نقش صنعت بانکداری در توسعه بازار سرمایه
کارکرد بانک ها در بازار سرمایه در سایر اقتصاد ها پر رنگ تر از اقتصاد ایران می باشد. برای مثال میتوان مواردی را بیان کرد پذیره نویسی و خرید و فروش اوراق بهادار توسط بانک ها در بازار سرمایه؛ تبدیل به اوراق بهادار سازی دارایی ها؛ تبدیل سررسید تعهدات کوتاه مدت به وام ها بلند مدت؛ […]
کارکرد بانک ها در بازار سرمایه در سایر اقتصاد ها پر رنگ تر از اقتصاد ایران می باشد. برای مثال میتوان مواردی را بیان کرد پذیره نویسی و خرید و فروش اوراق بهادار توسط بانک ها در بازار سرمایه؛ تبدیل به اوراق بهادار سازی دارایی ها؛ تبدیل سررسید تعهدات کوتاه مدت به وام ها بلند مدت؛ انتشار اوراق بهادار در نظام بانکی، توسط شرکت های بزرگ بورسی؛ سیاست گذاری بانک مرکزی در بازار سرمایه.
محمدجواد صدیقی،کارشناس بانکی در رابطه با نقش صنعت بانکداری در توسعه بازار سرمایه،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
صدیقی گفت:در اقتصاد ایران بانک ها نقش اساسی را در تامین مالی ایفا می کنند و بخش اصلی تامین مالی در کشورمان به عهده نظام بانکی میباشد. قسمت دیگری از تامین مالی توسط بازار سرمایه و سایر ابزارهای مالی انجام می شود. علاوه بر اینکه قسمت عمده تامین مالی در اقتصاد ایران با نظام بانکی است، بانک ها نقش اساسی را در توسعه و رشد بازار سرمایه دارند. بانک ها از چند طریق بر بازار سرمایه تاثیر می گذارند.
وی افزود:کارکرد بانک ها در بازار سرمایه در سایر اقتصاد ها پر رنگ تر از اقتصاد ایران می باشد. برای مثال میتوان مواردی را بیان کرد پذیره نویسی و خرید و فروش اوراق بهادار توسط بانک ها در بازار سرمایه؛ تبدیل به اوراق بهادار سازی دارایی ها؛ تبدیل سررسید تعهدات کوتاه مدت به وام ها بلند مدت؛ انتشار اوراق بهادار در نظام بانکی، توسط شرکت های بزرگ بورسی؛ سیاست گذاری بانک مرکزی در بازار سرمایه.
کارشناس بانکی اضافه کرد:در اقتصاد ایران بانک ها به صورت مستقیم از طریق اعطای اعتبار به شرکت های تحت مالکیت خود و یا سایر شرکت های فعال در بازار سرمایه، منابع لازم را برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه تامین نمایند. افزایش و یا کاهش در روند اعطای اعتبارات می تواند منجر به افزایش و یا کاهش در ارزش بازاری بازار سرمایه شود. همچنین بانک ها از طریق صندوق های سرمایه گذاری خود، منابع لازم را برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه فراهم می کنند و بالتبع آن رشد بازار سرمایه نیز اتفاق خواهد افتاد. همچنین اعطای تسهیلات در قالب عقد اسلامی به واحدهای فعال در بازار سرمایه یکی دیگر از راه هایی است که بانک ها در توسعه بازار سرمایه نقش ایفا می کنند. بنابراین می توان مشاهده کرد که در موارد یاد شده شبکه بانکی و بازار سرمایه مکمل یکدیگرند و توسعه هر یک از آنها می تواند توسعه دیگری را به دنبال داشته باشد.
وی در ادامه گفت:متاسفانه در سالهای اخیر صنعت بانکداری به دلیل ورود بانک ها به فرایند بنگاه داری و ورود به رقابت ناسالم اعطای نرخ سود به منظور جذب سپرده ها در وضعیت خوبی قرار ندارد و قدرت خلق اعتبار آن ها کاهش یافته است که اثرات آن در کل اقتصاد ایران از جمله بازار سرمایه نیز مشاهده می شود. این
صدیقی خاطرنشان کرد:اثر گذاری بر بازار سرمایه از دو ناحیه می باشد. یکی کاهش قدرت اعطای اعتبار و دیگری جنگ مخرب قیمتی بر روی نرخ سود که منجر به خروج منابع از بازار سرمایه شده است. با توجه به اینکه یکی از صنایع مهم بورسی صنعت بانکداری میباشد، با مشاهده روند نمادهای فعال در این گروه نیز میتوان مشاهده کرد که در سال ها اخیر این صنعت در موقعیت خوبی قرار ندارد.
وی در انتها گفت:بنابراین باتوجه به موارد عنوان شده می توان با قطعیت گفت، یکی از عوامل رشد پایدار بازار سرمایه صنعت بانکداری است که در حال حاضر با مشکلات عدیده ای روبه رو است. فروش اموال مازاد و خروج دارایی ها منجمد از بانک ها یکی و رفع تنگنای اعتباری، ادغام بانکها از جمله اقداماتی است که می تواند صنعت بانکداری را احیا کند و از ادامه جنگ مخرب نرخ سود جلوگیری کند.