حجم مبنا و تصمیمی بی مبنا
حجم مبنا و تصمیمی بی مبنا به گزارش روند بورس امروز، در سالهای اخیر و در شرایط مختلف به وفور شاهد اتخاذ تصمیمات گاها عجیبی از سوی متولیان امر در بازار سرمایه بوده ایم که علیرغم ادعایشان مبنی بر حمایت از بازار؛در عمل اما به ایجاد شوک منفی و در نتیجه ریزش بازار انجامیده است. […]
حجم مبنا و تصمیمی بی مبنا
به گزارش روند بورس امروز، در سالهای اخیر و در شرایط مختلف به وفور شاهد اتخاذ تصمیمات گاها عجیبی از سوی متولیان امر در بازار سرمایه بوده ایم که علیرغم ادعایشان مبنی بر حمایت از بازار؛در عمل اما به ایجاد شوک منفی و در نتیجه ریزش بازار انجامیده است.
نمونه های زیادی که بازگویی تمام انها در این نوشتار نمی گنجد و فقط به دو مورد اخیر آن اشاره میکنیم که هم فعالان قدیمی و هم تازه واردان به این حوزه شاهد آنها بوده باشند.
حمایت واقعی از بازار سرمایه
در ۶الی۷ماه اخیر سازمان محترم بورس با تصمیمی عجیب و ناگهانی(خلق الساعه) سقف نوسان بازار پایه را به شدت کاهش داد که این تصمیم منجر به تحمیل ضررهای چشمگیر تمام سرمایه گذاران و فعالان این بخش از بازار گردید.تصمیمی که موجی از نارضایتی ها و شکایات را متوجه سازمان بورس کرد که البته هرگز جواب قانع کننده و درستی در جهت اقناع و مجاب کردن فعالان این حوزه داده نشد.
سوال اینجاست که اگر متولیان امر به دلیل پرریسک بودن سهام بازار پایه اقدام به اتخاذ همچین تصمیمی کرده اند؛اصولا چرا از ابتدا نوسان این بازار پرریسک را ۱۰درصد درنظر گرفته بودند؟یا ان زمان این بازار ریسک کمتری داشته یا اینکه مدیران محترم سازمان صرفا به اتخاذ یک تصمیم برای ابراز وجود نظر داشته اند.
البته در همین فاصله زمانی یک تصمیم خیلی خوب و در جهت حمایت واقعی از بازار سرمایه گرفته شد که مربوط به کاهش نوسان تمام بازار در روزهای پس از ترور سردار سلیمانی بود.
مجهول بودن بازار سرمایه
تصمیم بسیار مبتکرانه و درستی که البته تشکر و تشویق و قدردانی تمام فعالان این حوزه را در پی داشت.تصمیم بسیار به موقعی که خروجی ان جلوگیری از متضرر شدن سرمایه گذاران در شرایطی که بازار در شوک ناشی از یک اتفاق بد بود شد.
اصولا همیشه تصمیمات درست در بازار منجر به رضایت و قدردانی سهامداران خواهد شد.
اما قانون افزایش حجم مبنا که میتوان آن را از تصمیمات عجیب و غیر منطقی و از آن بعنوان یکی از تصمیم های خلق الساعه ای یاد کرد که ضربه ای به مراتب بزرگتر از شوک کاهش نوسان بازار پایه؛ بر پیکره بورس وارد کرد که همچنان بصورت چراغ خاموش در حال گرفتن نفس بازار سرمایه در روند جاری صعودیست.
خصوصیت اصلی بازار سرمایه هوشمند بودن ان است که با هدایت افکار عمومی جهت میگیرد و اتفاقات و اخبار سیستماتیک و غیر سیستماتیک در ان اثرگذار است.حوزه بورس بصورت کاملا هوشمندانه جریان نقدینگی کشور را هدایت میکند و نمیتواند با اتخاذ تصمیماتی از این دست محل امنی برای سرمایه گذاری باشد.
بازار هوشمند بر مدار تحلیل حرکت میکند و شروع به رشد یا ریزش مینماید؛و نباید و نمیتواند با دخالت های غیر منطقی سمت و سو بگیرد.
بصورت هوشمندانه تصمیم میگیرد در چه بازه زمانی به چه سمت و سویی حرکت کند.
اصلا خاصیت این بازار همین مجهول بودنهاست و این تصمیمات بی مبناست که شوربختانه در برهه های حساس به مانند افتی به جان بازار می افتد که خروجی آن بی اعتمادی و فرار سرمایه از این حوزه در بلند مدت خواهد شد.
دوستان متولی با چه دیدگاهی سعی در دستکاری و هدایت بازار گرفته اند و آیا در اتخاذ این تصمیم با خردمندان دلسوز و فعالان باتجربه و مدیران این حوزه مشورت کرده اند؟
البته به نظر نمیرسد اتخاذ این تصمیم با توجه به خروجی اش حاصل شور و مشورت با عقلای کاردان و دلسوز و با تجربه باشد.
نمادی خوش بینانه
برای مثال نمادی که بطور خوش بینانه با حجم معاملات تقریبی روزانه ۳۰۰الی۴۰۰هزار سهم و حجم مبنای ۸۰۰۰۰ فعالیت میکرده ناگهان با حجم مبنای ۷۰۰هزار سهم مواجه میشود.سهمی که با این توصیف بصورت طبیعی با پر کردن حجم مبنا درگیر بود با وضعیت جدید عطای رشد سهم به لقایش بخشیده شد و عملا اعتبار سهم برای سرمایه گذاری از درجه اعتبار ساقط گردیده شد.
به چه دلیل در این برهه که بسیاری از سرمایه گذاران سالهاست در انتظارش هستند باید سهام فرابورسی را با تخصیص حجم مبناهای بسیار بالا از روند طبیعی و نرمال خارج کرد.ایا این تصمین خود مشمول وجود ظن در دستکاری معاملات نیست؟
از همه مسئولین نظارتی ذیربط و مدیران باتجربه و سرمایه گذارن فعال در این حوزه اقتصادی خواهشمندیم برای پیگیری این مطالبات اقدامات لازم را در اولویت قرار داده تا بتوانیم بازاری پویا و سالمتر برای سرمایه گذاری داشته باشیم.