افزایش حاشیه سود ریالی قندیها با حذف دلار۴۲۰۰ تومانی
امیر نوری و محمود یوکنی کارشناسان بازارسرمایه : شرکتهای فعال قندی در بازار سرمایه طی ماههای اخیر با نوسان بسیاری مواجه بودهاند. برخی از این شرکتها در مسیر سوددهی قرار گرفتهاند و برخی دیگر نتوانستهاند در سال جاری عملکرد مناسبی داشته باشند. در طی مقاله اخیر به وضعیت شرکت های قندی می پردازیم و نگاه ویژه ای به تحولات آنها بعد از تخصیص ارز نیمایی به این گروه داریم. همچنین در آخر وضعیت شاخص قند و شکر را از لحاظ تکنیکالی بررسی می کنیم.
افزایش حاشیه سود ریالی قندیها با حذف دلار۴۲۰۰ تومانی
به گزارش روند بورس امروز، امیر نوری و محمود یوکنی کارشناسان بازارسرمایه عنوان کردند:
شرکتهای فعال قندی در بازار سرمایه طی ماههای اخیر با نوسان بسیاری مواجه بودهاند. برخی از این شرکتها در مسیر سوددهی قرار گرفتهاند و برخی دیگر نتوانستهاند در سال جاری عملکرد مناسبی داشته باشند. در طی مقاله اخیر به وضعیت شرکت های قندی می پردازیم و نگاه ویژه ای به تحولات آنها بعد از تخصیص ارز نیمایی به این گروه داریم. همچنین در آخر وضعیت شاخص قند و شکر را از لحاظ تکنیکالی بررسی می کنیم.
بررسی درآمد و سود شرکتها غذایی از دو منظر
با توجه به تصمیم اخیر دولت و حذف نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی از محصولات غذایی، در بررسی سودآوری و درآمد شرکتهای مربوط به این گروه باید به دو محل سودآوری این شرکتها دقت کرد. اول حاشیه سود حاصل از فروش محصول اصلی که قند و شکر است و دوم فروش حاصل از فرآورده های فرعی مانند ملاس و تفاله آن است که حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد درآمد شرکت های قندی را همین محصولات جانبی خلق می کنند.
عدم شناسایی سود جدید تا تغییر نرخ دلار
چون از ملاس الکل می سازند نرخ ملاس مطابق با محصولات پتروشیمی در سال ۹۷ رشد کرده است و چون از تفاله برای خوراک دام استفاده می کنند، این محصول نیز تقریبا رشدی مطابق با تورم را داشته است. پس افزایش نرخ دلار از ۴۲۰۰ به نرخ دلار نیمایی برای شرکت های قندی از محل محصولات فرعی نمیتواند سود جدیدی شناسایی کند.
افزایش سود حاصل از فروش قند و شکر
اما شناسایی سود از محل اول که حاصل از فروش محصول اصلی یعنی قند و شکر است، ممکن است تغییراتی رخ دهد. این مسئله منجر به توجه بازار وخرید سهام آنها شد که در ادامه به تشریح علل آن می پردازیم. اول اینکه نرخ فروش قندی ها توسط سازمان حمایت و بر اساس بهای تمام شده، به علاوه حاشیه سود تعیین میشود. بنابراین وقتی هزینه رشد می کند و درصد حاشیه سود نسبتا ثابت می ماند، روی مبلغ بزرگتری از درآمد، درصد حاشیه سود قبلی تکرار میشود و نهایتا سود بزرگتری ایجاد میشود.
دوم اینکه زمان اعلام افزایش هزینه ها و اعلام افزایش نرخ فروش بسیار مهم است. با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی شرکت ها حدود ۱ الی ۲ ماه زمان لازم دارند تا افزایش نرخ فروش دریافت کنند اما از آنجا که همه شرکت ها عموما موجودی کالا با بهای تمام شده پایینی دارند، می توانند پروسه یک ماهه را با نرخ قبلی محصول بفروشند اما زیان نکنند ضمن اینکه عموما به اندازه یک تا دو ماه محصول هم نزد شرکت های پخش موجود است و این مساله اثر افزایش نرخ دیرهنگام را خنثی می کند.
افزایش حاشیه سود ریالی قندیها با حذف دلار۴۲۰۰ تومانی
در نتیجه حذف تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی هزینه شرکت های قندی را افزایش می دهد اما آنها بر اساس سوابق تاریخی به تناسب افزایش نرخ میگیرند و چون حاشیه سود درصدی آنها ثابت می ماند، حاشیه سود ریالی رشد خواهد کرد. بر همین اساس دیدگاه بازار مبنی بر خرید سهام شرکت های مشمول این موضوع تا حد زیادی صحیح است اما نیاز به زمان برای به نمایش درآمدن سودها دارد.
لازم به ذکر است که این شناسایی سود برای ۶۰-۷۰ درصد از سود قندی ها است که از محل فروش محصول اصلی عاید شده است و این باید در محاسبات لحاظ شود. اما در حال حاضر اکثر سهام قندیها در بازار معاملات، وضعیت متعادلی دارند و رشد حاصل از این شناسایی سود را قبل از گرفتن افزایش نرخ انجام داده اند چرا که بازار هوشمندانه منتظر تغییر ارز ۴۲۰۰ به ارز نیمایی در کالاهای اساسی بوده است.
تعادل در سهم قندیها بعد از رشد ۹ برابری
رویکرد تکنیکالی به وضعیت شاخص قند و شکر، تعادل در سهام این شرکت ها را بعد از یک رشد ۹ برابری شاخص آنها نشان می دهد. تحلیل شاخص این گروه که در شکل زیر آمده است مبتنی بر تئوری امواج الیوت است. در این شکل که نمودار هفتگی را نشان می دهد شاخص قند یک رشد چشمگیری را در قالب حرکت شتابدار در ۵ سیکل حرکتی انجام داده است و به سقف کانال بلندمدت رسیده است. چشم انداز این گروه، اصلاح زمانی و تعادل قیمتی همراه با نوسانات در بلند مدت است که حرکت شاخص آنها در آینده با منحنی قرمز رنگ در نمودار مشخص شده است.