بازار در انتظار شاخص ۷۱۰هزار واحدی
بازار در انتظار شاخص ۷۱۰هزار واحدی به گزارش روند بورس امروز، بازار سرمایه در سال ۹۸ یک کارنامه طلایی از خود بجا گذاشت! در حالی که شرایط سخت اقتصادی بر کشور حاکم بود و در عین حال رویدادهای تلخ سیاسی و اجتماعی بی وقفه گریبانگیر کشور بود و عملا کلیه بازارها و کسب و کارها […]
بازار در انتظار شاخص ۷۱۰هزار واحدی
به گزارش روند بورس امروز، بازار سرمایه در سال ۹۸ یک کارنامه طلایی از خود بجا گذاشت! در حالی که شرایط سخت اقتصادی بر کشور حاکم بود و در عین حال رویدادهای تلخ سیاسی و اجتماعی بی وقفه گریبانگیر کشور بود و عملا کلیه بازارها و کسب و کارها با چالش های زیادی همراه بودند، بازار سرمایه توانست یکی از بهترین عملکردها را از خود به جا گذارد. اما علت چه بود؟ همانطور که میدانیم وضعیت تورمی حاکم بر کشور و رشد دلار همواره محرک بازار سهام است و موجب می شود نهایتا شرکت های صادرات محور و نهایتا شرکت هایی که نرخ های فروش داخلی شان بر این اساس رشد می کند، صاحب درآمد بیشتری شوند.
بحث تجدید ارزیابی دارایی ها
از سوی دیگر رشد ارزش دارایی های شرکتها مزید بر علت شد و بخصوص در سال گذشته، بحث تجدید ارزیابی دارایی ها که قوانین کشوری هم به نفعش حرکت کردند یکی از اهرم های مهم رشد بازار سهام بود و با اینکه بسیاری از شرکت هایی که به بهانه تجدید ارزیابی دارایی هایشان رشد فزاینده ای را تجربه کردند.
وضعیت عملیاتی مطلوبی نداشتند و برخی زیان ده و یا در شرایط ورشکستگی بودند، اما به دلیل یاری این قوانین و اعمال افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها، جهت کمک به اصلاح وضعیت مالی و خروج این شرکتها از وضعیت ورشکستگی، بازار از این رخدادها استقبال ویژه ای کرد و این یکی از اسباب مهم رشد بازار شد که گروه خودرویی از موارد مطرح متاثر از این رخداد بود.
اما یک اتفاق خاص برای اولین رخ داد که موجب شد بازار سرمایه به اولین انتخاب برای سرمایه گذاری طی سال اخیر در کشور بدل شود، بطوریکه هیچ وقت سابقه نداشته است که تا این حد همه اقشار جامعه جهت سرمایه گذاری به سمت بازار سهام رو آورند و آن، دیدگاه متفاوت و خاص تیم اقتصادی دولت و به تبع آن کل سیستم حاکمیتی به بورس بود.
اصلاح ساختار بانکها
بازار سهام که پیشتر فقط در مقاطعی محدود مورد توجه مقامات عالی کشور قرار می گرفت، در سال گذشته نشان داد که این رویکرد تغییر کرده و به نظر می رسد نگاه گذار از اقتصاد “بانک محور” به “بازار سرمایه محور” کلید خورده است. در این سال دولت چه از نظر قانون گذاری و چه از نظر حمایت های مستقیم و دخالت در بازار، عملا حمایت همه جانبه ای از این بازار داشته و البته چند هدف مهم در این حمایتها وجود دارد، اول از همه اینکه دولت قصد دارد بسیاری از شرکتها و دارایی ها و همچنین بدهی های (بصورت اوراق بهادار) خود را در بازار سرمایه به فروش رساند و این موضوع کمک بزرگی به رفع بخشی از کسری بودجه آن خواهد کرد.
برای این منظور لازم بود بازار بزرگ شود و رونق خوبی داشته باشد تا نقدینگی سرگردان به این بازار بیشتر جلب و جذب شود و البته در این مسیر موفق هم عمل کرده است.
اهمیت ویژه بازار سرمایه
نکته دیگر سیاستهای رئیس کل بانک مرکزی جهت مدیریت نقدینگی سرگردان، کنترل تورم و کنترل بازار ارز، مدیریت و کاهش نرخ سود بانکی و اصلاح ساختار بانکها بود که بسیار با سیاست توسعه و تقویت بازار سرمایه همخوانی داشت و ایشان را به یکی از بزرگترین حامیان بورس بدل کرد. چرا که رونق و جذابیت بازار سرمایه در کنار کنترل بازارهای رقیب مانند ارز، مسکن، خودرو و نرخ بازده بدون ریسک و …. سبب شد تا نقدینگی از آن بازارها به سمت بازار سرمایه کوچ کند و البته رشد بازار سهام، حتی بصورت حبابی ضربه ای به زندگی روزمره آحاد مردم نمی زند اما رشد ارز، مسکن، خودرو و سایر کالاهای غیرسرمایه ای این چنینی، که طی سالیان به اشتباه در کشور ما به کالای سرمایه بدل شده اند مستقیما با معاش مردم سر و کار دارد و به آن ضربه می زند.
اما در بازار سرمایه هر فرد با نیت سرمایه گذاری و پذیرش ریسک آن وارد شده و عملا مسئولیت هر افت و خیزی که برای سرمایه اش بوجود می آید را می پذیرد اما در سایر بازارها چنین نیست. اهمیت ویژه بازار سرمایه برای دولت در شرایط فعلی که متفاوت از تمام ادوار گذشته بوده است را می توان در عکس العمل وزیر اقتصاد و ریاست کل بانک مرکزی به تصمیم ناگهانی سازمان بورس مبتنی بر کاهش دامنه نوسان در واپسین روزهای سال بیشتر درک کرد. اتفاقی که پیش از این سابقه نداشت و عملا رخدادها و تصمیمات در بازار سرمایه برای دولت مردان اهمیت چندانی جز بهره برداری های گاه و بیگاه تیلیغاتی نداشت، اما حالا روی دیگر سکه را شاهد هستی! بیشترین اهمیت!!
بحران بیماری کرونا
همه موارد فوق الذکر برای سال ۹۹ نیز صادق است و اکنون که در ابتدای سال قرار داریم شاهدیم که دولت همچنان در حال دنبال کردن سیاست های سال گذشته است. چراکه هنوز شرکت ها و دارایی های بزرگ دولتی در بورس عرضه نشده و این سیاست همچنان در جریان و ادامه دار است و همچنین کنترل بازار ارز و وضعیت تورم اهمیت بالاتری با پیچیده تر شدن اوضاع پیدا کرده ضمن اینکه تجربه سال گذشته نیز تجربه موفقی در کنترل سایر بازار ها و بخصوص بازار ارز برای دولت بود و البته کنترل نیرومند و جلوگیری از بالا رفتن نرخ سود بانکی که جهت حمایت از تولید صورت گرفته حالا اهمیت دو چندان پیدا کرده است.
اکنون بروز بحران بیماری کرونا نیز مزید بر علت شده تا سیاستهای کنترل شدید اقتصادی قوی تر دنبال شود تا تاثیر کمرشکن این بحران بر پیچیدگی های جاری اقتصادی تا حد ممکن مدیریت شود. از چالش های ویژه سال ۹۹ همین بحران جهان شمول کروناست که بر همه بازارهای بین المللی اثر سوء گذاشته و ناشناخته بودن این شرایط، پیش بینی برای آینده را سخت کرده است. اما با فرض اینکه نهایتا این بیماری کنترل شود، چند سناریو از منظر بازار سرمایه پیش رو داریم.
اگر این بیماری در کوتاه مدت و طی چند ماه کنترل شود عملا بازارهای مالی بین المللی با همین سرعتی که ریزش کردند می توانند به جایگاه قبلی خود بازگردند چرا که جنس بحران فعلی با بحران های قبلی اقتصادی متفاوت است و دولتها تلاش دارند به دلیل کنترل بیماری با حمایت کامل از کسب و کارها شرایط قرنطینه و محدودیتها را پیاده سازی کنند و بنابراین در برگشت اوضاع هم حداکثر تلاش خود برای بازگشت کسب و کارها به شرایط عادی به کار خواهند بست، همانطور که اکنون هم شدیدترین و سریع ترین برنامه های کمکی و تزریق های مالی را به اقتصاد و بازارهای مالی بین المللی توسط دولتها شاهد هستیم.
چرخه کار و تولید
بنابراین بازار سرمایه ما که حالا هم خودش را با افت قیمت های جهانی هماهنگ کرده و هنوز عکس العمل شدید منفی را در آن شاهد نبوده ایم (بخش عمده به دلایل بالا، وضعیت تورمی و ورود نقدینگی زیاد به بازار) در آن مقطع رشد بسیار جالبی را شاهد خواهد بود.
سناریوی دیگر ماندگاری این وضعیت بصورت بلند مدت است (البته در حالت قابل کنترل) که عملا دنیا و کسب و کارهایش ناچارند به مرور خود را با سبک زندگی جدید وفق داده و در شرایط جدید به چرخه کار و تولید بازگردند که این حالت هم کمی بازگشت بازارهای جهانی را بلند مدت تر خواهد کرد و در این میان احتمال توقف و درجا زدن و یا اصلاحات مقطعی در بازار قابل تصور است و نهایتا رشد بازارهای جهانی می تواند محرک خوبی برای بازار سهام ما نیز باشد.
رشد نرخ دلار
اما با وجود همین بحران کرونا، البته در شرایط کنترل شده، صنایعی هم هستند که می توانند وضعیت خوبی داشته باشند و عملا متوقف نمی شوند، صنایعی چون دارو، مواد غذایی، مواد شیمیایی شوینده و ضدعفونی کننده، زراعتی و …. بنابراین در شرایط مختلف همچنان بخش های مناسب جهت سرمایه گذاری در بازار وجود دارد. اما باز هم تاکید می کنم که در شرایط فعلی مهم ترین فاکتور مثبت در ادامه مسیر بازار سهام، حمایت همه جانبه دولت، مدیریت بازارهای رقیب، کنترل نرخ سود بانکی و وجود جریان نقدینگی قوی به سمت بورس است. نکته دیگری که این روزها ذهن برخی را به خود مشغول کرده، حبابی شدن قیمت برخی سهام در بازار است که آنرا نمی توان کتمان کرد.
وضعیت مطلوب شاخص بورس
معتقدم در جای خود برخی سهام حبابی حتی خارج از روند بازار اصلاح خواهند کرد و که در سال ۹۸ هم نمونه هایش را دیدیم. اما بسیاری از سهم هم به قیمت و یا کمی گران هستند که البته با تحرکاتی در رشد نرخ دلار بسیاری از معادلات قیمتی تغییر خواهد کرد و ممکن است حتی برخی سهام گران با قیمت فعلی، تبدیل به سهام ارزنده شوند! به هر حال ما عملا در بورس آینده را میخریم و دورنمای رشد دلار با توجه به شرایط موجود چندان قابل انکار نیست!
از منظر نموداری هم شاخص بورس وضعیت مطلوبی دارد. پس از عکس العمل شاخص کل به محدوده ۵۵۵ هزار واحدی عملا اصلاحی برای تشکیل موج ۴ از ۳ صعودی بزرگ شد و حالا شاهدیم که با تکمیل اصلاح رشد برای تشکیل موج ۵ از ۳ صعودی آغاز شده که می تواند تا فراتر از سقف پیشین شاخص کل پیش روند و فعلا هدف اولیه در ۶۱۰ هزار و سپس ۶۷۰ هزار واحد است و البته در ادامه می تواند با تکمیل امواج به شکل مطلوب اهداف بلند مدت ۷۱۰ و سپس ۸۵۰ هزار را هم ببیند که در مراحل بعدی به آنها پرداخته خواهد شد.
در نهایت و با توجه به موارد فوق به نظر میرسد سال ۹۹ هم می تواند سال جذابی برای بورس باشد و بخصوص اگر بحران کرونا طی چند ماه آینده کنترل شود و به تبع آن شاهد رشد بازارهای جهانی باشیم حتی ممکن است رکوردهای خاص و جدیدی هم در بازار سهام به ثبت رسد!