نقش مؤثر بانک صادرات در اقتصاد کلان کشور
در ۹ ماهه منتهی به پایان آذرماه ۱۳۹۸، بانک صادرات موفق به تحقق ۸۷۶۷۷۰ میلیون ریال سود خالص گردید.
به گزارش روند بورس امروز، صنعت بانکداری با ۱۶ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران و بازار فرابورس یکی از گروههای موردتوجه سهامداران هست. در این گزارش محمدهادی حمیدی کارشناس بازار سرمایه عملکرد بانک صادرات در بورس مورد بررسی قرار داده است. .
نام بانک صادرات ایران در تاریخ ۱۳۳۱/۰۶/۱۶ به عنوان «بانک صادرات و معادن» به ثبت رسید. به موجب قانون ملی شدن بانکها، مصوب خرداد ۱۳۵۸ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران، بانک صادرات جزو بانکهای ملی اعلام شد. این بانک در خرداد ۱۳۸۸ به عنوان چهارصد و پنجاهمین شرکت پذیرفته شده در بخش واسطهگریهای مالی با نماد «وبصادر» در فهرست نرخهای تابلوی اصلی بازار اول بورس اوراق بهادار تهران درج گردید.
وضعیت عملیاتی بانک در مقایسه با سال گذشته به روایت تصویر
فرصتها و تهدیدهای صنعت بانکداری
فرصتها:
- افزایش نظارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر مؤسسات مالی و اعتباری و تجمیع برخی بانکها که باعث ایجاد رقابت غیرسالم در بازار پول شده بود.
- کاهش نوسانات در برخی از بازارهای رقیب از جمله ارز و مسکن. با توجه به کاهش نرخ برابری ارز در ماههای اخیر و نیز کنترل نرخ تورم، انتظار میرود بازده مورد انتظار سایر بازارهای رقیب نیز کاهش یابد و موجب افزایش سپردهگذاری در بانکها گردد.
- مقررات جدید ابلاغی از سوی بانک مرکزی در خصوص پرداخت سود سپردهها بهصورت ماه شمار که منتج به کاهش هزینه سود پرداختی به سپردهها و بهبود تراز عملیاتی بانکها شود.
- مجوز قانون بودجه سال ۹۸ در جهت تسویه مطالبات بانکها از دولت با بدهی آنها به بانک مرکزی.
تهدیدها:
- بازدهی بیشتر بازار سرمایه در سال ۹۸ تاکنون.
- سهم عمده بازار پول در تأمین مالی شرکتها که گاه تا ۸۰% نیز بالغ میگردد. این موضوع موجب افزایش فشار بر بانکها برای پرداخت تسهیلات میشود که بخشی از آن نیز به صورت تکلیفی بوده و به طرحهایی صورت میپذیرد که ممکن است توجیه اقتصادی نداشته باشند.
- کاهش رشد اقتصادی کشور در اثر تحریمهای ظالمانه که باعث میشود، بنگاههای اقتصادی با چالشهای مختلف موجه شده و بازپرداخت تسهیلات دریافتی از بانکها با دشواری صورت پذیرد.
- تکالیف قانون بودجه در مواردی مانند بخشودگی جرائم دریافتی تسهیلات، تسهیلات تکلیفی و….
اهداف و چشماندازها
اهداف و راهبردهای آتی مدیریت در خصوص فعالیت شرکت:
- افزایش بیش از ۱% سهم بازار منابع سپردهای بانک.
- بهبود ترکیب منابع سپردهای و افزایش سهم منابع ارزانقیمت به ۳۰%
- افزایش نرخ مؤثر تسهیلات همزمان با کاهش بهای تمامشده پول.
- کاهش ۳۰% مطالبات غیر جاری.
- افزایش ۴۰% عملیات بانکداری الکترونیکی.
در صورت تحقق موارد فوق، مدیریت بانک در سال ۹۸ انتظار به دستیابی به سود خالص را دارد.
اهداف استراتژیک بانک:
- افزایش سهم داراییهای مولد و کاهش داراییهای منجمد و سمی.
- افزایش سودآوری از مشتریان هدف.
- افزایش کارایی و ارتقا درآمد سرانه شعب.
- افزایش سهم درآمدهای غیر مشاع و بانکداری الکترونیک.
- سودآور سازی مجدد عملیات دریافت سپرده و پرداخت تسهیلات.
استراتژی اصلی بانک:
بسترسازی برای ارائه خدمات بانکی و فرابانکی (پلتفرمیکیشن) و تغییر تمرکز از درآمدهای مشاع به درآمدهای غیر مشاع و کارمزدی.
نگاهی به وضعیت عملیاتی بانک از ابتدای امسال
منابع سپرده شده نزد بانک:
منابع سپردهای بانک در پایان دیماه با عبور از سقف ۲۰۴۹ میلیارد ریال، رشدی در حدود ۲۸% نسبت به پایان سال گذشته را نشان میدهد. برنامه مدیریت بانک، تداوم روند مذکور تا پایان سال و در نتیجه افزایش سهم بازار منابع مذکور هست.
مصارف تسهیلاتی بانک:
رشد ۱۹% مانده تسهیلات پرداختی، نشاندهنده برنامهریزی بانک به منظور افزایش درآمدهای حاصل از واسطهگری مالی به عنوان مهمترین درآمد بانک از یکسو و کمک به رونق اقتصادی از سوی دیگر هست. در صورت تحقق اهداف ترسیمی در بخش منابع سپردهای، روند افزایش مصارف تسهیلاتی نیز تداوم خواهد داشت.
سود و زیان:
در نهماهه منتهی به پایان آذرماه ۱۳۹۸، بانک موفق به تحقق ۸۷۶۷۷۰ میلیون ریال سود خالص گردید که نکات زیر حائز اهمیت است:
- افزایش خالص درآمد تسهیلات و سپردهگذاری به میزان ۴۲۰% (شایانذکر است که در خصوص مطالبات بانک از دولت به عنوان یکی از داراییهای مهم بانک، فقط نسبت به آن بخش از مطالبات از دولت سود شناساییشده که مورد تأیید حسابرس مستقل بانک قرارگرفته است).
- افزایش خالص درآمد کارمزد به میزان ۳۶%
- کاهش هزینههای مطالبات مشکوک الوصول به دلیل کاهش نسلت مطالبات غیر جاری.
- کاهش هزینه مالی که با توجه به کاهش قابلتوجه بدهی به بانکها و مؤسسات اعتباری حاصلشده است.
نتیجهگیری
با عنایت به موارد مطروحه، راههای برونرفت از وضعیت فعلی و سوق پیدا کردن به پیشرفت و سود سازی بانک، واگذاری داراییهای مازاد و غیر مولد و تبدیل آنها به دارایی مولد و سرمایهگذاریهای سودده و بهینهسازی سرمایهگذاری فعلی و گذشته هست. همچنین دقت در تسهیلات اعطایی به بنگاههای اقتصادی در راستای کاهش مطالبات مشکوک الوصول راه دیگر بهبود وضعیت عملیاتی بانک هست. مورد دیگر بهینهسازی فرآیندها و بهینهسازی نیروی انسانی روشی دیگر در راستای کاهش هزینههای جاری در راستای افزایش حاشیه سود بانک است. تلاش در وصول مطالبات از دولت به طرق مختلف (دریافت اوراق اخزا و…) و سرمایهگذاری منابع حاصله (در صورت نداشتن منع قانونی) میتواند به تقویت جریان سود سازی بانک کمک شایانی نماید.