بازار سرمایه در شرایط کنونی بهترین مسیر هدایت نقدینگی است
در حال حاضر و با توجه به معضلات عدیده سیاسی و اقتصادی، بهترین مسیر برای هدایت نقدینگی، بازار سرمایه است. بازار سرمایه بازاری پر پتانسیل است ولی از سوی دیگر باید توجه داشت که لازمه رشد بازار سرمایه و جذب این میزان نقدینگی، رشد بخش اصلی اقتصاد است.
به گزارش روند بورس امروز، علیرضا مرادی مدیرعامل کارگزاری صباجهاد در خصوص وضعیت نقدینگی گفت: نقدینگی کشور رشد ۲۸ درصدی نسبت به سال قبل داشته است که این میزان رشد از متوسط چند سال اخیر حدود ۳ درصد بیشتر است. در حال حاضر رقم نقدینگی به بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده و با وضعیت فعلی اقتصادی کشور، این میزان نقدینگی و رشد آن از مرز هشدار عبور کرده است.
مرادی اظهار داشت: با توجه به تحریمهای بین المللی در حوزه های مختلف صادرات و واردات به سختی انجام میشود، مراودات بانکی مختل شده، سرمایهگذاری در صنایع زیربنایی چشمانداز امیدوار کننده ای ندارد و در کل اقتصاد کشور کوچکتر شده و نگرانیهای زیادی از بابت رشد، توسعه و یا حتی ادامه فعالیتهای اقتصادی وجود دارد. در این شرایط نقدینگی در جامعه سرگردان است و ورود آن به هر بخشی آسیبهایی را به همراه خواهد داشت. به همین دلیل بهترین مسیر برای هدایت نقدینگی در حال حاضر بازار سرمایه است. در واقع با توجه به منع قانونی، انتظار بازده کمتر و یا کاهش قدرت خرید اقشار جامعه، میل به سرمایهگذاری در سایر بازارهای موازی مثل بازار ارز، طلا یا مسکن کمتر شده و از سوی دیگر به واسطه رشد چند سال اخیر شاخص بورس جذابیتهای بازار سرمایه برای بخش بزرگتری از جامعه مشخص شده است. همچنین مقایسه ارزش شرکتهای فعال در بورس پس از افزایش قیمت ارز (ارزش جایگزینی) سهامداران را وادار به تجدید نظر در ارزشگذاری شرکتها کرده است. پس ناگزیر کم خطرترین مسیر نقدینگی برای حاکمیت، بازار سرمایه است. ورود نقدینگی به این بازار موهبتی برای شرکت ها به منظور تأمین مالی در شرایط سخت کنونی بوده و البته از سوی دیگر در صورتی که عمق بازار افزایش نیابد میتواند منجر به ایجاد حباب و افزایش فعالیت سفتهبازی (بخش مذموم آن) گردد. در این شرایط وظیفه سازمان بورس و نهادهای نظارتی، تعمیق بازار سرمایه از طریق عرضه شرکتهای جدید، ارائه ابزارهای مالی نوین، حمایت و رصد کامل صندوقهای سرمایهگذاری و شرکت های سبدگردان، برنامه ریزی جهت آموزش عمومی و و ارائه منظم و شفاف اطلاعات است. در نهایت دولت نیز به عنوان متولی بخش بزرگی از اقتصاد، می تواند از رشد ارزش شرکت ها بهرهمند گردد و از شرایط فعلی استفاده کرده و اقدام به خصوصیسازی از طریق واگذاری شرکتهای تحت مالکیت خود نماید.
وی در ادامه در خصوص ورود سهامداران جدید به بازار سرمایه گفت: آشنایی هرچه بیشتر اقشار جامعه با این بازار، فرصتی طلائی برای بازار سرمایه و اقتصاد به حساب میآید. اما سرمایهگذاری از طرف اشخاص حقیقی به صورت مستقیم که عموماً با عدم آشنایی با دانش سرمایهگذاری و کسب اطلاعات از منابع غیر موثق صورت میگیرد، به هیچ وجه توصیه نمیگردد. صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان دارای مجوز از سازمان بورس در این شرایط میتوانند محل امنی برای اشخاصی باشند که قصد سرمایهگذاری دارند؛ چرا که این شرکتها بر اساس تعریف فعالیت خود از کارشناسان خبره استفاده میکنند، فعالیت آنها زیر نظر حسابرس مستقل و بر اساس دستورالعملها رسیدگی میگردد و موظف به گزارش دهی منظم هستند.
مدیرعامل کارگزاری صباجهاد در نهایت تأکید کرد: زیرساختهای فناوری (IT) بازار سرمایه به شدت نیاز به تقویت دارد. سهم فناوری اطلاعات و ابزارهای معاملاتی، کنترلی و نظارتی مبتنی بر این دانش در رشد و توسعه چند سال اخیر بازار سرمایه غیر قابل انکار است. لذا توسعه بازار سرمایه، ورود سهامداران جدید و معرفی ابزارهای مالی مختلف در گرو توسعه زیرساختهای فناوریست. در حال حاضر یکی از معضلات بزرگ این حوزه مشکلات متاثر از این بخش است برای نمونه میبینیم که در زمان عرضههای اولیه، سیستم معاملات با مشکل جدی مواجه میشود. مشکلی که میتواند یکی از موانع تعمیق بازار سرمایه باشد. به همین دلیل باید تصمیم جامعی در این خصوص گرفته شود.