آیندهای روشن برای بازار سرمایه
آیندهای روشن برای بازار سرمایه به گزارش روند بورس امروز، علیرضا مهرآبادی کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار سرمایه در روزهای گذشته گفت: شرایط کلان حاکم بر اقتصاد ایران، آن را در قالب یک اقتصاد دستوری قرار میدهد. دولت بازیگر اصلی عرصه اقتصاد است. تغییر نگرش دولت در این اقتصاد هنجاری شرایط جدیدی را […]
آیندهای روشن برای بازار سرمایه
به گزارش روند بورس امروز، علیرضا مهرآبادی کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار سرمایه در روزهای گذشته گفت: شرایط کلان حاکم بر اقتصاد ایران، آن را در قالب یک اقتصاد دستوری قرار میدهد. دولت بازیگر اصلی عرصه اقتصاد است. تغییر نگرش دولت در این اقتصاد هنجاری شرایط جدیدی را برای بازار سرمایه فراهم کرده است. این شرایط بازارچه سرمایه را برای اولین بار از یک فضای محدود جدا کرده است. این بازار با چندین هزار نفر فعال به یک بازار بزرگ به وسعت جمعیت ایران مبدل خواهد شد.
مهرآبادی اظهار داشت: تأمین مالی همواره یکی از خواستگاههای بازار سرمایه بوده است. بازار این روند را از تأمین مالی شرکتها به تأمین مالی بودجه دولت سوق میدهد. هدایت نقدینگی سرگردان به بازار بورس کمک شایانی به بانک مرکزی میکند. علاوه بر این، باعث کنترل بازار ارز و کاهش تقاضای سفته بازانه بازار ارز میشود.
عملکرد دولت برای جذابیت بورس
وی افزود: دولت سیاستهای متعددی را برای بازی برد-برد با بازار سرمایه در پیشگرفته است. کاهش نرخ سود بانکی، معافیت سود ناشی از بازار سرمایه، محدودسازی و رصد تراکنشهای بانکی از جمله اقدامات دولت است. همچنین دولت برای جذابیت بازار سرمایه از محدودسازی رصد تراکنشهای بانکی و فشارهای جدید مالیاتی به سایر بازارها استفاده کرد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: دولت بازارهای موازی را با بازار قدرتمند سرمایه آشنا کرده است. سیاستهای دولت به فعلیت رسیدن ظرفیتهای بالای این بازار کمک شایانی کرد. بازار سرمایه ایران به سمت یک بازار رقابتی میل پیدا کرده است. قدرت انحصاری بازار سرمایه از دست حقوقیها و حقیقیهای بزرگ بازار سرمایه خارج شده است. معیارهای سنتی سنجش ارزش سهام در گذشته به صورت محافظهکارانه محاسبه میشد.
بازار سرمایه رقیب جدی بازارهای موازی
مهرآبادی تأکید کرد: تخمین قیمت سهام شرکتها به دلیل عدم توسعهیافتگی بازار سرمایه به صورت محافظهکارانه صورت میگرفت. این تخمین با تحولات جدیدی مواجه شده است. باید پذیرفت که بازار سرمایه با ظرفیت بالا تبدیل به رقیب جدی عرصه کلان برای سایر بازارها شده است. تورم انتظاری برای اولین بار در بازار سرمایه و بورس نمود پیدا کرده است.
وی افزود: جهشهای ارزی در گذشته با یک تأخیر بازار سرمایه را دچار تغییر میکرد. بازار سرمایه اکنون قبل از تورم و رشد قیمت ارز روند صعودی را در پیش گرفته است. ایجاد عرضه، واگذاریها و عمق بخشیدن به بازار باعث هدایت صحیح جریان نقدینگی به بازار سرمایه شده است. این اقدام دولت موجب رشد انتظاری بازار سرمایه شده است.
بررسی روند اصلاحی در بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: اتفاقات گذشته و اصلاحات مقطعی قیمتی_زمانی سهام شرکتها در هفته گذشته مسئلهای اجتنابناپذیر است. این مسئله جزو جدانشدنی بازار سرمایه است. هر روندی نیاز به اصلاح دارد. انتظار داریم که تازهواردان بازار سرمایه با تفکری بلندمدت وارد این حوزه شوند.
مهرآبادی اظهار داشت: این بازار ماهیت سرمایهگذاری در سهام شرکتها را دارد. بازار سرمایه برای تفکرات سفته بازانه کوتاهمدت مخاطراتی به همراه خواهد داشت. افراد تازهوارد باید با مبانی و اصول بازار سرمایه و تحلیل بنیادی شرکتها آشنا شوند. همچنین، باید قبل از خرید سهام شرکتها وضعیت بنیادی آن را مطالعه کنند. آنها باید مراقب هیجانات القایی بازار سرمایه باشند.
عملکرد عرضههای دولتی در بازار سرمایه
وی افزود: عرضههای اولیه سال ۱۳۹۹ نتایجی به همراه خواهد داشت. بیان این نتایج به بررسی چند مؤلفه نیاز دارد. نتایج دقیقی از حجم موردنیاز عرضههای اولیه پیش رو در دست نیست. شرکت تأمین اجتماعی با نماد «شستا» را میتوان به عنوان بزرگترین مقیاس عرضههای اولیه در سال ۱۳۹۹ فرض کرد.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: با فرض بدترین حالت، حداکثر میزان ارزش این عرضهها ۱۵۰,۰۰۰ میلیارد تومان خواهد بود. طبق اطلاعیهها تا پایان سال ۱۳۹۹ حدود ۳۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان سهام عدالت در بازار سرمایه قابلیت معامله خواهد داشت. ۵۰ درصد این مبلغ را با بدبینانهترین حالت پتانسیل عرضه فرض میکنیم.
جذب صحیح نقدینگی در بازار سرمایه
مهرآبادی بیان کرد: نتیجه این فرض رسیدن به حجم عرضه اولیه ۱۵۰,۰۰۰ میلیارد تومانی سهام عدالت قابل معامله است. سهام قابل معامله را در قالب صندوقهای ETF حدود ۱۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان میتوان فرض کرد. ارزش روز کل بازارهای بورس و فرابورس در مقطعه فعلی رقمی حدود ۴۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان است. فرض میکنیم ۱۰ درصد ارزش دو بازار پتانسیل عرضه در سال جاری است. جمع این ۴ مبلغ حدود ۸۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان است.
وی افزود: جذب صحیح نقدینگی تا مبلغ مذکور موجب ادامه حیات بانشاط بازار سرمایه در سال جاری میشود. این مبلغ حدود ۲۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان از مجموع سپردههای جاری کشور بالاتر است. همچنین این مبلغ حدود ۲,۲۰۰،۰۰۰ میلیارد تومان با نقدینگی تخمینی امسال فاصله دارد.
مهرآبادی کارشناس بازار سرمایه در نهایت گفت: ارزش معاملات روزانه بازار سرمایه از میزان ۲۰,۰۰۰ میلیارد تومان در روز فراتر رفته است. مبلغ ۸۰۰,۰۰۰ میلیارد تومان با مدیریت صحیح ارکان اقتصادی دولت مبلغ چندان پیچیدهای نیست. با مدیریت صحیح انتظار جذب این مبلغ را خواهیم داشت. با هدایت حجم عظیم نقدینگی سرگردان، شاهد تهدیدهای بزرگ برای بازار سرمایه نخواهیم بود.