بورس کالا میزبان عرضه قیر در قالب قرارداد کشف پریمیوم میشود
روز یکشنبه هفته آینده (۲۸ اردیبهشتماه) ۶۵۰ هزار تن قیر ۶۰۷۰ صادراتی مجتمع پالایش نفت جی در قالب ۶۱ قرارداد کشف پریمیوم در بورس کالای ایران روی میز فروش میرود.
به گزارش روند بورس امروز، این قراردادها در دو حجم حداقلی ۲۵۰۰ و ۵۰۰۰ تنی عرضه شده و تاریخ معامله نهایی قراردادها از ۷ خرداد ماه ۱۳۹۹ تا ۲۰ اسفندماه امسال ادامه دارد.
تاریخ تحویل نخستین قرارداد کشف پریمیوم قیر، ۶ تیرماه امسال اعلام شده و تحویل در سایر قراردادها به ترتیب تا۲۱ فروردین ماه سال آینده ادامه مییابد و تحویل محصول در این قراردادها نیز به دو صورت فله و بشکه خواهد بود. نوع تسویه معاملات به دو صورت نقدی و اعتباری بوده و مهلت تسویه کشف پریمیوم ۳ روز کاری اعلام شده است.
اعلام مزایا
مجید اعظمی، مدیرعامل مجتمع پالایش نفت جی پیش از این، درباره هدف این شرکت برای انتخاب شیوه جدیدقرارداد کشف پریمیوم برای عرضه قیر صادراتی تولیدی خود گفت: هدف از عرضه محصول تولیدی برای تحویل در ماه های آینده به کمک ابزار کشف پریمیوم در بورس کالا، فروش تناژی محصول بوده و مجتمع پالایش نفت جی پیش از این نیز ازاین قرارداد استفاده کرده و در قالب مصرف کننده و خریدار این قراردادها، وکیوم باتوم مورد نیاز خود را از بستر بورس کالا تامین کرده است.
وی افزود: از طریق این ابزار مالی بورس کالا در تلاش هستیم به شیوه ای مناسب برنامه فروش شرکت در ماه های آتی را محقق سازیم.
مدیرعامل مجتمع پالایش نفت جی با بیان اینکه قرارداد کشف پریمیوم ابزاری شناخته شده و کاربردی در بورس های دنیامحسوب می شود، گفت: می توان از این قرارداد برای فروش محصول تولیدی در ماه های آتی استفاده کرد؛ ضمن اینکه ازاین طریق کمک حائز اهمیتی به تولیدکننده برای اطمینان از میزان فروش آینده و همچنین مصرف کننده در راستای اطمینان از تامین نیاز محصول مورد نیازش در ماههای آتی و همچنین پوشش ریسکهای احتمالی میشود.
اعظمی در پایان تاکید کرد: استفاده از ابزارهای مالی تضمین شده و قابل اعتماد بورس کالا یک امتیاز برای تولیدکنندگان به شمار میرود به طوری که نفت جی با بهرهگیری از قرارداد کشف پریمیوم هم به عنوان خریدار وکیوم باتوم و هم به عنوان فروشنده قیر، دیگر نگران تولید و فروش محصول تولیدی خود در ماه های آینده نخواهد بود و به این ترتیب امکان برنامهریزی مناسب برای ما فراهم شده است
توضیح قرارداد کشف پریمیوم
برای روشن شدن فرآیند معاملات قرارداد کشف پریمیوم فرض کنید که شخصی نیازمند کالای مشخصی در آینده باشد وشخص دیگری نیز توانایی تأمین این کالا را برای آینده داشته باشد. این دو شخص میتوانند وارد معامله شده و کالا رابرای آینده مورد معامله قرار دهند؛ اما مهمترین نکته در مورد این معامله بحث قیمت مبادله کالا در آینده و در زمان تحویل وفرمول قیمت مبنا برای تسویه ثمن معامله است.
طرفین معامله برای حل اختلاف نظرهای احتمالی میتوانند قیمت کشف شده در یک بازار قابل قبول دیگر یا قیمتی که توسط یک مرجع مشخص معرفی میگردد را به عنوان قیمت مبنا انتخاب کرده و توافق نمایند که قیمت نهایی (قیمت مبادله) برابر قیمتی با مابه التفاوت مشخص نسبت به قیمت مبنا باشد که واژه پریمیوم در حقیقت همین مابه التفاوت ذکر شده است و برای کشف شفاف آن، باید عرضه و تقاضا در قالب بازاری شفاف مثل بورس به رقابت بپردازند.
به عنوان نمونه برای معاملات آینده قیر ۶۰۷۰ تولیدی مجتمع پالایش نفت جی می توان بازار کشف پریمیوم را راهاندازی کرد که در آن خریدار و فروشنده متعهد به مبادله کالا در آینده براساس نرخ مرجع قیمتی تعیین شده (مثلاً ضریبی از قیمت وکیوم باتوم مرغوب یا معمولی اعلام شده توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به علاوه عددی ثابت) به علاوه پریمیوم کشف شده است.
در روز عرضه، نرخ پایه پریمیوم در فرمول قیمت مبنا صفر در نظر گرفته می شود؛ خریدار و فروشنده با رقابت می تواننداین نرخ پایه را روی تابلوی معاملات نیز ثابت نگه داشته و صفر لحاظ کنند و یا می توانند آن را افزایش و یا حتی کاهشدهند.
اما در زمان سررسید قرارداد نیز قیمت وکیوم باتوم اعلامی از سوی نهاد مرجع یعنی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در ضرایب مندرج در اطلاعیه عرضه ضرب میشود و حاصل آن با مبلغ پریمیوم کشف شده در روز عرضه جمع شده و قیمت نهایی معامله را مشخص میکند.
به این ترتیب، در روز عرضه و در فرآیند کشف پریمیوم نه کالایی تحویل میشود و نه ثمن معامله پرداخت میشود؛ بلکه خریدار و فروشنده با ارائه وجه تضمینهای لازم تنها متعهد به انجام معامله در روز سررسید شدهاند.