نیز قیمت ها به صورت دقیق ثبت میشود و به مرور با توسعه این بازار، عموم مردم نیز فرا میگیرند که برای سرمایهگذاری باید به بازار مالی و نهادهای تخصصی فعال در آن مراجعه کنند.
تامین مالی بخش کشاورزی
سعیدی با اشاره به اینکه این ابزار مالی در بازار محصولات کشاورزی نیز استفاده شده و قابلیت توسعه دارد، گفت: کشاورزان میتوانند در این بازار محصولی همچون زعفران را به انبارهای بورسی تحویل دهند و پس از تایید اصالت و استانداردهای تعریف شده برای کالا، گواهی سپرده محصول خود را دریافت کند.
وی افزود: پس از آن کشاورز میتواند به کمک این ابزار نقدینگی مورد نیاز خود را نیز تامین کند بهطوری که گواهی سپرده یاشده به عنوان ضمانت جهت دریافت تسهیلات نزد شبکه بانکی قابلیت وثیقهگذاری دارد؛ بانک آینده در حال تدوین این خدمت را برای کشاورزان و دارندگان گواهی سپرده زعفران است که به زودی قابل ارائه خواهد بود. امید است این موضوع برای دیگر کالاهای کشاورزی نیز به وقوع بپیوندد.
عضو هیئت مدیره بانک آینده تصریح کرد: همواره در فصل برداشت به دلیل افزایش حجم عرضه قیمتها کاهش مییابد و کشاورز از افت قیمتها متضرر میشود؛ این در حالی است که گواهی سپرده این امکان را به کشاورز میدهد که محصول خود را در انبارهای استاندارد نگهداری کند و ضمن امکان گرفت تسهیلات بانکی و توثیق گواهی سپرده کالای کشاورزی خود، در بازه های زمانی مختلف و متناسب با نیازش به نقدینگی اقدام به فروش محصول خود در قالب این اوراق میکند.
بورس عامل گرانی نیست
سعیدی در ادامه درباره ادعاهای مطرح شده درباره مقصر بودن بازار گواهی سپرده بورس کالا در رشد قیمت سکه در بازار سنتی گفت: بازار گواهی سپرده سکه همانند بازار سنتی یک بازار نقد است و صحبتها و ادعاهای مطرح شده درست و کارشناسی نیست.
وی گفت: به نظر می رسد برخی بازار گواهی سپرده را با بازار قراردادهای آتی اشتباه گرفتهاند، زیرا در زمان معامله سکه در بازار قراردادهای آینده در بورس کالا به دلیل ویژگی اهرمی بودن معاملات و نیز خرید و فروش سکه برای تحویل در ماههای آینده، قیمت ها متفاوت از نرخهای کنونی در بازار سنتی بود و برخی این تفاوت قیمتها را سیگنالی برای بازار سنتی تلقی میکردند که البته در درستی آن نیز ابهام وجود دارد.
عضو هیئت مدیره بانک آینده ادامه داد: حال آنکه معاملات گواهی سپرده کالایی سکه، همان معاملات نقدی است که در بازار سنتی انجام میشود؛ با این تفاوت که این معاملات در بازاری متشکل، ساختاریافته، شفاف، با نظارت و در یک شبکه رسمی انجام می شود.
سعیدی یادآور شد: به ازای سکه سپرده شده در خزانه بانکهای عامل، گواهی سپرده سکه صادر میشود و تفاوت بین این دو بازار تنها از جنبه شفافیت و اطمینانخاطر سرمایهگذار است. بنابراین به پشتوانه هر گواهی سپرده سکه طلا دقیق و معادل همان مقدار، سکه طلا در انبار ثبت شده نزد بورس کالا وجود دارد.
سیاستگذار مراقب هجمه به شفافیت باشد
وی ادعاهای مطرح شده را از سمت افرادی دانست که به دنبال حذف شفافیت هستند. از این رو، این وظیفه تصمیمگیرندگان و سیاستگذاران است که در مواجهه با هجمهها مراقبت بیشتری کنند و مانع از دستیابی این افرادی به اهداف خود شوند.
این عضو هیئت مدیره بانک آینده پیشنهاد داد سیاستگذار برای حفظ و افزایش شفافیت در معاملات سکه، کلیه معاملات نقدی این کالای سرمایهای را به بورس کالا و بازار گواهی سپرده کالایی منتقل کند تا ضمن تعادل بخشی به معاملات آن شاهد شفافیت هر چه بیشتر و سهولت معاملات باشیم.
سعیدی در پایان با تاکید بر اینکه معاملات گواهی سپرده کالایی مزایای متعددی دارد، گفت: امیدواریم تعداد کالاهای قابل معامله در بازار گواهی سپرده کالایی افزایش یابد تا شاهد ایجاد شفافیت و تعادل در بازار محصولات کشاورزی و صنعتی و همچنین توسعه و رونق معاملات این ابزار در بورس کالا باشیم.