شرایط فعلی بورس اوراق بهادار
محمد کفاش پنجه شاهی،مدیرعامل شرکت کارگزاری خبرگان سهام،در رابطه با شرایط فعلی بورس اوراق بهادار با خبرنگار بورس امروز به گفتگو نشست. کفاش پنجه شاهی گفت:از ابتدای نیمه دوم سال ۹۶، تعدادی از شرکتها عملکرد بهتری را پیش گرفته و گزارشهایی از شرکتها دریافت شد که نشان از بهبود شرایط داشت. از سوی دیگر با […]
محمد کفاش پنجه شاهی،مدیرعامل شرکت کارگزاری خبرگان سهام،در رابطه با شرایط فعلی بورس اوراق بهادار با خبرنگار بورس امروز به گفتگو نشست.
کفاش پنجه شاهی گفت:از ابتدای نیمه دوم سال ۹۶، تعدادی از شرکتها عملکرد بهتری را پیش گرفته و گزارشهایی از شرکتها دریافت شد که نشان از بهبود شرایط داشت. از سوی دیگر با رشد قیمتهای جهانی و بهرهبرداری تعدادی از طرحهای توسعه،اقبال به بازار سرمایه بیشتر شد و شاخص از مرز ۱۰۰هزار واحد گذر کرد.از سوی دیگر، با بازدهی مناسب صنایع پالایشی در سال گذشته که بیشتر ناشی از نرخ جدید ارائه شده توسط پالایش و پخش بود، سهام این شرکتها از نظر سودآوری به شرایط خوبی رسیده و سطح انتظارات را بالا برده است.
وی افزود:اتفاقات دیگری نیز در جهت بهبود شرایط پیش آمد، اول اینکه در شهریور ماه با اعلام سقف نرخ سود ۱۵ درصد از سوی بانک مرکزی، سیاست انبساطی شکل گرفت و در کنار آن، نرخ دلار با یک شیب ملایم افزایش یافت. هر دو مورد ذکر شده، عامل مثبتی برای بازار سرمایه، شرکتها و بازار بورس بود و سبب ایجاد روند مثبت و شکسته شدن رکورد شاخص در زمستان شد. البته یکسری نا آرامیهایی که در دیماه اتفاق افتاد، بر روی بازار اثر منفی گذاشت. همچنین دولت در انتهای سال گذشته، حجم زیادی اوراق منتشر کرد و به بانکها مجوز داد نرخهای بالاتری پرداخت کنند که تأثیر منفی مضاعفی را بر بازار اعمال کرد. این درحالی بود که کماکان نرخ دلار در حال رشد بود.
مدیرعامل شرکت کارگزاری خبرگان سهام در ادامه گفت:افزایش نرخ دلار و قیمت نفت، بهبود سودآوری در گزارش عملکردها و صورتهای مالی ۳ ماهه شرکتها را بهدنبال داشت و باعث شد بازار نسبت به سهام فولادی،معدنی،پتروپالایشی و فلزات رنگی اقبال نشان داده و سبب رشد قیمت سهام این شرکتها شود. امّا از سوی دیگر افزایش نرخ سود و اوراقی که دولت منتشر کرد، با وجود آن که سبب توقف پیشرفت بورس شد، امّا سود شرکتها را با رشد مواجه کرد.
وی خاطرنشان کرد:با آغاز سال جدید و هنگامی که انتظار میرفت تحول مثبتی در بازار رخ دهد، دو جریان، همه چیز را تحت تأثیر قرارداد. نخست، دلار ۴۲۰۰ تومانی و دیگری، تصمیم دولت آمریکا بر خروج از برجام که باعث توقف بازار و در مواردی سبب بهوجود آمدن آثار منفی در بازار شد. نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی باعث شد شرکتهای صادراتی و بازار از دو جهت واکنش منفی نشان دهند. وقتی نرخ مبادله ارز ۴۲۰۰ تومان میشود، قیمت تمام مواد اولیه نیز با همان نرخ محاسبه شده و این جریان سبب افزایش حدود ۱۲ درصدی بهای تمام شده کالاها شد. مغایرت پیش آمده پس از افزایش نرخ دلار خارج از بازار رسمی به ۶۰۰۰ تومان و اجبار فروشندگان به فروش با دلار ۴۲۰۰ تومانی باعث واکنش منفی بیش از حدی از سوی بازار شد، اما با تحلیل کارشناسان و با توجه به تقاضایی که برای خیلی از محصولات بهوجود آمد، مقداری از حالت منفی بازار کاسته شد و بعد از آن طی چند روز و با ابلاغ دستورالعمل ارزی، مشخص شد که سامانه نیما کارایی و داومی نخواهد داشت. چرا که اقتصاد ساز وکار خود را دارد.
کفاش پنجه شاهی در انتها گفت:از سوی دیگر با توجه به اخباری که منتشر شده، قرار است تعدادی از تولیدکنندگان، پیمانهای ارزی را با نرخ بالاتری به فروش برسانند، تعدادی از شرکتها از لیست واردات حذف و تعدادی از شرکتهای صادراتی که مجبور بودند با قیمت ۴۲۰۰ تومان محصولات خود را عرضه کنند، از سامانه نیما حذف شده و یا برای آنها معافیت قائل شد. این کار سبب رویکرد مثبت بازار شد. در این نوسانات فقط به نفع واردکننده عمل شده و عجیب آن است که صادرکننده نادیده گرفته شده و تعادلی ایجاد نشده است.