عدم وجودمسیر قانونی برای ادغام کارگزاریها
قاسمی مدیرعامل کارگزاری آیندهنگر خوارزمی:با توجه به تغییراتی که طی سالهای اخیر در بازار سرمایه به وجود آمده و بعد از ورود صندوقها و بازارگردانها به بازار سرمایه مهمترین اتفاقی که رخ داده این است که یک مقدار کارها تخصصی شده است. یعنی قبلا کارگزاریها هم مدیریت صندوقها را بر عهده داشتند و هم کار سبدگردانی انجام میدادند و مشاوره هم ارائه میکردند. اما در حال حاضر همه این کارها توسط شرکتهای متفاوت انجام میشود و شرکتهای کارگزاری صرفا روی مبادله و کار کارگزاری متمرکز شدهاند.
به گزارش روند بورس امروز،حسن قاسمی مدیرعامل کارگزاری آیندهنگر خوارزمی عنوان کرد:با توجه به تغییراتی که طی سالهای اخیر در بازار سرمایه به وجود آمده و بعد از ورود صندوقها و بازارگردانها به بازار سرمایه مهمترین اتفاقی که رخ داده این است که یک مقدار کارها تخصصی شده است. یعنی قبلا کارگزاریها هم مدیریت صندوقها را بر عهده داشتند و هم کار سبدگردانی انجام میدادند و مشاوره هم ارائه میکردند. اما در حال حاضر همه این کارها توسط شرکتهای متفاوت انجام میشود و شرکتهای کارگزاری صرفا روی مبادله و کار کارگزاری متمرکز شدهاند.
مهمترین مسالهای که در حال حاضر وجود دارد این است که حجم معاملات خیلی زیاد شده و تعداد نفراتی که به عنوان سرمایهگذار در بازار فعالیت میکنند بسیار زیاد شده است. لازم است که کارگزاریها زیرساختهای خود را تقویت کنند. چه به لحاظ نیروی انسانی و چه به لحاظ نرمافزار و سیستم نیازمند بروزرسانی است. میبینیم که اکثر روزها هسته معاملات دچار مشکل میشود. هرچند که این مشکل بیشتر از سمت بورس است اما نرمافزارهای آنلاینی که در اختیار کارگزار است به دلیل افزایش تعادا کاربرها، با مشکل مواجه است. یعنی در این دو بخش باید تغییراتی اعمال شود. آموزش نیروی انسانی که بتوانند با مشتری خوب صحبت کنند و آنها را راهنمایی کنند از اهمیت بالایی برخوردار است. توسعه زیرساختهای آیتی شرکتها نیز به منظور کاهش فشار از روی کارگزاری و همچنین مشتریان بسیار اهمیت دارد.
کارگزاران تنها در حوزه معاملات کار میکنند. مگر اینکه شرکت سبدگردانی یا مشاوره تاسیس کرده باشند. درآمد کارگزاران به لحاظ تنوع کم شده است. قبلا شرکتهای کارگزاری درآمد مدیریت صندوق را داشتند، درآمد سبدگردانی و مشاوره داشتند اما در حال حاضر تنها درآمد معامله را در اختیار دارند. البته در دوسال اخیر حجم معاملات بسیار افزایش داشته و به طور کلی سرجمع درآمد شرکتهای کارگزاری کاهش پیدا نکرده است.
امکان اینکه درآینده کارگزاریها حذف شوند و مشتری بدون واسطه به معاملات دسترسی داشته باشد در هیچ جای دنیا وجود ندارد. در هر صورت کارگزارها باید وجود داشته باشند چرا که بورسها نمیتوانند همزمان هم معاملات را انجام دهند و هم مدیریت مشتریان را برعهده بگیرند. بنابراین کارگزاریها همچنان وجود خواهند داشت اما با توجه به بزرگ شدن بازار سرمایه کارگزاریها هم باید بزرگتر شوند. این اتفاق هم رخ داده و با افزایش تعداد معاملات شاهد بزرگ شدن شرکتهای کارگزاری بودهایم. این بزرگ شدن به واسطه افزایش سرمایه و افزایش درآمدها رخ داده یا خواهد داد.
سازمان بورس تمایل به ادغام شرکتهای کارگزاری دارد اما در موضوع ادغام چون ما سازوکار قانونی نداریم، اگر سازمان بورس تمایل به این کار دارد باید مسیر قانونی ادغام شرکتها در کشورمان را تعریف کند. در قانون تجارتمان مسیری برای ادغام این شرکتها وجود ندارد. یعنی نه بحث ادغام تعریف شده و نه بحث مشکلات مالیاتی در آن مطرح شده است. مسائل مالیاتی جدی در این بخش وجود دارد که باید به آن پرداخته شود. سازمان بورس ابتدا باید این موضوعات را مشخص کند تا امکان ادغام فراهم شود.
در مجموع رویکرد سازمان بورس را در این بخش مثبت ارزیابی میکنم. از دهه قبل که ابزارهای مالی جدیدی مانند صندوقهای سرمایهگذاری و اوراق صکوک تعریف شد، رویکرد بورس مثبت بوده است. هرچند که این بخش جای تکمیل هم دارد اما با توجه به وضعیت مدیریت در کشورمان سازمان بورس جزو سازمانهای موفق بوده است.
مهمترین نقاط ریسک در کارگزاریها یک مورد بحث مشتریان اعتباری است و مورد دیگر این است که مستندسازی معاملات انجام شده باشد. یعنی واقعا مشتریان احراز هویت شده باشند. یعنی این پدیده که عدهای بجای عدهای دیگر معامله انجام میدهند باید مدیریت شود. در زمینه مدیریت اعتبارات ریسک اعتباری در واقع با وجود سامانه سکنا و دستورالعملهایی که وجود دارد این ریسک کنترل شده است. در قسمت مستند بودن احراز هویت مشتریان همچنان یک مقدار جای کار وجود دارد.