نباید به تعداد کارگزاریها افزوده شود
اشتیاقی مدیرعامل کارگزاری بانک آینده : به نظر میرسد که هرچقدر بتوان ابزارهای نقدشوندگی سهام را گسترش داد، اطمینان خاطری برای سایر سرمایهگذارانی خواهد بود که میخواهند به این بازار ورود کنند. ضمن اینکه حجم معاملات به واسطه حضور شرکتهای سرمایهگذاری و بازارگردانی و… گسترش پیدا میکند و کارگزاریها هم به تبع میتوانند انتفاع بیشتری از حجم بالای معاملات ببرند.
به گزارش روند بورس امروز، احمد اشتیاقی مدیرعامل کارگزاری بانک آینده عنوان کرد: به نظر میرسد که هرچقدر بتوان ابزارهای نقدشوندگی سهام را گسترش داد، اطمینان خاطری برای سایر سرمایهگذارانی خواهد بود که میخواهند به این بازار ورود کنند. ضمن اینکه حجم معاملات به واسطه حضور شرکتهای سرمایهگذاری و بازارگردانی و… گسترش پیدا میکند و کارگزاریها هم به تبع میتوانند انتفاع بیشتری از حجم بالای معاملات ببرند. به طور کلی حضور شرکتهای سبدگردان، بازارگردان و … برای توسعه بازار ضروری است و کارگزاران هم به دلیل واسطه بودنشان میتوانند از قدرت نقدشوندگی بالا منتفع شوند.
کارگزاریها به منظور توسعه فعالیتهایشان باید ابزارهای معاملاتی خود را گسترش دهند. مثلا استفاده از ابزار جدید الگوریتم تریدینگ و معرفی به مشتریان یکی از این موارد گسترش فعالیتها است. ضمن اینکه کارگزاریها در راستای نقدشوندگی سهام و خرید و فروشهای بهینهتر باید فعالیت داشته باشند. ضمن اینکه کارگزاریهای باید مباحث آنلاین و آموزشهای مرتبط را گسترش بدهند. کارگزاران باید سرمایهگذاران را با مباحث و ابزارهای جدیدی که در بازار به وجود آمده آشنا کنند. کارگزاریها در مباحث آموزشی و توسعه ابزارهای معاملاتی نقش حیاتی دارند و هرچقدر از این ظرفیت استفاده کنند باعث پایداری و عمیقتر شدن بازار سرمایه میشوند.
درآمد کارگزاریها با توجه به حجم معاملات بیشتر از گذشته شده اما با توجه به قوانین جدید بورس، کارگزاریها محدود به معاملهگری شدهاند و اجازه بازارگردانی ندارند. البته میزان شاخص کل در دو سال اخیر با رشد حدود ۲۰۰ درصدی مواجه شده و حجم معاملات بین ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان بوده است که در نتیجه میزان درآمد کارگزاریها رشد داشته است. از نظر درآمدی کارگزاریها در وضع خوبی قرار دارند و باید بخشی از این درآمد را به توسعه زیرساختهای خود اختصاص دهند.
فکر نمیکنم کارگزاریها حذف یا ادغام شوند بلکه به نظر این حجم از کارگزاریها پاسخگوی نیاز بازار هستند. یعنی من نه قائل به حذف و ادغام کارگزاریها هستم و نه قائل به افزایش تعداد آنها هستم. به نظرم میرسد که همین تعداد کارگزاری کفایت میکند. چرا که کارگزاریها روی معاملات آنلاین خود و توسعه این بخش تمرکز کردهاند. شرایط بازار به گونهای است که کارگزاران در خصوص هرآنچه که موجب توسعه بازار میشود کوشاتر از گذشته عمل کنند.
رویکرد سازمان بورس در خصوص کارگزاریها صحیح بوده است. طی یک سال اخیر بحث افزایش تعداد کارگزاران مطرح بود که در نهایت تاکید شد که تعداد کارگزاریهای فعلی برای نیاز بازار کفایت میکند. سازمان همکاری مناسبی با کارگزاران دارد. اینکه کارگزاران را نسبت به خرید و فروش معامله تخصصیتر میکند بسیار اهمیت دارد. کارگزاران تا به امروز تنها کارگزاری کردهاند اما بحثهایی مطرح است که کارگزاران بتوانند معاملهگری هم انجام دهند. اگر این اتفاق رخ بدهد قطعا موجب عمیقتر شدن بازار خواهد شد. استراتژی سازمان بورس برای اعطای مجوز معاملهگری به کارگزاران شرایط بهتری برای این صنعت ایجاد میکند.
در بحث مدیریت ریسک هم قوانین موجود کفایت موضوع میکند. به لحاظ سیستمهای حد اعتباری مشتریان که به طور مرتب توسط سازمان پایش میشود، قبلا به صورت کاهشی عمل میشد و برخی ۸۰ درصد پورتفویشان اعتباری بود. این خیلی جسورانه بود و کمکم این میزان به ۵۰ درصد کاهش پیدا کرد. من فکر میکنم عدد ۵۰ عدد بهینهای برای ریسک اعتباری مشتریان است. این اعتبارات روزانه از طریق سامانه سکنا رصد میشود. همچنین کمیته پایش ریسک بازار هم روزانه کارگزاران را رصد میکند. دستورالعمل جدیدی هم که سازمان برای کفایت سرمایه کارگزاری ها تهیه کرده بسیار مناسب است. این دستورالعمل هم ریسک کارگزاری ها را کنترل میکند. به نظر من خطری به لحاظ ریسک برای کارگزاران در شرایط فعلی وجود ندارد. اما کارگزاران باید حواسشان به شرایط بازار، شاخص و … باشند تا مباحث اعتباریشان را مدیریت کنند