یک جهش ارزی برای ورود سنگ آهن به بورس کالا
در دو سال اخیر زمزمه هایی در خصوص عرضه سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی در بورس کالا به گوش رسید که هر بار به دلایلی این موضوع مسکوت ماند .شاید جهش ارزی در شش ماه اخیر بهترین فرصت به منظور اجرایی نمودن این اتفاق باشد تا از این پس قیمت گذاری در کل چرخه بر […]
در دو سال اخیر زمزمه هایی در خصوص عرضه سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی در بورس کالا به گوش رسید که هر بار به دلایلی این موضوع مسکوت ماند .شاید جهش ارزی در شش ماه اخیر بهترین فرصت به منظور اجرایی نمودن این اتفاق باشد تا از این پس قیمت گذاری در کل چرخه بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا اتفاق بیفتد و شاهد شفافیت بیشتر در این خصوص باشیم.
مجتبی معتمدنیا،تحلیل گر بازار سرمایه در رابطه با ورود سنگ آهن به بورس کالا با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
معتمدنیا گفت:سنگ آهن به عنوان چهارمین عنصر زمین که بیش از ۹۰ درصد آن در تولید فولاد بکار می رود یکی از استراتژیک ترین مواد اولیه جهت توسعه کشور ها بمنظور ایجاد زیرساخت های مناسب کشور همواره مورد توجه کشور های در حال توسعه بوده است.
وی افزود:در کشور ما نیز با توجه به صنایع گروه دو و سوم زیر مجموعه این اهمیت وجود داشته است. متاسفانه با وجود عرضه شمش و محصولات فولادی در بورس کالا و بهره مندی این گروه از این مزیت ایجاد شده، شرکتهای تولیدکننده سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی امکان برخورداری از این مزیت برایشان فراهم نگردیده و شرکتهای فوق الذکر نتوانسته اند عرضه از طریق بازار بورس را تجربه نماید. به رغم اینکه قیمت گذاری بر اساس قیمت شمش صورت می گیرد ولی عدم توجه به مکانیسم عرضه و تقاضا و گپ زمانی موجود، موجب مشکلاتی در عدم توازن بازار گردیده است، در حالی که در قریب به اتفاق کشور ها عرضه و تقاضا قیمت را مشخص می کند و قیمت گذاری فرمولی محلی از اعراب ندارد،اگر بخواهیم از نگاه دیگر به این موضوع توجه کنیم می توانیم به محدودیت شرکت های فولاد در تامین مواد اولیه توجه کنیم، به مشکلات ارزی و عدم جذابیت واردات مواد اولیه و انحصار بازار داخلی و ارز بری می توان اشاره نمود. در مقابل صادرات به صرفه تر و نتیجتا عدم تنظیم مناسب بازار طبیعتاً صنعت فولاد کشور را با چالش مواجه می نماید.
تحلیل گر بازار سرمایه خاطرنشان کرد:طبیعتاً فولادساز داخلی امکان رقابت با صنعت فولادسازی جهان جهت خرید از گندله سازها را ندارد و امکان خرید را از دست داده و دچار مشکلات در بحث قیمت تمام شده می گردد، طبیعتاً با این اتفاق صرفه اقتصادی در صنعت فولاد از دست می رود. اگر بخواهیم در این خصوص شفاف تر و روشن تر سخن بگوییم می توان به عدم بهره وری، گران بودن سرمایه گذاری، تاخیر در زمان اجرای پروژه ، گران بودن پول بدلیل هزینه های بالای مالی جهت تامین پروژه و عدم بهره وری نیروی انسانی در حوزه فولاد اشاره کرد که سبب گردیده است که قانونگذار و متولی صنعت جهت حمایت از صنعت فولاد این بار را بردوش گروه سنگ آهن، گندله و آهن اسفنجی بیاندازد تا این مشکلات با رانت مواد اولیه ارزان پوشش داده شود.
وی در ادامه گفت:با توجه به وظایف بورس کالا شامل پیامدش حذف ریسک پرداخت، کشف نرخ مناسب، شفافیت معاملاتی و جبران خسارت عدم تعهدات برای طرف گردیده و همچنین معافیت مالیاتی که از این بابت متوجه دو طرف میگردد توجه بیشتر به این پتانسیل می تواند زمینه ساز شفافیت مناسبی گردد. در دو سال اخیر زمزمه هایی در خصوص عرضه سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجی در بورس کالا به گوش رسید که هر بار به دلایلی این موضوع مسکوت ماند .شاید جهش ارزی در شش ماه اخیر بهترین فرصت بمنظور اجرایی نمودن این اتفاق باشد تا از این پس قیمت گذاری در کل چرخه بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا اتفاق بیفتد و شاهد شفافیت بیشتر در این خصوص باشیم.