بررسی موانع واگذاری سهام فولاد اکسین به فولاد خوزستان
ابراهیمی، مدیرعامل فولاد اکسین: تفاهمنامهای بین فولاد خوزستان و وزارت رفاه به عنوان سهامداران اکسین منعقد شده که بر اساس آن سهم اکسین قیمتگذاری شود و زمینه واگذاری آن فراهم شود. نگاه ما در اکسین یک نگاه کیفی است. وجود اکسین با توجه به اینکه تکنولوژیک است به بحث تولید محصولات کیفی باز میگردد. تولید اسلب و شمشهایی که ارزشافزوده بیشتری داشته باشند در برنامهریزی ما قرار دارد. نوع نورد ما با دیگر جاها بسیار متفاوت است.
به گزارش روند بورس امروز، بحث واگذاری یا عدم واگذاری بخشی از سهام فولاد اکسین به فولاد خوزستان بسیار داغ بوده است. در این بین بسیاری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با این واگذاری مخالفت کردهاند. قرار بر این بود که ۶۰ درصد سهام شرکت فولاد اکسین به فولاد خوزستان واگذار شود که این واگذاری تا به امروز انجم نشده است. در همین زمینه ابراهیمی مدیرعامل فولاد اکسین خوزستان در خصوص سهام فولاد اکسین به بورس امروز گفت: تفاهمنامهای بین فولاد خوزستان و وزارت رفاه به عنوان سهامداران اکسین منعقد شده که بر اساس آن سهم اکسین قیمتگذاری شود و زمینه واگذاری آن فراهم شود.
وی با بیان اینکه هنوز سهامی در این رابطه جابهجا نشده اظهار کرد: همچنان در این مورد مذاکره بین دو طرف وجود دارد و امیدواریم تا قبل از عید تکلیف این سهم مشخص شود.
ابراهیمی در خصوص اینکه مجموعه فولاد اکسین به کدام بخش تمایل دارد و آیا قائل به این واگذاری است یا خیر بیان کرد: مجموعه فولاد اکسین یک مجموعه تولیدکننده است. اگر ما بتوانیم به سورس تأمینکننده مواد اولیه موردنیازمان که یک شرکت فولادی است وصل شویم قاعدتاً شرایط تداوم تولیدمان بهتر خواهد شد. کما اینکه در یک سال گذشته هم که اتفاقات خوبی در فولاد اکسین رخ داده، در سایه حمایت فولاد خوزستان بوده است. قاعدتاً اگر این اتفاق رخ بدهد، هم برای فولاد اکسین، هم برای صنعت فولاد و هم برای استان خوزستان مثبت باشد اما در نهایت این تصمیم سهامدار است که سهامش را با چه قیمتی و به چه صورتی واگذار کند.
ابراهیمی در ادامه با تأکید بر طی شدن مراحل واگذاری و بحث تفاهمنامه گفت: تفاهمنامهای بین سهامداران اکسین و فولاد خوزستان وجود دارد، مبنی بر اینکه نحوه واگذاری چگونه باشد. یک سری اختلافات هم وجود دارد که اگر روی این اختلافنظرها جمعبندی به وجود بیاید، با توجه به اینکه مقام عالی وزارت همنظر مثبتی روی این واگذاری دارند، قاعدتاً این واگذاری انجام میشود.
مدیرعامل فولاد اکسین در پاسخ به این پرسش که اختلافنظرها در این رابطه چیست، عنوان کرد: اختلافات در حد قیمتگذاری سهام، بحث مربوط به فاینانس و قیمتگذاری شرکت بوده که امیدواریم این مشکلات حل شود.
در مخالفت نمایندگان استان خوزستان با این واگذاری دلایل مختلفی بیان شده که به نظر میرسد مهمترین آن عدم توجیه اقتصادی این واگذاری است. ابراهیمی در این رابطه اظهار کرد: نگاه ما در اکسین یک نگاه کیفی است. وجود اکسین با توجه به اینکه تکنولوژیک است به بحث تولید محصولات کیفی باز میگردد. تولید اسلب و شمشهایی که ارزشافزوده بیشتری داشته باشند در برنامهریزی ما قرار دارد. نوع نورد ما با دیگر جاها بسیار متفاوت است.
وی در ادامه افزود: اتفاقاً تنها توجیه که این واگذاری در بر دارد، برای استان خوزستان است. در ادامه برای صنعت فولاد کشور هم مثبت خواهد بود.
مدیرعامل اکسین در رابطه با این مسئله که این قرارداد بر سهام گروه ملی چه تأثیری دارد اظهار کرد: قرارداد گروه ملی به همان سبک سابق خواهد بود. ما مانند سابق با دوستان گروه ملی هستیم و سهامدار ما باقی خواهد ماند.
این در حالی است که نمایندگان استان خوزستان همچنان با این واگذاری مخالف هستند. در این زمینه هدایتالله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: خوزستان و اهواز سالها قطب صنعت فولاد هستند و چند سالی است، بحثهایی در خصوص واگذاری سهام در فولاد اکسین مطرح شده است. واگذاری سهام مسیر درستی را نداشت و به سمتی رفتند که کارخانههای فولادی با مشکل مواجه شدند.
خادمی اظهار داشت: به نظر میرسد واگذاریهای صنعت فولاد تا به امروز با رانت همراه بوده است. مسیر واگذاری سهام در فولاد کشور ما روند خوبی نداشته است و منجر به ایجاد مشکل برای شرکتهای فولادی شده است. بزرگترین گلایه در خصوص بحث واگذاری سهام مجموعههای فولادی مربوط به نحوه واگذاری است که بدون شفافیت و همچنین همراه با رانت انجام میشود. تا زمانی که این روند ادامه داشته باشد، منافع ملی ما در خصوص فولاد به خطر خواهد افتاد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: کارخانههای فولادی در مسیر واگذاری به دست افرادی میافتد که ذرهای دانش فولادی ندارند و در نهایت نیرو و صنعت فولاد آسیب میبینند. عدهای از این مسیر کسب سود میکنند.
خادمی خاطرنشان کرد: واگذاری باید درست و دقیق انجام شود که طرفین معامله و اقتصاد کشور در این مسیر تقویت شوند. مسیر واگذاری حتماً باید منجر به سودهی بیشتر مجموعههای فولادی باشد و گرنه توجیه اقتصادی ندارد. فولاد اکسین شرکتی سودده و موفق است. در بحث واگذاری سهام برای هر دو مجموعه باید رفتار مناسب داشته باشند. نباید تنها به دنبال تقویت یک مجموعه فولادی باشیم. به نظر میرسد که در جریان این واگذاری یکی از مجموعهها با مشکل برخورد خواهد کرد. تا به امروز هیچکدام از تجربههای واگذاری سهام فولادیها نتیجه مثبتی نداشته است.
وی افزود: در مسیر این واگذاری دیگر شرکتهای فولادی ممکن با مشکل تأمین مواد اولیه از فولاد اکسین و فولاد خوزستان مواجه شوند. این واگذاری روند صادرات توسعه میدهد اما از سویی مواد اولیه داخلی را با مشکل مواجه میکند. در نتیجه هزینههای تولید داخلی فولاد افزایش مییابد. تمام این مسائل نشان میدهد که نگاه رانتی به این موضوع حاکم است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: با توجه به این موضوع که مدیریت ما ضعیف است، هرچه صنعت بزرگتر شود، همانند وضعیت بزرگ شدن دولت راندمان کاهش مییابد و هزینهها بالا میرود. در نتیجه قیمت تولید یک محصول بالا میرود. انحصار منوپولی ایجاد میشود. در صورتی که شرکتها کوچکتر باشند، اقتصادیتر عمل میکنند. رقابت بالا میرود و کالاها از انحصار یک مجموعه خارج میشود. بزرگ کردن مجموعهها در نهایت منجر به نابودی میشود و خیلی از مشکلات اقتصادی ما خصوصاً در صنعت فولاد ناشی از همین مسائل است.