صنعت فولاد و چالش تحریم و تامین مواد اولیه
مدیرعامل شرکت فولاد یزد گفت: کاهش صادرات یا عدم نقلوانتقال پول برای شرکتهای فولادی نمیتواند خبر مناسبی باشد و احتمالاً با توجه به کاهش بودجه عمرانی در سطح کشور، تقاضا در داخل هم با چالش مواجه خواهد شد.
صنعت فولاد و چالش تحریم و تامین مواد اولیه
به گزارش روند بورس امروز، موضوع ارتباط معادن و شرکتهای فولادی از موضوعات قدیمی در این صنایع است. طی سالیان گذشته و زمانی که تولید فولاد کمتر از زمان حال بود، کمتر مشکلات مربوط به تأمین سنگآهن و مواد اولیه هم وجود داشته است. با افزایش تولید محصولات فولادی در سالهای اخیر، چالش تأمین مواد اولیه هم به اوج خودش رسیده و در این خصوص اختلافنظرهایی میان شرکتهای فولادی و شرکتهای معدنی ایجاد شده است. بسیاری معتقدند که طی سالهای اخیر فعالیتهای اکتشافی و بهرهبرداری از معادن جدید متناسب با افزایش تولید فولاد انجام نشده است.
همچنین بحث صادرات مواد معدنی هم مطرح شده که البته شرکتهای معدنی معتقد هستند که در چند سال گذشته صادرات مواد معدنی به پایینترین حد خود رسیده است. چالش تأمین مواد اولیه در حالی مطرح میشود که بسیاری از کارشناسان سال آینده راه سال سختی برای صنایع فولادی میدانند. چراکه بودجه عمرانی کشور همچنان ضعیف بوده و به نظر نمیرسد بتواند تقاضا را افزایش دهد. از سوی دیگر بحث تحریمها، صادرات شرکتهای فولادی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. در همین زمینه با بهادر احرامیان مدیرعامل شرکت فولاد یزد به گفتوگو پرداختیم.
وی در خصوص مشکل کمبود سنگآهن در مجموعههای فولادی به بورس امروز گفت: در سالهای گذشته به موازات افزایش ظرفیت فولاد در بخش معدن ظرفیت تولید زیاد نشد. همچنین به علت عدم جذابیت قیمت، برنامههای توسعهای معادن عقب افتاده است.
سیاست جداسازی کار معدنی ها و فولادی ها
مدیرعامل شرکت فولاد یزد با بیان اینکه در حال حاضر ۸۰ میلیون تن سنگآهن استخراج میشود در خصوص راهکارهای حل مشکل کمبود سنگآهن خاطرنشان کرد: راهحل سادهای در این خصوص در دست ما وجود دارد. راهحل این است که با توجه به اینکه ترکیب معادن تأمینکننده سنگآهن کشور در حال تغییر به سمت معادن کوچک و متوسط است، استراتژی صحیح، جذاب کردن سرمایهگذاری در این معادن است و با این راهکار خوراک ماده اولیه فولادیها را تأمین خواهیم کرد.
به اعتقاد بهادر احرامیان مدیرعامل شرکت فولاد یزد دیگر در سیاستگذاریها نمیتوان به چند معدن بزرگ اکتفا کرد. به نظر میرسد سیاست احیای معادن کوچک موردی است که شرکتهای فولادی از آن استقبال میکنند. هرچند بسیاری معتقد هستند که اصول فولادیها نباید وارد عرصه معدنداری بشوند. سیاست اصلی در این خصوص باید به سمت جداسازی کار معدنیها و فولادیها باشد.
احرامیان در این رابطه افزود: بخش خصوصی توان کمک به مشکلات سنگ آهنی مجموعههای فولادی را دارند. بخش خصوصی به دنبال سیگنالهای قیمتی فعالیت میکند. سرمایهگذاری برای کشف معادن جدید از سوی فولادیها نیز انجام شده است اما به دلیل اینکه بیشتر ذخایر باقی مانده در مقیاسهای کوچک و متوسط است بهرهبرداری توسط بنگاههای همین مقیاس با راندمان بهتری انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت فولاد یزد در ادامه در رابطه با طرح جامع فولاد و بحث سند چشمانداز ۱۴۰۴ نیز گفت: طرح جامع فولاد در حدود ده سال قبل شکل گرفت و مطابق آن طرح در حال حاضر از نظر ظرفیتسازی پیش رفتهایم.
احرامیان تأکید کرد: با توجه به اینکه در افق ۱۴۰۴ صنعت فولاد باید ۵۵ میلیون تن فولاد تولید شود، به بحث تقاضا هم باید توجه شود. به نظر من در طرح جامع برآورد مقدار صادرات قدری گمراه کننده بوده است.
صنعت فولاد و چالش تحریم و تامین مواد اولیه
وی افزود: چرا که اگرچه حدود ۲۰ میلیون تن صادرات محصولات فولادی در نظر گرفته شده است، اما اگر مصرف واقعی داخلی که به صورت پایدار حدود ۱۵ میلیون تن خواهد بود را در نظر بگیریم، حدود ۲۰ میلیون تن محصول فولادی که در آمار مصرف ظاهری قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت فولاد یزد تأکید کرد: در واقع میبایست این حدود ۲۰ میلیون تن به مصنوعات فولادی تبدیل شود و بازهم صادر شود؛ بنابراین در واقع کشور باید آماده صادرات ۲۰ میلیون تن محصول فولادی و ۲۰ میلیون تن «مصنوعات» ساخته شده از فولاد اعم از ماشینآلات… و غیره شود. شرایط حاکم بر صادرات ما به هیچوجه آماده دستیابی به این هدف نیست.
وی بابیان اینکه کاهش فعالیتهای عمرانی تأثیرگذار بر مجموعههای فولادی خواهد بود اظهار کرد: عمده محصولات شرکت فولاد یزد، فولادهای ساختمانی است که در صنایع زیرساختی و ساختوساز کاربرد دارد.
تحریمها موضوع دیگری است که احتمالاً طی سال آینده مشکلات بسیاری ایجاد خواهد کرد. کاهش صادرات یا عدم نقلوانتقال پول برای شرکتهای فولادی نمیتواند خبر مناسبی باشد و احتمالاً با توجه به کاهش بودجه عمرانی در سطح کشور، تقاضا در داخل هم با چالش مواجه خواهد شد؛ بنابراین پیشبینی میشود تحریمها سال آینده فولادسازان را با چالش جدی درفروش محصولات چه در بازارهای داخلی و چه در بازارهای بینالمللی مواجه خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت فولاد یزد در این خصوص بابیان اینکه تا به امروز هدف تحریمها افزایش هزینه تولید بوده و نه بستن صادرات یا کاهش تولید اظهار کرد: کمبود بودجه سازمانها و ارگانها باعث افزایش بحث تهاتر در خصوص کالاهای مختلف شده است.