ارائه پول با نرخی بالاتراز بانکها
کیان ارثی، رئیس هیئت مدیره شرکت لیزینگ امید:در خصوص وضعیت صنعت لیزینگ در حال حاضر بارها بحث شده است اما یکی از موضوعات مهم در این رابطه بحث درآمد سرانه است. یعنی بازار هدف ما یک درآمد سرانه محدود و مشخصی دارد. از طرفی بهای تمام شده پول برای خیلی از شرکتهای لیزینگ یک مقدار بالا است. بالا بودن هزینه پول با مقوله درآمد سرانه یک مقدار تضاد پیدا میکند.
اجبار شرکتهای لیزینگ به ارائه پول با نرخی بالاتراز بانکها به مصرفکننده
به گزارش روند بورس امروز،صنعت لیزینگ در کشورمان طی سالهای فعالیت خود فراز و نشیبهای بسیاری داشته است. لیزینگ خودرو یکی از مهمترین فعالیتهای این صنعت است که بسیاری از مردم با آن درگیر بودهاند. سالهای پیش لیزینگها به دلیل شرایط اقتصادی مناسبتر، فعالیت بیشتری داشتند اما طی سالهای اخیر به دلیل مشکلاتی نظیر تورم و بالابودن هزینه پول در لیزینگها شرایط کمی تغییر کرده است.
ضمن افزایش قیمت خودرو و تعهدات بسیار بالای خودروسازان به مشتریان و اجبار شرکتهای لیزینگ به ارائه پول با نرخی بالاتراز بانکها به مصرفکننده شرایط را برای این صنعت سختتر کرده است. در همین زمینه با محمد امین کیان ارثی، رئیس هیئت مدیره شرکت لیزینگ امید به گفتوگو پرداختیم. وی معتقد است که شرکتهای لیزینگ به واسطه نرخ بالای پول و همچنین مسائل مربوط به مارجین و حاشیه سودشان، مجبور هستند تا پول را با نرخ بالاتری از بانکها در اختیار مصرف کننده قرار دهند.
وضعیت صنعت لیزینگ در کشورمان را در حال حاضر چگونه ارزیابی میکنید؟
در خصوص وضعیت صنعت لیزینگ در حال حاضر بارها بحث شده است اما یکی از موضوعات مهم در این رابطه بحث درآمد سرانه است. یعنی بازار هدف ما یک درآمد سرانه محدود و مشخصی دارد. از طرفی بهای تمام شده پول برای خیلی از شرکتهای لیزینگ یک مقدار بالا است. بالا بودن هزینه پول با مقوله درآمد سرانه یک مقدار تضاد پیدا میکند. به این معنا که شرکتهای لیزینگ به واسطه نرخ بالای پول و همچنین مسائل مربوط به مارجین و حاشیه سودشان، مجبور هستند تا پول را با نرخ بالاتری از بانکها در اختیار مصرف کننده قرار دهند. این موضوع با توجه به درآمد پایین بازار هدف ما یک مقدار این صنعت را به سوی محدودیت میبرد یا بهتر بگوییم صنعت لیزینگ را با محدودیت مواجه میکند. اما از طرفی طی سالهای اخیر شاهد فاکتورهای مثبتی در این صنعت بودهایم.
بخش بزرگی از فعالیت لیزینگها به صنعت خودرو مرتبط است. وضعیت صنعت خودرو و تولید در خودروسازان چه تاثیری بر عملکرد صنعت لیزینگ داشته است؟
در بحث لیزینگ خودرو، یک محدودیتهایی در بحث حجم موتور و قیمت خودروها داشتهایم که خیلی در رشد و بالندگی صنعت موثر بوده است. از طرفی کارخانجات خودروسازی کشورمان در پرتفوسازی و متنوعسازی سبد محصولاتشان انصافا حرکات مثمرثمر و قابل توجهی انجام دادند که به مذاق مصرفکننده خوش آمده است. وقتی خودروسازی به محصولات خود تنوع میدهد خبر خوبی خواهد بود. ضمن اینکه خودروسازان تعاملات خوبی هم با صنعت لیزینگ در چند سال اخیر داشتهاند.
بحث تحریمها هم چاشنی کار شده و مزید بر علت شده است تا صنعت لیزینگ تکان بخورد. ما شاهد هستیم که به دو دلیل سیل تقاضا به سمت خودروهای تولید داخل روانه شده است. یک اینکه واردات خودرو ممنوع شده و مدلهای جدید همه تولید داخل است. بحث دوم بحث لوازم یدکی است که بر انتخاب مصرفکننده تاثیر میگذارد. این موارد باعث اقبال به سمت خودروهای داخلی و استفاده از لیزینگ برای خرید خودرو شده است.
چه راهکاری برای فعالتر کردن لیزینگ خودروها با توجه به افزایش قیمت خودرو و از دست رفتن قدرت خرید مردم وجود دارد؟
راهکارها برای فعالتر کردن صنعت لیزینگ مشخص است. ما بارها در جلساتی که با دستاندرکاران اتاق بازرگانی داشتهایم این موضوع را مطرح کردهایم. البته وقتی بحثی در این خصوص مطرح میشود ممکن است که گفته شود که بحث هنوز ناپخته است و باید بیشتر روی آن کار شود. در بد امر ممکن است اشکالات ساختاری وجود داشته باشد.
تئوری که از سمت ما مطرح شده این است که دولت برای اینکه بازار مصرف را تقویت کند و یک شارژی ایجاد کند و از طرفی برای اینکه خودروسازان را هم باید با بازار مصرف آشتی بدهد، میبایست از طریق اتاق بازرگانی که متولی صنعت لیزینگ است و همچنین انجمن ملی لیزینگ ایران، بودجهای را اختصاص بدهد. این بودجه در قالب سازوکارهای مخصوص به خودش باید اختصاص پیدا کند.
سازوکارهای مخصوص تعریف شده و در قالب یک نظام صنفی لیزینگی بیایند تقاضا در مصرفکننده را تحریک کنند و به واسطه بودجهای که دولت با نرخهای پایینتر و باب طبع مصرفکننده در اختیار شرکتهای لیزینگ گذاشته میشود، میتوانند صنعت لیزینگ را تحریک کنند. این راهکاری بوده که ما همواره به متولیان اتاق بازرگانی پیشنهاد دادهایم و سازوکار آن را هم تعریف کردهایم. بودجهای که دولت باید اختصاص بدهد هم از طریق یک نظام صنفی مدون و بر اساس رنک شرکتها و رتبههای اعتباری در اختیار شرکتهای لیزینگ بگذارند. این راهکاری است که برای قسمت خودرو در صنعت لیزینگ میتوان در نظر گرفت.
چه راههای دیگری پیش روی صنعت لیزینگ کشور قرار دارد؟
متاسفانه با توجه به تورمی که در اقتصاد کشورمان وجود دارد میتوان عرصههای بزرگتری را برای صنعت لیزینگ در نظر گرفت. یک زمانی هزینه جهیزیه ۲۰ میلیون تومان بود اما در حال حاضر این رقم به ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است.
دولت میتواند در این بخش به جای خام فروشی وام ازدواج، مبلغ را در اختیار شرکتهای لیزینگ قرار دهد تا این شرکتها اقدام به تهیه جهیزیه کنند و در اختیار افراد قرار دهند. همچنین در بحث لیزینگ سفر ارگانها و شرکتهای بزرگ با توجه به ذیحسابی و تضامین بازپرداختی که میتوانند برای پرسنل خود انجام دهند با شرکتهای لیزینگ وارد مذاکره شوند و شرکتها لیزینگ سفر را برای شرکتها پوشش دهند.
با توجه به شرایط موجود اقتصادی وضعیت شرکتهای لیزینگ در بازار سرمایه را چگونه میبینید؟ نیمه دوم سال برای شرکتهای لیزینگ در بازار سرمایه به چه شکل است؟ آیا دچار افت میشوند یا سیر صعودی دارند؟
بازار سرمایه روزهای عجیب و جالبی را از سر میگذراند. به همین لحاظ میتوان گفت که افق، افق روشنی به نظر میآید. حتی میبینیم که شرکتهایی که هیچ تضمینی برای آنها وجود ندارد اما شاهد هستیم که سهام این شرکتها رشد چند صد درصدی هم داشته است. از این منظر وقتی بخواهیم به بازار و صنعت لیزینگ نگاهی بیاندازیم، خودبهخود یک بازار رشدی و روبه بالایی را میبینیم. بنابراین با توجه به اینکه صنعت لیزینگ یک صنعت جدید در بازار محسوب میشود و افرادی آن را اداره میکنند که بسیار خلاق و ایدهپرداز هستند پالس مثبتی به دارندگان سهام شرکتهای لیزینگی ارسال میشود. این از دید دارندگان سهام پنهان نمیماند.