براساس گزارش بانک مرکزی در خصوص تحولات بازار مسکن شهر تهران در تیر ماه سال 1397، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به 5/13 هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 2/9 و 7 درصد کاهش نشان می‌دهد.

کاهش در حجم معاملات مسکن می‌تواند ناشی از دو فاکتور عدم وجود واحد قابل عرضه و عدم تمایل فروشندگان بالقوه جهت عرضه واحدها به دلیل ابهام در شرایط فعلی و ابهام در انتخاب گزینه جایگزین برای منابع حاصل از فروش ‌باشد.

حنظله فندرسکی،مدیر سرمایه گذاری گروه سرمایه گذاری مسکن،در رابطه با رکود مسکن با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.

فندرسکی گفت:براساس گزارش بانک مرکزی در خصوص تحولات بازار مسکن شهر تهران در تیر ماه سال ۱۳۹۷، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ۵/۱۳ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲/۹ و ۷ درصد کاهش نشان می‌دهد. در این ماه متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۷/۶۹ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱/۷ و ۲/۵۴ درصد افزایش نشان می‌ دهد.

وی افزود:براساس این گزارش اگرچه کاهش در حجم معاملات وجود داشته، اما افزایش قیمت نشان از وجود تقاضا (حداقل در تیر ماه) می‌باشد. کاهش در حجم معاملات می‌تواند ناشی از دو فاکتور عدم وجود واحد قابل عرضه و عدم تمایل فروشندگان بالقوه جهت عرضه واحدها به دلیل ابهام در شرایط فعلی و ابهام در انتخاب گزینه جایگزین برای منابع حاصل از فروش ‌باشد.

مدیر سرمایه گذاری گروه سرمایه گذاری مسکن اشاره کرد:براساس گزارش مذکور، ۲/۵۵ درصد از واحدهای مسکونی معامله شده مربوط به متراژ زیر ۸۰ مترمربع است که بیشترین فراوانی معاملات مربوط به واحدهایی با متراژ ۶۰-۷۰ مترمربع می‌باشد.با احتساب متوسط متراژ ۶۵ مترمربع به عنوان میانگین بیشترین حجم معاملات و احتساب متوسط قیمت،ارزش میانگین واحد مسکونی واحدهای معامله شده با بیشترین فراوانی، ۴٫۵۳۰ میلیون ریال است.

بیشتر بخوانید:  هیچ طرحی برای اخذ «مالیات بر سود سهام» وجود ندارد

وی خاطرنشان کرد:در صورت احتساب وام مسکن برای زوجین به مبلغ ۱٫۶۰۰ میلیون ریال، بیانگر نسبت وام به ارزش ملک به میزان ۳۵ درصد می‌باشد. این موضوع حاکی از تضعیف قابل توجه قدرت خرید به دلیل افزایش ارزش ملک است که در صورت تداوم می‌تواند مجدداً منجر به رکود در بازار مسکن گردد.به نظر در حال حاصر نیز برخی از متقاضیان خرید واحدهای مسکونی افرادی هستند که صرفاً به دنبال تبدیل منابع نقد خود به یک دارایی هستند که این موضوع در اثر شرایط فعلی حاکم بر اقتصاد کشور رخ داده است و انتظار می‌رود در صورت وجود ثبات، این تقاضا فروکش گردد. البته همواره در خصوص پیش‌بینی شرایط بازار مسکن، باید به وضعیت بانک مسکن در خصوص تسهیلات مخصوصاً ثبت نام کنندگان صندوق یکم به عنوان یک متغیر پیش‌نگر در خصوص معاملات توجه نمود.

فندرسکی در انتها گفت:براساس گزارش بانک عامل مسکن،تا پایان خرداد ماه تعداد ۳۳۹٫۳۰۵ فقره ثبت نام در این صندوق صورت گرفته است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد ۷۰ درصدی همراه شده است. این موضوع حاکیت از تدوام تقاضا در واحدهای مسکونی ارزان قیمت و کوچک متراژ (متناسب با نیاز ثبت نام کنندگان) تا یکسال آتی می‌باشد.