صادرات پتروشیمی در جهان تحت تاثیر کرونا ویروس
صادرات پتروشیمی در جهان تحت تاثیر کرونا ویروس
مدیر مالی پالایشگاه یاد آوردن خلیج فارس: کرونا همچون سارس به یک مسئله جهانی بدل شده است. سارس در ۲۰۰۳ حدود ۳۳ میلیارد دلار خسارت جهانی داشت اما تأثیر جهانی کرونا همچنان برآورد نشده است. محصول پلیمر به دلیل امکان انبارداری در صنعت پتروشیمی با رخداد بیماری کرونا تأثیر چندانی در تقاضای نداشته است. محصولات مایع به دلیل اینکه امکان انبار سازی ندارند با کاهش تقاضای اندکی رو به رو شدند. هنوز در سال ۲۰۲۰ اثرات این بیماری مشخص نشده است. آنچه که در اقتصاد کلان حائز اهمیت باشد، در پتروشیمی نیز صدق میکند.
صادرات پتروشیمی در جهان تحت تاثیر کرونا ویروس
به گزارش روند بورس امروز، علی نیازی مدیر مالی پالایشگاه یادآوران خلیج فارس در خصوص مسائل پیش روی پتروشیمیها در خصوص بیماری کرونا گفت: بیماری کرونا به عنوان یک مسئله جهانی تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد جهان گذاشته است. این شرایط را در خصوص بیماری سارس در ۲۰۰۳ نیز شاهد بودیم. این بیماری بسیاری از صنایع همچون صنعت پتروشیمی را مورد تأثیر قرار داده و احمالا باید در انتظار تاثیرات بیشتر در آینده باشیم.
نیازی با اشاره به تاثیرگذاری بیشتر این ویروس بر اقتصاد جهانی در خصوص سهم چین از اقتصاد دنیا طی سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۱۹ اظهار داشت: کشور چین در سال ۲۰۰۳ حدود ۴ درصد بر اقتصاد جهان تأثیرگذار بوده اما در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۷ درصد اقتصاد جهان متعلق به چین است.
نقش چین در مصرف محصولات پتروشیمی
این مدیر با تاکید بر نقش چین در مصرف محصولات پتروشیمی گفت: این کشور به عنوان یک مصرف کننده پلیمری، ۲۲ درصد از مصرف پلیمر جهان را در ۲۰۰۳ به خود اختصاص داده است. حدود ۴۰ تا ۴۲ میلیون تن مصرف آن زمان چین بود. مصرف پلیمر چین در سال ۲۰۱۹ به ۵۰ تا ۵۳ درصد رسید. به عبارتی چین در ۲۰۱۹ حدود ۲۱۰ میلیون تن پلیمر جهان را مصرف میکند. حدوداً ۳۹۰ تا ۴۰۰ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ مصرف جهانی خواهد بود.
وی افزود: کرونا همچون سارس به یک مسئله جهانی بدل شده است. سارس در ۲۰۰۳ حدود ۳۳ میلیارد دلار خسارت جهانی داشت اما تأثیر جهانی کرونا همچنان برآورد نشده است. محصول پلیمر به دلیل امکان انبارداری در صنعت پتروشیمی با رخداد بیماری کرونا تأثیر چندانی در تقاضای نداشته است. محصولات مایع به دلیل اینکه امکان انبار سازی ندارند با کاهش تقاضای اندکی رو به رو شدند. هنوز در سال ۲۰۲۰ اثرات این بیماری مشخص نشده است. آنچه که در اقتصاد کلان حائز اهمیت باشد، در پتروشیمی نیز صدق میکند.
ارزش پلیمر پتروشیمیهای ایران
مدیر مالی پالایش گاه یادآوران خلیج فارس تأکید کرد: خروجیهای صنعت پتروشیمی مواد اولیه بسیاری از زنجیرههای تولیدی سایر محصولات از جمله صنعت خودرو و الکترونیک است. این بیماری بر بحث ارزش پلیمر پتروشیمیهای ایران به این علت که امکان انبار کردن میسر بوده؛ اثر آن چنانی نداشته است. محصولات فلهای مثل مایعات تحت تأثیر قرار گرفتهاند و کاهش تقاضا داشتهاند. ذخایر یا مخازن مایع برای صنعت پتروشیمی محدود شده است.
نیازی در ادامه پیرامون تأثیر کرونا بر بخش صادرات گفت: چین بزرگترین شریک تجاری محصولات پتروشیمی ایران است. ایران ۷۰ تا ۸۰ درصد محصولات پتروشیمی خود را به چین صادر میکند. با گسترش این بیماری و با توجه به شرایط موجود، فعلاً در حوزه مایعات با مشکل مواجه هستیم. به کشورهای اروپایی و آفریقایی صادرات چشمگیری نداریم. بخش عمده صادرات ما به چین و در مرحلههای بعدی شریک تجاری ما هند و دیگر کشورهای منطقه است. به طور کلی کاهش ارزش را در حوزههای کاری پتروشیمی شاهد بودهایم.
کاهش ارزش پلیمری
وی افزود: با شیوع این بیماری شاهد کاهش ۵ تا ۲۰ درصدی در ارزش پلیمر بودهایم. با وجود اینکه کاهش کوتاه مدتی در ارزش محصولات پلیمری رخ داد اما همچنان به تولید ادامه میدهیم. تأثیر این بیماری بر صادرات به صورت موقت و کوتاه مدت است و در بلندمدت اثر چندانی نخواهد داشت. با کنترل این بیماری شاهد برگشت بازار به شرایط عادی خواهیم بود.
مدیر مالی پالایشگاه یادآوران خلیج فارس در نهایت گفت: با توجه به اینکه چین رشد ۶ درصدی در اقتصاد خود پیشبینی کرده است، پس از این حوادث در دستیابی به آن تلاش خواهد کرد. در نتیجه میزان صادرات ایران پس از رفع این بیماری به حالت نخست بازخواهد گشت. حوزههای خرده فروشیها در مقابل صنایع عمدهای همچون پتروشیمی بیشتر مورد تأثیر این بیماری قرار خواهند بود. مصرف پتروشیمی جهانی از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۹ یک نواخت بوده و افزایش چشمگیری نداشته است. بیشترین افزایش مصرف از سوی کشور چین بوده است. بیشترین حوزهها که از این بیماری اثر میگیرند، حوزه گردشگری و خردهفروشیها است.