معاملات الگوریتم در بازار سرمایه نیاز به هوش انسانی دارد
سوری مدیر توسعه بازار کارگزاری آیندهنگر خوارزمی گفت: از آنجا که ارزشگذاری سهام بر اساس ذهنیت و انتظارات معامله گران از آینده شکل میگیرد، موفقیت در معاملات سهام نیازمند هوش انسانی و دید اقتصادی است.
به گزارش روند بورس امروز، مهدی سوری مدیر توسعه بازار کارگزاری آیندهنگر خوارزمی در خصوص روند فعالیت معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه گفت: معاملات الگوریتمی در بازار سه کاربرد اساسی دارد که شامل بازارگردانی، آربیتراژگیری و معاملات سهام میشود.
اولین و گستردهترین کاربرد این معاملات برای بازارگردانی سهمها است. صندوقهای بازارگردانی دیر یا زود همه به سمت بازارگردانی الگوریتمی پیش خواهند رفت. این معاملات ازیکطرف به روانسازی بازار کمک میکند و همچنین به شرکتهای سبدگردان این امکان را میدهد که بتوانند بازارگردانی سهام تعداد بیشتری از شرکت ها را بر عهده بگیرند.
سوری اظهار داشت: همچنین با توجه به سرعت پردازش بالای الگوریتمها، این سیستم های معاملاتی میتوانند آربیتراژ لحظهای اوراق با درآمد ثابت و ابزارهای مشتقه را کشف و اقدام به معامله نمایند. که این عمل درنهایت منجر به عمقبخشی بیشتر بازار شده و میتواند برای صندوقهای درآمد ثابت و سایر فعالان این حوزه سود و بازدهی مناسبی داشته باشد.
اما در کاربرد سوم یعنی خرید و فروش سهام، با توجه به پیچیده گی ها و ذهنی بودن تحلیل، عمق بازار و تعداد معاملات این بخش، سطح فعلی الگوریتم ها نمیتوانند به تنهایی مورد اتکا باشند و بهتر است از این الگوریتمها بهعنوان ابزار کمکی در دست معامله گران استفاده شود.
وی افزود: الگوریتمها عموماً اخبار سیاسی یا پارامترهای بنیادی را تحلیل نمیکنند. بیشتر روی تابلوخوانی یا نمودارهای تکنیکال کار میکنند. لذا در صورتی که از الگوریتم ها بهعنوان ابزار کمکی استفاده شود، با توجه به تعداد زیاد سهم ها و حجم بالای اطلاعات، ابزار بسیار مناسبی خواهند بود.
مدیر توسعه بازار کارگزاری آیندهنگر خوارزمی خاطرنشان کرد: معاملات الگوریتمی در خصوص زیرساختها ازنظر سطوح دسترسی و همچنین ازنظر قانون با مشکلات زیادی مواجه هستند. ساختار کارمزدهای ما در بازار سرمایه بهنوعی است که معاملات پربسامد یا فرکانس بالا را بهواسطه سطح بالای کارمزدها غیرممکن میکند. باید دسترسی را آسان کنیم و قوانین و مقررات را بهنوعی ساده کنیم که اخذ مجوز پردازش اطلاعات مالی و مشاوره سرمایهگذاری تبدیل به انحصار برای تعداد محدودی از شرکت ها نشود. درنهایت در خصوص کارمزدی که برای معاملات پربسامد پرداخت میشود، باید تجدیدنظر شود.
سوری تأکید کرد: در حال حاضر مکانیسم نظارت و کنترل معاملات بازار بصورت انسانی و شدید صورت میگیرد و در چنین شرایطی بسیاری از رفتارهای الگوریتم ها ممکن است در آینده به عنوان تخلف یا دستکاری قیمت ها تشخیص داده شوند. مراجع نظارتی به کارگزارها دستورالعملهایی ابلاغ میکنند که این دستورالعملها قابلیت اجرایی ندارند. این نظارتها سدی در راه معاملات الگوریتم خواهد بود. همچنین به منابع جهانی قیمتها، خیلی از شاخصها، آمار و اطلاعات دسترسی داریم اما در خصوص منابع داخلی مثل صادرات و واردات اطلاعات کافی در دسترس توسعه دهندگان الگوریتم های معاملاتی نیست.
وی افزود: مطمئناً الگوریتم باید ساختار اقتصاد و بازار هر کشوری را بشناسد و قیمت را معمولاً عرضه و تقاضای معامله گران میسازند. الگوریتمها و چارتهای تکنیکال و سیستمهای تابلوخوانی به دنبال کشف این اقبال بازار هستند. مثلا در اقتصادی مثل اقتصاد کشور ما افق دید تورمی جامعه رفتار معامله گران را میسازد و یک الگوریتم توان تشخیص این موضوعات را ندارد.
مدیر توسعه بازار کارگزاری آیندهنگر خوارزمی در ادامه تأکید کرد: تشخیص پارامترهای مرتبط با عرضه و تقاضا در الگوریتمها بسیار ساده و سریع است و اگر از سیستم های الگوریتمی برای سیگنال دهی و مشاوره سرمایه گذاری استفاده شود بسیار مفید خواهد بود و تحرکات گوشه و کنارهای بازار را شفاف و کاراتر میکنند. اما در سطوح فعلی تکنولوژی معاملات الگوریتمی هنوز نمی توان اختیار معاملات را بصورت کامل به الگوریتمها سپرد.
سوری عنوان کرد: از آنجا که ارزشگذاری سهام بر اساس ذهنیت و انتظارات معاملهگران از آینده شکل میگیرد، موفقیت در معاملات سهام نیازمند هوش انسانی و دید اقتصادی است.
مدیر توسعه بازار کارگزاری آیندهنگر خوارزمی در خصوص ریسک معاملات الگوریتمی گفت: یا باید افراد پسانداز کنند یا سرمایهگذاری کنند. پسانداز ریسک ندارد اما سرمایهگذاری ریسک دارد. زمانی که با هر ابزاری اقدام به معامله میکنیم، ریسک معاملات را باید بپذیریم. و این مشکل از ابزار نیست، ابزارهای الگوریتمی این مشکل را ندارند. مشکل از استفاده از ابزار است.
سوری اظهار داشت: برای جلوگیری از هک و مسائل امنیتی باید زیرساختها موردتوجه قرار گیرد. چراکه اخلال در هستهی معاملات موجب فاجعه در کل معاملات و بازار میشود. و برای کاهش احتمال هک و مسائل امنیتی باید زیرساختهای نرمافزاری بهخوبی انجام شود. با توجه به اینکه در بازار سهام، معاملات بهصورت خودمختار و بدون اتکا به الگوریتم واحد انجام میشود، اخلال الگوریتم بر کلیت بازار اثری نمیگذارد.
مدیر توسعه بازار کارگزاری آیندهنگر خوارزمی درنهایت گفت: بازارگردانی درنهایت به سمت الگوریتمها حرکت خواهد کرد؛ اما در خصوص معاملات سهام الگوریتمها به تنهایی باعث افزایش سود نمیشوند بلکه میتوانند ابزار مشورتی مناسبی باشند. در حال حاضر استقبال بسیار خوب و مثبتی از بازار بورس توسط مردم صورت میگیرد. افراد برای کسب سود مناسب در بازار سرمایه ابتدا باید آموزشهای لازم را کسب کنند.