ابهام دلار،بلاتکلیفی بازار
محمد رضا صادقی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با وضعیت دلار،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. صادقی گفت:بازار این روز ها تحت تاثیر اعلام بسته ارزی، عرضه شدید حقوقی ها در هفته گذشته و ابهامات برخی صنایع پس از اعلام بسته جدید ارزی است.واقعیت این است که پس از اعتراضات شدید کارشناسان و فعالان […]
محمد رضا صادقی کارشناس بازار سرمایه در رابطه با وضعیت دلار،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
صادقی گفت:بازار این روز ها تحت تاثیر اعلام بسته ارزی، عرضه شدید حقوقی ها در هفته گذشته و ابهامات برخی صنایع پس از اعلام بسته جدید ارزی است.واقعیت این است که پس از اعتراضات شدید کارشناسان و فعالان اقتصادی و عامه مردم در رابطه با توزیع رانت ارز دولتی،مردم منتظر کاهش قیمت دلار بودند. اما اتفاقی که با اعلام بسته جدید افتاده این است که دلار دولتی رسما ۴۲۰۰ تومان و صرفا برای کالاهای اساسی و طبق لیست اعلامی دولت تثبیت شد.
وی افزود:در بازار ثانویه یا همان سامانه نیما که برای عرضه ارز صادراتی جهت واردات در نظر گرفته شده هم مکانیزم خاصی در نظر گرفته شده است.مبنای تعیین قیمت در این بازار ظاهرا عرضه و تقاضا است اما صادرکنندگان می توانند نرخ عرضه را اعلام و واردکنندگان در صورت تایید درخواست آنها توسط وزارت صمت (بجز ۱۳۳۰ قلم کالای ممنوعه) ارز خود را تهیه می کنند.پس در این بازار امکان خرید ارز توسط مردم عادی برای حفظ ارزش پول وجود ندارد . فعلا در این چند روز،طرف عرضه در این بازار قوی تر است و متقاضیان هم یا درگیر ثبت سفارش و تایید توسط وزارت صمت هستند یا در شوک اینکه اساسا با این قیمت امکان ادامه فعالیت دارند یا خیر .
کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: با اعطای مجدد مجوز فعالیت صرافیها امکان خرید و فروش محدود ارز در سامانه سنا فراهم شده است که مکانیزم آن هم محدود و باز هم امکان خرید دلار برای حفظ قدرت خرید در این بازار وجود ندارد .پس می ماند دلار بازار آزاد یا همان سبزه میدان معروف که هر کس دلار برای حفظ قدرت خرید لازم داشت باید به آنجا مراجعه کند.
اما برای ما بورسی ها علیرغم شفاف شدن نرخ عرضه ارز صادراتی هنوز ابهامات زیادی وجود دارد:
۱. مبنای دلاری نرخ عرضه محصولات در بورس کالا برای صنایع مختلف از جمله فلزیها، پتروشیمی ها و غیره
۲. مبنای دلاری نرخ خوراک پتروشیمی ها ۳. مبنای دلاری نرخ مورد محاسبه برای پالایشی ها
صادقی اشاره کرد:در خصوص موارد فوق طبق گفته های رییس بانک مرکزی علی القاعده باید به تدریج به سمت بازار آزاد یعنی نرخ ثانویه برویم و این اتفاق دیر یا زود همانطور که برای ارز صادراتی اتفاق افتاد برای بورس کالا هم اتفاق خواهد افتاد. اما آنچه محرز است در آینده با توجه به موارد زیر با تورم افسار گسیخته ای مواجه خواهیم بود: ۱. جا افتادن قیمت دلار با نرخهای ثانویه و بیش از آن ۲. تداوم خلق نقدینگی با سودهای بانکی موجود۳. گسترش دامنه تحریمها و بروز مشکل در صادرات و تامین ارز ۴. فساد و رانت موجود در جامعه.
نتیجه اینکه اگر همه این موارد صرفا نتایج اقتصادی در بر داشته باشند و منجر به اعتراضات اجتماعی نشوند، میتوان انتطار بازده بسیار خوبی را از بازار در ماههای آینده داشت .