پتانسیلهای بازار سرمایه برای جذب نقدینگی
به گزارش روند بورس امروز، اسماعیل بیات کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار سرمایه امروز گفت: شاخص بازار بورس به ۱,۰۲۰,۲۹۵ واحد رسید. این شاخص با ارزش بازار ۳,۸۰۰ میلیاردی کل بورس برابر است. چند نماد معاملاتی در رسیدن شاخص به این عدد نقش قابلتوجهی داشتهاند. ادامه رشد شاخص بورس بیات اظهار داشت: شاخص […]
به گزارش روند بورس امروز، اسماعیل بیات کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار سرمایه امروز گفت: شاخص بازار بورس به ۱,۰۲۰,۲۹۵ واحد رسید. این شاخص با ارزش بازار ۳,۸۰۰ میلیاردی کل بورس برابر است. چند نماد معاملاتی در رسیدن شاخص به این عدد نقش قابلتوجهی داشتهاند.
ادامه رشد شاخص بورس
بیات اظهار داشت: شاخص فولاد، پارس، تاپیکو و معادن در بازار بورس و صبا، میدکو، ذوب و شگویا در بازار فرابورس اثر بسیاری در شاخص داشتهاند. مباحثی همچون وضعیت در حال رشد یا امکان اصلاح امروز در بین فعالان بازار جریان داشت. امکان تداوم رشد کنونی بازار به چند دلیل وجود دارد.
وی افزود: وجود اصلاح در مسیر رشد شاخص غیرقابل انکار است. شروع رشد بازار از زمستان ۱۳۹۶ آغاز شد. شاخص بورس در آن سال حدود ۹۰ هزار واحد بود. نرخ ارز در همان سال حدود ۳,۸۰۰ تومان بود. از زمان شروع روند صعودی شاخص ۲ سال و ۴ ماه میگذرد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: رشد شاخص از زمان آغاز حدود ۱,۰۰۰ درصد است. بازده شاخص نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۳۹۰ درصد است. بازار مالی در سالهای گذشته با تأخیر نسبت به بازارهای موازی رشد میکرد. به عنوان مثال رشد مسکن پس از رشدی که ارز داشت، اتفاق میافتاد.
بیات تأکید کرد: بازار طلا نیز همزمان با این بازارها رشد کرد؛ اما بازار سرمایه با تأخیر رشد کرده است. رشد بازارهای موازی در این دوره نسبت به دورههای پیش متفاوت بود اما همچون دورههای گذشته با تأخیر نسبت به بازارهای موازی رشد کرد. رسیدن به نقطه اشباع یا تمهیدات بانک مرکزی نقدینگی به سمت بازار سرمایه سرریز شد.
این کارشناس در ادامه گفت: قدرت خرید در بازارهای موازی همچون مسکن به شدت کاهش پیدا کرد. این کاهش به دلیل افزایش قیمتها بود. بانک مرکزی با کنترل نقل و انتقالات پول و کاهش سرعت گردش پول باعث انتقال نقدینگی به بازار سرمایه شد. تحلیلگران از سال گذشته بر این باور بودند که نرخ دلار یک نرخ دستوری است.
بیات عنوان کرد: برآورد نرخ دلار به بیان تحلیلگران بیشتر از نرخ کنونی است. تحلیلهای سنتی، بازار را در وضعیت تکمیل میدانند. عدهای اثر جانشینی دلار را برای بازار سرمایه مطرح میکنند. طبق این دیدگاه بازار ارز همچنان امکان رشد دارد. رشد بازار سرمایه تنها به دلیل ارزش جایگزینی نسبت به دلار نیست.
وی افزود: تنها بخش ابتدایی رشد به ارزش جایگزینی مربوط میشود. معافیت تجدید ارزیابی داراییها از مالیات در ابتدای سال ۱۳۹۸ تصویب شد. این قانون رشد قیمتها را سرعت بخشید. بسیاری از سهمهای بازار به دلیل این اقدام در حرکت هستند. مشکلات موجود در سال جاری، قفلشدگی بازارهای موازی، کاهش نقل و انتقالات پول و قدرت خرید مردم به رشد بازار سرمایه کمک شایانی کرد.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: بازار سرمایه در مشکلات کنونی تنها بازاری است که قدرت جذب نقدینگی سرگردان را دارد. کسری بودجه دولت در سال جاری حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است. این کسری به دلیل کاهش درآمدهای نقدی، کاهش درآمدهای مالیاتی دولت به وجود آمد.
بیات اظهار داشت: تنها راه رفع کسری بودجه، فروش اموال مازاد دولتی است. دولت با فروش این داراییها تا حدودی کسری بودجه خود را جبران خواهد کرد. دولت با وجود مشکلات بازارهای موازی تنها در بازار سرمایه امکان فروش داراییها را دارد. بازار سرمایه نباید از کانون توجه فعلی خارج شود.
این کارشناس در نهایت خاطرنشان کرد: حاکمیت پس از ۴ دهه به اهمیت این بازار پی برد. بازار سرمایه علاوه بر توانایی جذب نقدینگی قدرت شفافیت بالایی دارد. این بازار امکان رشد اقتصادی کشور را فراهم میکند. این ویژگیهای بازار سرمایه دولت و حاکمیت را به سمت خود کشید. زمان توقف این روند همچنان مبهم است.
پتانسیلهای بازار سرمایه برای جذب نقدینگی