چرایی زمزمه های خروج امریکا از سازمان تجارت جهانی
مسعود عبدیزدان،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با خروج امریکا از سازمان تجارت جهانی،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. عبد یزدان گفت:با وجود آنکه جنجال سازی جنگ تعرفه ای ترامپ تازه در حال افزایش شعله در اقتصاد جهان می باشد، رئیس جمهوری امریکا هفته گذشته تلویحا از خروج از پیمان جدیدی خبر داد؛ این بار سازمان […]
مسعود عبدیزدان،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با خروج امریکا از سازمان تجارت جهانی،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
عبد یزدان گفت:با وجود آنکه جنجال سازی جنگ تعرفه ای ترامپ تازه در حال افزایش شعله در اقتصاد جهان می باشد، رئیس جمهوری امریکا هفته گذشته تلویحا از خروج از پیمان جدیدی خبر داد؛ این بار سازمان تجارت جهانی و پیمان آزاد تجاری.وی در مصاحبه ای به شدت به این نهاد تاخته و قوانین سازمان تجارت جهانی را خلاف مصالح ایالات متحده تلقی نموده است.
وی افزود: اگرچه وی اعلام کرده که فعلا قصد خروج از عضویت تجارت جهانی را ندارد، اما تجربه ۲ ساله وی بر مسند ریاست جمهوری امریکا نشان داده که او از کلیه پیمان های مشترک با سایر کشورها خارج شده است. معاهده پاریس،پیمان نفتا،برجام و … تنها نمونه هایی از این دست می باشند.ترامپ اخیرا با انتقاد از اعضای پیمان ناتو نیز اعلام کرده در صورتی که بودجه تامین ادوات نظامی به تناسب میان اعضا تقسیم نشود، وی از این معاهده نیز خارج خواهد شد.
کارشناس بازار سرمایه خاطر نشان کرد:اگرچه بیرون آمدن از عضویت سازمان تجارت جهانی مصائب خاص خود را به همراه خواهد داشت و طبق قانون ایالات متحده نیاز به تصویب کنگره و سنای این کشور دارد،اما بد نیست در این نوشتار به بررسی چرایی تصمیم امریکا برای خروج از این سازمان و دستاوردهای ترامپ در صورتموفقیت بپردازیم. WTO از دیرباز محل مذاکرات تجاری دولت ها و رفع اختلاف نظرهای آنها بوده است. این سازمان در حال حاضر ۱۶۴ عضو داشته که حدود ۹۸ درصد کشورهای جهان را شامل می شود.
وی در ادامه گفت:سازمان تجارت جهانی در سال ۱۹۹۵ و به درخواست ایالات متحده تشکیل شد تا علاوه بر حل و فصل اختلافات تجاری کشورها به اقتصادهای در حال توسعه کمک کند تا رشد نمایند.رفته رفته، حجم سرمایه ها به اقتصادهای نوظهور گسیل شد و باعث شد تا قدرت های اقتصادی جدیدی در کنار کشورهای غربی شکل گیرند. این امر همواره تهدیدی جدی برای بنیانگذاران غربی سازمان به شمار می رود و می تواند از نفوذ آنها در این نهاد بین المللی بکاهد. شاید بتوان بازتاب این نگرانی را در رفتار این روزهای کاخ سفید بیشتر از هر دولت دیگر مشاهده نمود.
عبدیزدان تاکید کرد:در طی ۲۳ سال گذشته،عملکرد این سازمان خالی از جهت گیری نیز نبوده است. به عنوان مثال، در ۲۰۱۶ امریکا از ورود یک قاضی کره ای به سیستم حل اختلافات سازمان تجارت جهانی به اتهام جهت گیری سیاسی خلاف مصالح ایالات متحده ممانعت نمود.
رویه های معمول این سازمان در طول زمان دستخوش بازی های سیاسی بنیانگذاران آن شده و صرف نظر از اینکه کدام حزب در قدرت است، سیاستمداران امریکا همواره خواهان حذف قوانینی بوده اند که با مصالح ملی امریکا در تضاد می باشد.ترامپ در پی شعار کمپین انتخاباتی خود می خواهد امریکا را از هر گونه قیدی که توسعه این کشور را با مشکل روبرو می سازد آزاد نماید.حال آنکه این تصمیم ممکن است تاثیری اسفناک بر اقتصاد دنیا داشته باشد و میلیونها دلار تجارت را به نابودی بکشاند.
کشورها برای خروج از سازمان تجارت جهانی توسط قوانین خاصی از سوی این نهاد محدود نمی شوند، اما قانون امریکا صراحتا اعلام می دارد که دولت برای این کار بایستی مجوز کنگره و سنا را داشته باشد. با این وجود، ترامپ در تحقیقات بند ۲۳۲ نشان داد که مرزهای WTO نمی تواند وی را از اجرای سیاست خود منصرف سازد. اگرچه،خروج رسمی ایالات متحده از سازمان تجارت جهانی باعث تبدیل شدن تجارت بین المللی به صحنه قدرت نمایی دولت ها خواهد شد.