لیدری بازار سرمایه با گروه پالایشی
صنعت پالایش از چند عامل تأثیر میپذیرد. مهمترین این عوامل قیمت جهانی نفت و نرخ ارز است. با شیوع کرونا صادرات این صنعت متوقف شد. با توجه به شرایط تحلیلی نمادهای پالایشی میتوان امیدوار بود، در مرحله بعدی رشد بازار این صنعت حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد.
لیدری بازار سرمایه با گروه پالایشی
به گزارش روند بورس امروز، با شیوع بیماری کرونا و توقف فعالیتها میزان تقاضای جهانی پالایشگاهها کاهش یافت. این امر باعث کاهش قیمت فرآوردهها شد. پالایشگاهها برای کاهش بهای تمام شده فرآوردههای خود به مصوبه وزیر نفت دل بستهاند. انتظار میرود با کاهش این قیمت هزینه پالایشگاهها کاهش یابد در نتیجه کرک اسپرد آنها حفظ شود.
فعالیتهای اقتصادی با شیوع کرونا متوقف شدند. این توقف فعالیت، ضرر زیادی به اقتصاد وارد کرد. صنایع با وجود ضرر به فعالیت خود ادامه دادند. صنعت پالایش نفت از این رخداد مستثنا نبود. شرکتهای پالایشی علاوه بر زیان توقف فعالیت از کاهش قیمت نفت جهانی نیز متضرر شدند.
صنعت پالایش از چند عامل تأثیر میپذیرد. مهمترین این عوامل قیمت جهانی نفت و نرخ ارز است. با شیوع کرونا صادرات این صنعت متوقف شد. بسته شدن راههای خروجی و کاهش تقاضای جهانی بر صادرات و درآمد این صنعت اثر گذاشت. همچنین کاهش درآمد صادراتی بر قیمت سهام شرکتهای این صنعت تأثیر مستقیمی داشت.
انتظار پالایشگاهها برای مصوبه وزیر نفت
یکی دیگر از عوامل اثرگذار بر فعالیت این صنعت قیمت خوراک پالایشگاه است. قیمت خوراک پالایشگاهی توسط وزارت نفت در یک صورتجلسه تصویب میشود. قیمت تصویب شده سال گذشته به دلیل کاهش میزان فروش پالایشگاهها و نزول قیمت فرآورده، در بازار برای سال جاری مناسب نخواهد بود.
در حال حاضر قیمت خوراک پالایشگاهها همان قیمت سال گذشته است. پالایشگاهها همچنان منتظر مصوبه وزیر نفت برای قیمت خوراک هستند. کاهش قیمت فراوردههای در بازار و ثبات قیمت خوراک در دو ماهه اول امسال باعث کاهش کرک اسپرد پالایشگاهها شده است. عملکرد دو ماهه امسال میزان حاشیه سود فصل اول را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
پالایشگاهها به دنبال راهحل وزیر نفت هستند. تعیین قیمت خوراک، سود و زیان شرکتها را مشخص میکند. رشد نرخ ارز یکی از عوامل امیدبخش به پالایشگاههاست. کاهش این نرخ پالایشگاهها را متضرر کرد اما با شروع روند صعودی آن کورسوی نوری در دل پالایشگاهها روشن شده است.
احتمال کاهش قیمت خوراک پالایشگاهها
از آنجا که نرخ ارز عامل ثابتی نیست، پالایشگاهها نباید به آن امید ببندند. یکی از راهحلهایی که انتظار میرود اجرا شود، کاهش قیمت خوراک پالایشگاههاست. درصورتیکه وزیر نفت در اطلاعیهای نرخ را کاهش دهد، میزان هزینه مواد مصرفی پالایشگاهها کاهش خواهد یافت؛ به عبارت دیگر، کاهش بهای تمام شده محصولات پالایشی حاشیه سود این صنعت را میتوان حفظ کرد.
قیمتگذاری نفت خام بر اساس دستورالعمل هرساله وزیر نفت اجرا میشود. نرخ خوراک پالایشگاهها از سال ۱۳۹۳ با تخفیف ۵ درصد خریداری میشد. این تخفیف به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده بود. شرایط اقتصادی کنونی احتمال افزایش این نرخ را میسر کرده است. انجمن صنفی صنعت پالایش برای حفظ حاشیه سود و وضعیت پالایشگاهها به دنبال افزایش این نرخ هستند.
این انجمن مذاکراتی با وزارت نفت انجام داده است؛ اما تاکنون نتیجهای ابلاغ نشده است. با افزایش این نرخ به ۱۰ درصد وضعیت پالایشگاهها در شرایط کنونی بهبود خواهد یافت. این تخفیف کاهش بهای فرآوردهها را برای پالایشگاهها میسر میکند. تمامی این صحبتها تنها زمانی تحقق مییابند که مصوبه وزیر نفت صادر شود.
نگاهی تحلیلی به چند نماد پالایشی
میروحید مقیمی اصل کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت این روزهای گروه پالایشی در بازار سرمایه عنوان میکند:
در ماههای اخیر با توجه به رشد خیرهکننده بازار اما نمادهای صنعت پترو و پالایشی از اقبال کمتری برخوردار بودهاند. به همین جهت بررسی این صنعت بزرگ در این مقطع میتواند بسیار ضروری و البته راهگشا باشد.
شرکت پالایش نفت لاوان (شاوان) در نوسان کف و سقف کانال میانمدتی خود در این مقطع در حال نزدیک شدن به مقاومت ۹ هزارتومانی خود است که به نظر میرسد توانایی عبور از آن را داشته باشد. در صورت تحقق تحلیل پله بعدی رشد بازه قیمتی ۱۱ تا ۱۲ هزارتومانی است. با دید بلندمدت نماد از پتانسیل خوبی برای کسب اهداف بالاتر نیز برخوردار است.
لیدری بازار سرمایه با گروه پالایشی
شرکت پالایش نفت بندرعباس (شبندر) از شرکتهای جامانده بازار که با نسبت پی به ای پایین خود جذابیت خوبی برای سرمایهگذاری میانمدت و بلندمدت را ایجاد نموده است. نماد در مسیر رشد در حال حاضر با مقاومت ۱۹۰۰ تومانی روبروست که با عبور از آن اندیشه اهداف بالاتر را در سر میپروراند.
شرکت پالایش نفت اصفهان (شپنا) نیز مانند دو همگروهی خود که تحلیلشان در بالا ارائه شد مستعد رشد خوبی است که چند روزی است استارت آن زده شده و نماد با تقاضای بسیار خوبی در بازار مواجه گردیده است. در حال حاضر نماد مقاومت پرقدرت ۱۰۰۰ تومانی را پیش رو دارد.
شرکت پالایش نفت تهران (شتران) در اولین گام خود برای شروع حرکت اصلی محکوم به عبور از مقاومت ۱۲۰۰ تومانی است که به نظر میرسد به راحتی توانایی عبور از آن را داشته باشد. هدف بعدی نماد هدف ۲۶۰۰ تومانی خواهد بود.
با توجه به شرایط تحلیلی هر چهار نماد که از لیدرهای صنعت پالایش و بازار هستند میتوان امیدوار بود در مرحله بعدی رشد بازار این صنعت حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد.