تشکیل انجمنهایی برای حمایت از حقیقیهای بازار سرمایه
مدیر تحلیل کارگزاری بانک سپه مطرح کرد: بخش زیادی از نقدینگی وارد شده به بازار سرمایه از سوی حقیقیها است سیاستهایی که سازمان بورس در نظر میگیرد، همراه با حمایت از حقیقیهای بازار است و انجمنهایی در این زمینه در حال شکلگیری هستند که به دنبال حمایت از حقیقیها هستند.
به گزارش روند بورس امروز، مهدی مظفرنیا مدیر تحلیل کارگزاری بانک سپه در خصوص نقدینگی موجود در بازار سرمایه گفت: با وجود محدودیتهایی که بانک مرکزی بر بستر جا به جایی پول و بازارهای موازی مثل بازار ارز، سکه، خودرو و مسکن در نظر گرفته است، خریدوفروش در این بازارها تقریباً به پایینترین حد خودش در سالهای اخیر رسیده است. از سویی تورم انتظاری بالایی که در سطح جامعه وجود دارد. مظفرنیا خاطرنشان کرد: بورس در چند سال گذشته مسیر رو به رشدی داشته است؛ رشد بورس هم به گونهای است که منجر به نگرانی دولت نمیشود. به این دلیل که رشد در بازارهای دیگر مثل مسکن و سکه میتواند، سرریز داشته باشد و تلاطمهایی را برای بازارهای دیگر ایجاد کند اما رشدی که در بورس اتفاق میافتند، تبعات منفی را برای کل اقتصاد ندارد.
وی افزود: در حال حاضر رشدی را در بازار سرمایه شاهد هستیم که دلیل اصلیاش رشد، متغیرهای اسمی مثل تورم و نرخ ارز است. همچنین به دلیل کاهش شدید معاملات در بازار مسکن و با توجه به قیمت بالای بهای تمام شده مسکن در شرایط فعلی( هر مترمربع در شهری مثل تهران به حدود ۸ تا ۹ میلیون تومان رسیده است) و با توجه به خواب سرمایهای که در بازار مسکن وجود دارد، معاملات این بازار محدود شده است و عملاً سرمایهگذاران حوزه مسکن پولشان را به سمت بازار سرمایه سوق دادهاند که حجم این نقدینگی بسیار بالا می باشد.
مدیر تحلیل کارگزاری بانک سپه تأکید کرد: این بازار در سالهای گذشته شرایط خوبی داشته است و باید از ورود نقدینگی به بازار حداکثر استفاده را کرد. از سویی برای افزایش شناوری بازار باید برنامههای جدی را دنبال کرد. سازمان بورس باید در این زمینه فعالتر عمل کند. همچنین ورود شرکتها به بازار سرمایه باید سرعت بیشتری پیدا کند. برای سالهای آتی هم دولت برنامههای مختلفی را اعمال کرده است که میتواند از این محل تأمین مالی را برای خودش داشته باشد.
مظفرنیا در ادامه عنوان کرد: با توجه به عملیات بازار باز که بانک مرکزی شروع کرده است، کنترل نرخ بهره و تورم هدف در عملیات بازار باز در نظر گرفته میشود. اگر در این بازار کنترل نرخ بهره در یک سطح مشخصی باقی بماند، عملاً پول به سمت بازار پول نمیرود. این پول به سمت بازار سرمایه حرکت میکند و اصلاح pe در بازار سرمایه اتفاق میافتد.
وی افزود: اگر قبلاً pe سهمها با عدد ۵ سرمایهگذاری مناسب بود، در شرایطی که تورم افزایش پیدا کرده است و نرخ بهره پایین مانده است؛ باید برای pe سهمها را حدود ۷، ۸ و ۹ در نظر بگیریم. با توجه به کاهش ارزش پول ملی عملاً دیگر کمتر سهمهای پایین تر از ۱۰۰ تومان در بازار میبینیم. به مرور سهمهایی که این وضعیت را دارند، رشد میکنند و به بالای ۱۰۰ تومان میرسند و دید اکثر عموم این است که سهم زیر ۱۰۰ تومان احتمالاً ارزان است و این نگرش در بازار وجود دارد. باید از ورود نقدینگی در بازار حداکثر استفاده را کرد. بازار سرمایه جایی هست که ۸۰ میلیون ایرانی میتوانند، در آن به فعالیت و سرمایهگذاری بپردازند. شرکتهای ما از این مخل تأمین مالیهای خودشان را انجام بدهند.
مظفرنیا اظهار داشت: در حال حاضر بخش زیادی از نقدینگی وارد شده به بازار سرمایه از سوی حقیقیها است. اگر نقدینگی ۷ تا ۸ هزار میلیارد تومان در روز را در نظر بگیریم، بیشتر از سمت حقیقیهای بازار سرمایه وارد شده است. در چنین شرایطی سیاستهایی که سازمان بورس در نظر میگیرد، همراه با حمایت از حقیقیهای بازار است و انجمنهایی در این زمینه در حال شکلگیری هستند که به دنبال حمایت از حقیقیها هستند.
مدیر تحلیل کارگزاری بانک سپه در نهایت گفت: در سالهای گذشته بازار در گروههای مختلف رشدهای متوالی داشته است و در این دو سه ماهه اخیر رشد ۷۰ درصدی را در گروه بانک و خودرو داشتیم. در نتیجه اصلاح یک امر طبیعی است. بازار یک روند صعودی داشته است و اصلاحها کاملاً طبیعی است.