کارسخت سبدگردانها در بازار سرمایه برای جذب مشتری
قلی زاده، مدیرعامل شرکت سبدگردان الگوریتم: سبدگردانها کار راحتی برای جذب مشتریان در بازار ندارند. چرا که فرآیند عقد قرارداد سبدگردانی زمانبر و شامل رویه های اداری متعدد است. یک قرارداد حدود ۷ تا ۸ روز زمان برای اجرایی شدن نیاز دارد. زمان قرارداد هم یک ساله است. این قراردادها برای افرادی که نگاه بلند مدت به بازار سرمایه دارند و میخواهند حداقل یک سال در بورس حضور داشته باشند بسیار عالی است و منافع بسیار زیادی برای سرمایه گذار ایجاد می کند.
به گزارش روند بورس امروز، بازار سرمایه روزهای فوقالعادهای را پشت سر میگذارد. ورود نقدینگی به این بازار به شدت افزایش یافته و این بازار در حال بزرگتر شدن است. اقبال مردم به این بازار هم طی سالهای اخیر روند افزایشی داشته و با توجه به بازدهی که در سالهای اخیر داشته پیشبینی میشود افراد بیشتری جذب این بازار شوند.
در این بین نقش شرکتهای سبدگردان و صندوقهای سرمایهگذاری به شدت پررنگ شده و این شرکتها و صندوقها با بازدهی بالایی که نسبت به بانکها داشتهاند توانستهاند مشتری بسیاری را جذب کنند. در همین زمینه با آرش قلی زاده، مدیرعامل شرکت سبدگردان الگوریتم به گفت وگو پرداختیم. وی معتقد است که به دلیل طولانی شدن فرآیند URN قرارداد با شرکتهای سبدگردان، جذب مشتری در این بخش کار سختی است.
چقدر پول جدید وارد بازار سرمایه شده است؟
اتفاقی که رخ داده این است که در بازارهای موازی با بازار سرمایه، به دلیل حالت اشباعی که پیدا کردهاند یا معامله در آن به دلیل محدودیتهایی که بانک مرکزی ایجاد کرده تا حد زیادی حجم معاملات کاهش پیدا کرده است. در واقع بخشی از منابع مالی که در اختیار فعالان بازار مسکن و طلا و ارز بوده وارد بازار سرمایه شده است. این پولی که از این طریق وارد بازار سرمایه شده فعلا بازار سرمایه را بهترین گزینه برای کسب بازدهی می بیند. از طرف دیگر، تا مدتی پیش، بانکها اصلی ترین مقصد سرمایه گذاران کم ریسک بودند، اما با تغییر قوانین و ماهشمار شدن و کاهش سود سپرده، بخشی از منابع این بخش به صندوق های درآمد ثابت منتقل شوند. این موارد باعث میشود که جذابیت بازار سرمایه بالا برود. از سوی دیگر با توجه به وضعیت تورمی و حجم بالای نقدینگی که در کشور وجود دارد، نقدینگی به دنبال مقصدی است که بازدهی بالاتری نصیب آن شود. در این وضعیت تورمی، بورس جزو جاهایی است که میتواند سپری در مقابل تورم ایجاد کند.
یک سری تحقیق بازار بورس در خصوص رشد بازار سرمایه داشته که این بازار همواره پیش از انتخابات رشد داشته و بعد از آن این رشد فروکش خواهد کرد. تحلیل شما در این خصوص چیست؟
این اتفاق همیشه رخ داده و به هر حال این جو مثبتی که پیش از انتخابات وجود داشته به بازار سرمایه کمک کرده است. در بورسهای دنیا هم چنین چیزهایی وجود دارد که با نام ناکاراییهای بازار به حساب میآید. اینها اثرات تقویمی هستند و خیلی مورد دور از انتظاری نیست.
با توجه به روند رو به رشد بازار سرمایه چقدر سبدگردانها موفق به جذب این سرمایهها بودهاند؟ چون در زمانی که بازار در حال منفی شدن بود این حقیقیها بودند که بازار را نگه داشتند.
به هر حال حقیقیها نسبت به سابق فعالتر شدند. ۱میلیون و ۲۰۰ هزار کد بورسی در پذیرهنویسی شرکت کرده اند و بخشی از این تعداد صورت فعال در بازار حضور دارند. افراد زیادی طی یک سال و نیم اخیر وارد بازار سرمایه شدهاند. از طرف دیگر سطح تحلیل در میان این افراد به شدت پایین است و عمدتا دنباله رو افراد یا کانالهایی هستند که سیگنال می دهند. این کدهای جدید گاهی خودشان صف فروش تشکیل می دهند و یا صف فروش را جمع می کنند. به هر حال نسبت به سابق، با افزایش تعداد فعالان بازار، پویایی بازار افزایش پیدا کرده و پیش بینی رفتار بازیگران هم دشوارتر شده است.
برنامه سبدگردانها برای جذب مشتریان چیست؟
واقعیت این است که سبدگردانها کار راحتی برای جذب مشتریان در بازار ندارند. چرا که فرآیند عقد قرارداد سبدگردانی زمانبر و شامل رویه های اداری متعدد است. یک قرارداد حدود ۷ تا ۸ روز زمان برای اجرایی شدن نیاز دارد. زمان قرارداد هم یک ساله است. این قراردادها برای افرادی که نگاه بلند مدت به بازار سرمایه دارند و میخواهند حداقل یک سال در بورس حضور داشته باشند بسیار عالی است و منافع بسیار زیادی برای سرمایه گذار ایجاد می کند. در واقع در بلندمدت تنها بازار مسکن بوده است که نزدیک به بازار سرمایه بازدهی ایجاد کرده است و سرمایه گذاری در بقیه دارایی ها از جمله ارز، طلا و خودرو بسیار بازدهی پایین تری داشته اند. اما خیلی از افرادی که اخیرا وارد بورس شدهاند نگاه کوتاه مدتی به این بازار دارند. یعنی نگاه بازار سرمایه ای به آن ندارند.
ما در ادبیات مالی یک بازار پول داریم که برای سرمایهگذاریهای زیر یک سال است و بازار سرمایه برای سرمایهگذاری بالاتر از یک سال است. خیلی از افراد برای مدت ۲ الی ۳ ماه و به دست آوردن بازده ۱۰ تا ۱۵ درصدی وارد میشوند البته شرکتهای سبدگردان حتی برای چنین افرادی هم یک راهکار دارد و آن هم سرمایه گذاری در صندوق های سهام است . برای نمونه صندوق تحت مدیریت شرکت سبدگردان الگوریتم به نام صندوق سرمایه گذای مشترک خوارزمی طی سه ماه اخیر بیش از ۵۰% بازدهی داشته است.
برخی دیگر از شرکتهای سبدگردان معتقدند که سرمایههای زیر ۳۰۰ میلیون تومان به صندوقها وارد شود و بالاتر از آن در سبد تجمیع شود. اگر فردی با ۵۰۰ میلیون تومان به مجموعه شما وارد شود چه تصمیمی برای وی اتخاذ میکنید؟
سال گذشته عدد شرکت سبدگردان الگوریتم عددی در این حدود بود اما در حال حاضر، با رشد چند برابری شاخص کل بازار سرمایه، میزان حداقل سرمایه در این شرکت برای عقد قرارداد سبدگردانی ۱ میلیارد تومان می باشد. علت اصلی این مساله به ساختار هزینههای شرکتهای سبدگردان بازمیگردد. یعنی هر قراردادی که میخواهیم منعقد کنیم با تعداد بسیاری فرد و نهاد در تعامل هستیم و فرآیندهای اداری مختلفی باید طی شود که هزینههایی به شرکت تحمیل میکند. ضمن اینکه طبق دستورالعمل های سازمان بورس و اوراق بهادار، با افزایش تعداد و مبلغ قراردادهای سبدگردانی، شرکت باید اقدام به جذب نیروی انسانی متخصص در حوزه تحلیل و مدیریت سبد نماید. در حال حاضر پیشنهاد ما برای اعداد کوچکتر از یک میلیارد تومان، خرید واحد های صندوق سرمایه گذاری مشترک خوارزمی است که بازدهی بسیار خوبی نصیب سرمایه گذاران خود کرده است.
برنامهای برای افزایش سقف هم دارید؟
صندوق با درآمد ثابت دارا الگوریتم بعد از دو ماه فعالیت به سقف واحدهای خود رسید و به تازگی مجوز افزایش سقف از ۱۰۰ میلیارد به ۳۰۰ میلیارد تومان را دریافت کرده است. این صندوق جزو پازدهترین صندوقهای با درآمد ثابت قابل معامله بوده است. در دیماه ۲۲.۱ درصد و در ماه آذر ۲۳.۸ درصد معادل سود بانکی بازدهی داشته است که به سرمایه گذاران پرداخت شد. صندوق های دیگرمان هم مشکل سقف ندارند. صندوق بازارگردانیمان را به مولتی ناو تبدیل کردیم. این کار صندوق را خیلی مستعد میکند تا فعالان بازار سهام و صندوق های خود را به این بازارگردان بسپارند. چرا که دارا بودن بازارگردان برای برخی سهمهایی که میخواهند از بازار پایین تر به بازار بالاتر بیایند تبدیل به یک الزام شده است.
صندوق جدید هم راهاندازی میکنید؟
چند صندوق را در دستور کار داریم. برای صندوق ویسی با یکی از موسسات در حال مذاکره هستیم. برای چند صندوق دیگر مانند صندوق نیکوکاری و صندوق طلا، مشغول مذاکره برای دریافت مجوز هستیم.
چرا صندوقهای نیکوکاری در بازار سرمایه جواب نداده است؟
اساسا صندوق های سرمایهگذاری خیلی برای بازدهی نیست. بیشتر یک بخشی از مسئولیت اجتماعی است که یک مجموعه برای خودش متصور است. ما از صندوقهای نیکوکاری نه دنبال کارمزد هستیم و نه دنبال بازده. ما در راستای مسئولیت اجتماعیمان قرار است این صندوق را راه بیاندازیم.
وضعیت بازار سرمایه تا پایان سال را چگونه میبینید؟
ما وضعیت ورود نقدینگی به بورس و اتفاقاتی که رخ میدهد را رصد میکنیم. برای سال آینده یک وضعیت تورمی را در بازار انتظار داریم. و در چنین شرایطی اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، بازدهی بیشتری از بانکها خواهیم داشت.