تاثیر چشمگیر اجرایی شدن طرح ۶.۵ هزار میلیارد تومانی دوگانهسوز کردن خودروها بر مصرف بنزین
مصرف بالای سوخت بار دیگر بحث دوگانهسوز کردن خودروهای عمومی و شخصی را مطرح کرد. به طوری که با تصویب شورای اقتصاد مبلغ ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای بحث دوگانهسوز کردن خودروها در نظر گرفته شد. به این ترتیب تمام خودروهای عمومی کشور برای دوگانه سوز شدن کمک بلاعوض دریافت خواهند. این شورا با پرداخت ۶ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض دولت به بیش از ۱میلیون ۴۰۰ هزار وانت، تاکسی و ون و دیگر مسافربرهای شخصی موافقت کرده و قرار است تغییرات بزرگی به منظور کاهش مصرف سوخت در آینده ایجاد شود. همچنین افزایش تعداد جایگاههای عرضه سوخت گاز طبیعی یکی دیگر از اقداماتی است که دولت به منظور افزایش خدمات رسانی در نظر گرفته است.
به گزارش روند بورس امروز، بنزین به عنوان یک کالای پرمصرف در کشورمان شناخته میشود. عدم توسعه زیرساختهای حملونقل عمومی در داخل شهرها و همچنین گران تمام شدن مسافرتهای هوایی و عدم وجود ریل در سراسر کشور باعث شده تا اصولا کشورمان دارای مصرف سرانه بسیار بالایی در خصوص سوخت بنزین باشد. ضمن اینکه وجود خودروهایی با تکنولوژی موتورهای قدیمی و مصرف سوخت بسیار بالا هم مزید بر علت افزایش میزان مصرف سوخت در کشور بوده است. متوسط مصرف سوخت تا پیش از اجرای سهمیهبندی بنزین بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز بوده که طی ماههای اخیر و با اعلام وزیر نفت این رقم ۲۰ میلیون لیتر در روز کاهش پیدا کرده است.
۶۵۰۰ میلیارد تومان برای دوگانهسوز کردن ۱٫۵ میلیون خودرو
مصرف بالای سوخت بار دیگر بحث دوگانهسوز کردن خودروهای عمومی و شخصی را مطرح کرد. به طوری که با تصویب شورای اقتصاد مبلغ ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای بحث دوگانهسوز کردن خودروها در نظر گرفته شد. به این ترتیب تمام خودروهای عمومی کشور برای دوگانه سوز شدن کمک بلاعوض دریافت خواهند. این شورا با پرداخت ۶ هزار ۵۰۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض دولت به بیش از ۱میلیون ۴۰۰ هزار وانت، تاکسی و ون و دیگر مسافربرهای شخصی موافقت کرده و قرار است تغییرات بزرگی به منظور کاهش مصرف سوخت در آینده ایجاد شود. همچنین افزایش تعداد جایگاههای عرضه سوخت گاز طبیعی یکی دیگر از اقداماتی است که دولت به منظور افزایش خدمات رسانی در نظر گرفته است.
طرحی که باعث رونق صنعت سیانجی میشود
طرح تبدیل خودروهای بنزینی به خودروهای گازسوز اوایل دهه ۹۰ آغاز شد. این طرح با وجود تاثیرات بسیار مثبتی که داشته طی سالهای بعد روندی کند داشته است و حالا بعد از ۵ سال سرعت افزایش تبدیل آن میشود. در حال حاضر در صنعت سیانجی دو طرح وجود دارد که یکی از این طرح ها؛ هوشمندسازی طبق مصوب ۲۲ اسفند ۹۷ است. این طرح به مکانیزه کردن جایگاههای سوخت و تست و بازرسی مخازن کمک میکند. طرح دومی که در دستور کار قرار گرفته، مصوبه جدید شورای اقتصاد است که با تمهیدات دولت و سازمان برنامه بودجه و دستورالعمل خوب اجرا خواهد شد. طرحی که اجرای آن باعث رونق صنعت سیانجی خواهد شد.
وزارت نفت به دنبال توسعه خودروهای دوگانه سوز
طرح دوگانهسوز کردن خودروها را وزارت نفت و سازمان مدیریت برنامه ریزی کشور تهیه و به شواری اقتصاد ارائه کردند. هدف از این طرح این است که تمامی هزینههای بار و مسافر به سمت سیانجی بروند و هزینهها کاهش پیدا کند. در این فرایند خودروهای تولید شده در کشور که در چرخه کار و مسافر هستند به سمت سیانجی سوز شدن پیش می روند. این فرآیند خودرهای ون، وانت بارها و تاکسیها و مسافربرهای شخصی را در بر میگیرد. نکته مهم این طرح این است که صد درصد خودروهایی که جزو این طرح قرار میگیرند، شامل دریافت وام بلاعوض دولتی برای تبدیل خودروها خواهند شد.
هزینه هر خودرو ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که در این طرح جامعه هدف یک میلیون و ۴۶۴ هزار خودرو در این طرح تعریف شده است که تمام هزینه از محل صادرات فراوردههای نفتی تامین میشود که به صورت رایگان در اختیار مردم قرار میگیرد و بلاعوض خواهد بود.
پایان وانتبارهای تکسوز، با طرح دوگانهسوز کردن خودروها
وانت بارهای موجود در کشورمان اصولا جزو خودروهایی هستند که سوخت بنزین بسیاری مصرف میکنند. در این راستا وزارت نفت بخشی از بودجه خود را معطوف به دوگانهسوز کردن این خودروها کرده است. از ۲ میلیون ۴۰۰ هزار خودرو وانت در کشور یک میلیون و صد هزار وانت سیانجی سوز هستند. برنامه اصلی وزارت نفت دوگانهسوز کردن ۱ میلیون ۳۰۰ هزار دستگاه وانتی است که به صورت تک سوز در کشور تردد میکنند. دوگانهسوز کردن این تعداد خودرو سبب کاهش چشمگیر مصرف سوخت خواهد شد. هدف از این طرح این است که کلیه وانت بارها به مرور سیانجی سوز شوند و پس از پایان این طرح هیچ وانت تک سوزی وجود نداشته باشد.
پوشش تمام خودروهای بخش عمومی تا پایان اجرای طرح
در کشورمان بیش از ۴۵۰ هزار تاکسی وجود دارد که از این میزان حدود ۳۰۰ هزار دستگاه سیانجیسوز است. قرار است تا پایان اجرای این طرح بیش از ۱۵۰ هزار دستگاه تاکسی دیگر هم سیانجی سوز شوند. همچنین ۱۴ هزار دستگاه خودرو ون در کشور وجود دارد که قرار است صد درصد ونها در این طرح قرار بگیرند. ضمن اینکه وزارت نفت برای مسافربرهای شخصی نیز این طرح را گسترش داده و قرار است خودرو همه افرادی که به عنوان مسافربر شخصی مشغول به کار هستند پوشش داده شوند. هدفگذاری وزارت نفت سیانجی سوز کردن ۲۰۰ هزار تاکسی مسافربر شخصی است. به این ترتیب ۱۰۰ درصد بخش بار و مسافر شامل طرح دوگانهسوز کردن خودروها خواهند شد.
چقدر صرفهجویی در مصرف بنزین خواهیم داشت؟
دوگانهسوز کردن بیش از ۲ میلیون دستگاه خودرو قطعا در مصرف سوخت کشور تحول عظیمی ایجاد خواهد کرد. این کاهش مصرف سوخت در هزینه خانوارها هم تاثیر فراوانی خواهد داشت. بخش بزرگی از هزینه ماهانه مردم به مصرف سوخت باز میگردد. یعنی چه بنزین ۱۵۰۰ تومانی را در نظر بگیریم و چه بنزین ۳ هزار تومانی، برای خودرویی که ۴۰۰ یا ۵۰۰ لیتر در ماه استفاده کند با سیانجی سوز کردن خودرو ماهانه ۴۰۰ هزار تومان صرفهجویی میشود که سالانه ۵ تا ۶ میلیون تومان برای هر خانوار صرفهجویی به همراه خواهد داشت.
محاسبات نشان میدهد با توجه به پایین بودن هزینه سیانجی، به طور متوسط برای وانتهای سنگین، صرفهجویی به میزان سالانه ۱۰ میلیون تومان به همراه دارد. این رقم برای تاکسیهای ون به ۲۰ میلیون تومان میرسد و برای تاکسیها حدود ۱۲ میلیون تومان خواهد بود. پیش بینی شده در انتهای طرح حدود ۱۰ میلیون لیتر در روز مصرف بنزین کم خواهد شد که معادل ساخت یک پالایشگاه خواهد بود. یعنی حدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز در داخل کشور مصرف کاهش پیدا خواهد کرد و زمینه صادرات بیش از پیش بنزین فراهم خواهد شد.
افزایش کارمزد سیانجیداران و تشویق برای توسعه
یکی از معضلات و مشکلاتی که سبب گلایه جایگاهداران گاز طبیعی میشد پایین بودن میزان کارمزد آنها بوده است. این پایین بودن کارمزد انگیزه ایجاد جایگاههای جدید را هم کمتر میکند. در این رابطه مدیران این بخش روی حوزه دستمزدها تجدید نظری داشتهاند و تغییراتی قرار است انجام شود. در این راستا برای دستمزد جایگاههای خصوصی عددی قابل قبول برای سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است. کارمزدی بین ۲۴۰ تا۲۶۰ تومان برای این جایگاهها در نظر گرفته شده تا بازگشت سرمایه را برای این کار تضمین کند.
به این ترتیب میتوان امیدوار بود که همزمان با اجرایی شدن طرح و افزایش میزان مصرف سوخت سی انجی شاهد افزایش میزان جایگاههای سوخت سیانجی در شهرهای بزرگ و کوچک باشیم. در حال حاضر کشور با کمبود بیش از ۱هزار جایگاه سیانجی مواجه است. به این ترتیب با سیاستی که مدیران وزارت نفت و متولیان سیانجی در پیش گرفتهاند، پیشبینی میشود که طی یکی دو سال آینده بر میزان جایگاههای سیانجی در کشور افزوده شود و شاهد این جایگاهها در شهرها و روستاهای سراسر کشورمان باشیم.
در وزارت نفت با شرکت گاز هماهنگی برای افزایش حضور بخش خصوصی در توسعه جایگاهها در نظر گرفته شده است. در حال حاضر ۳۹۰۰ جایگاه بنزین و گازوییل و ۲۵۰۰ جایگاه سیانجی در کشور وجود دارد. هر چند شرایط عرضه گاز در کشور نسبت به اوایل دهه ۹۰ بهتر شده اما . درحال حاضر جایگاهها با ۵۰ درصد ظرفیت خالی کار می کنند و حدود ۲۰ میلیون لیتر مکعب گاز عرضه می کنند. این در حالی است که جایگاهداران قابلیت عرضه ۴۰ میلیون متر مکعب در همین جایگاههای فعلی را دارند.
تبدیل ماهیانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار خودرو
این ظرفیت وجود دارد که در ماه بین ۱۰۰هزار تا ۱۵۰ هزار خودرو تبدیل به دوگانه سوز شود. با توجه به استقبال مردم از دوگانه سوز کردن خودروها پیشبینی میشود طی ۴ سال آینده تمامی خودروهای مشمول طرح، تبدیل شوند. در این راستا مراکز بسیاری برای افزایش سرعت تبدیل خودروها در نظر گرفته شده است.
تبدیل خودروها رایگان است
مردم میتوانند به منظور نوبت گیری و درخواست برای تبدیل خودروها به خودروهای دوگانهسوز و از طریق مراکز مجازی که برای صدور گواهی خودروهایی که از قبل گازسوز بودند اقدام کنند. برای تبدیل این خودروها هزینه ای از مردم دریافت نمی شود. همچنین ۳۰۰ مرکز برای تبدیل خودروهای تک سوز به دوگانهسوز در سراسر کشور در نظر گرفته شده است.
۴.۵ میلیون تومان هزینه تبدیل هر خودرو
این طرح از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر تامین مالی میشود؛ به این معنا که تامین مالی این طرح از طریق سرمایهگذاران عامل صرفهجویی مدنظر اجرای این طرح اتفاق میافتد و از محل بازپرداخت صادرات فرآوردههای نفتی تامین منابع میشود. سازمان برنامه و بودجه اعتبارات موردنیاز این طرح، تخصیص یافته است.
براساس قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در کشور یک قانون پیشرو است و از طریق آن بسیاری از طرحهای صرفه جویی انرژی پیگیری میشود و از محل صرفهجویی منابع انرژی بازپرداخت سرمایهها انجام میشود. این طرح خودگردان است، هر یک از هموطنان عزیز درخواست گازسوز شدن داشته باشند، سهمیه آنها تبدیل به سیانجی میشود و بازپرداخت این طرح انجام میشود. هر خودرو حدود ۴٫۵ میلیون تومان هزینه برای گازسوز شدن نیاز دارد.
امضای تفاهمنامه با خودروسازان برای توسعه ناوگان دوگانهسوز
به منظور اجرای مصوبه شورای اقتصاد در زمینه ارایه تسهیلات برای افزایش ظرفیت تولید خودروهای دوگانهسوز، تفاهم نامه همکاری نیز میان ایران خودرو و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی امضا شده است. این تفاهمنامه با هدف کاهش مصرف سوخت و آلایندگیها و اقتصادی کردن فعالیت حمل و نقل کشور به امضا رسیده است.
افزایش صادرات بنزین با اجرا طرح تبدیل خودروها
با پایان طرح تبدیل خودروها و همچنین انعقاد قرارداد با خودروسازان برای توسعه خودروهای سیانجی سوز، شاهد افزایش صادرات بنزین خواهیم بود. به این ترتیب پیشبینی میشود که میزان صادرات بنزین در سالهای آینده افزایش پیدا کند. ضمن اینکه توسعه و سرمایهگذاری خودروسازان در بخش تولید خودروهای دوگانهسوز و کممصرف این فرصت را ایجاد میکند که مصرف بنزین در سالهای آینده بیش از پیش کمتر شود. در نتیجه افزایش صادرات بنزین یکی از مهمترین نتایج سهمیهبندی بنزین و اجرای طرح کلان تبدیل خودروهای تک سوز به خودروهای دوگانهسوز خواهد بود.