واگذاری شفاف هلدینگهای صنعتی
صالح،رئیس سازمان خصوصیسازی: واگذاری هلدینگهای صنعتی به صورت دقیق و شفاف و در حضور عموم صورت خواهد گرفت.یکی از اهداف این برنامه آن است که امکان اهلیت مدیریت واحدها از طریق بورس ایجاد شود. در این راستا، شخصیسازی مدیریت رانت توسط مدیران عامل برای گماردن مدیران زیرمجموعه یا واحدها کاهش یابد.
به گزارش روند بورس امروز، رئیس سازمان خصوصیسازی در نشست خبری پیرامون گزارش عملکرد و برنامههای آینده این سازمان در محل سازمان خصوصیسازی کشور، گفت: تاکنون ۱۵۰ هزار میلیارد تومان واگذار کردهایم که ۹۱ هزار میلیارد تومان آن به عامه مردم بوده و مابقی واگذاریها به بخش سهام عدالت و بدهیهای دولت اختصاص داده شده است.
علیرضا صالح در نشست خبری پیرامون گزارش عملکرد و برنامههای آینده این سازمان اظهار کرد: سیاستهای ابلاغی اصل ۴۴ به عنوان انقلاب اقتصادی در کشور مطرح شده است و بر اساس آن دولتها برای این به وجود آمدهاند که کار خوب و تخصصی انجام بدهند.
وی افزود: دولتها همچنانکه در پی سود و منافع خود هستند، باید برای ملتها منافعی را ایجاد نمایند تا عدالت اجتماعی به طور دقیق اجرایی شود.
رئیس سازمان خصوصیسازی کشور گفت: از سال ۸۰ تاکنون، ۱۵۰ هزار میلیارد تومان واگذاری توسط این سازمان صورت گرفته است که حدود پنج هزار میلیارد تومان از این واگذاری (۴ درصد) با چالش اساسی روبرو بوده است. همچنین در این زمینه حدود هشت شرکت هستند که ذیل واگذاری چالش جدی برای ما ایجاد کردهاند. با این حال بیش از ۹۵ درصد از واگذاریها عملکرد موفقی داشته است.
صالح در رابطه با واگذاری هلدینگ یادآور شد: واگذاری هلدینگ خلیج فارس در همین واگذاریها صورت گرفته که مبلغی بالغ بر دو میلیارد یورو سرمایهگذاری در آن انجام شده است.
هدف ارتقای کارایی است
معاون وزیر اقتصاد با اشاره اینکه هدف ارتقا کاراییهاست، عنوان کرد: بخش اعظم سیاستهایی که در اصل ۴۴ مطرح شده، تصمیمگیری را در حوزه اختیار بخش خصوصی قرار داده است به طور که یکی از اهداف برای تحقق تصمیمگیریهای دقیق در زمینه واگذاریها، ارتقاء کارایی است.
صالح ادامه داد: باید کارایی انسانی و منابع طبیعی را ذیل واگذاریها افزایش دهیم.
وی به عدالت اجتماعی به عنوان هدف دیگر واگذاریها اشاره و اظهار داشت: عدالت اجتماعی هدف دیگری است که سازمان خصوصیسازی به دنبال آن است.
شفافسازی اولویت نخست ماست
رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: اولین برنامه ما شفافسازی و اطلاعرسانی عمومی در واگذاریها است به طوری که یکی از یکی از شروط رقابتی را عدم وابستگی به رانت اطلاعاتی میدانیم.
صالح اظهار داشت: باید سازمان خصوصیسازی را به صورت یک اتاق شیشهای دربیاوریم تا از این طریق اطلاعات به صورت آزاد و یکسان منتشر شود، به طوری که ابتدا بر روی سایت و سپس فراخوان آن از طریق دو روزنامه رسمی منتشر شود و ما برای تحقق این فرایند، برنامههای جدی، مهم و عملی دمد نظر قرار دادهایم.
وی افزود: یکی از اهداف اتاق شیشهای، رسیدن به شفافیت بدون رانت در فرایندها و قیمتگذاریها حین واگذاریها است.
معاون وزیر اقتصاد بر ایجاد تالار گفتگو برای تبادل نظر میان سازمان و اصحاب رسانه تاکید و عنوان کرد: درصدد هستیم تالار گفتگویی را برقرار کنیم تا اصحاب رسانه بتوانند در این زمینه به سازمان خصوصیسازی یاری رسانند.
صالح ادامه داد: تمام واگذاری بر روی نقشهای که بر روی سایت سازمان قرار گرفته به تفکیک استانهای کشور است و هماکنون نیز در دسترس عموم قرار دارد.
رئیس سازمان خصوصیسازی یادآور شد: تمامی دادههای سازمان باید به صورت شفاف به جراید محلی استانهای سراسر کشور ارسال شود تا از این طریق گستره و امنیت شفافیت، افزایش و ارتقا یابد.
وی افزود: در حال حاضر واگذاریهایی که از طریق بازار سرمایه صورت گرفته است، کمترین ایراد ممکن را داراست.
غالب گلایههای مردمی ذیل اهلیتسنجی واگذاریهاست
معاون وزیر اقتصاد عنوان کرد: چالش دیگر سازمان که گلایههای مردمی بسیاری را به همراه داشته، اهلیتسنجی است. لذا آییننامه اهلیتسنجی به جهت کنترل فرایندها تدوین و ابلاغ شده است تا فرایند واگذاریها دقیق و کاربردی پیش برود.
صالح ادامه داد: هر نوع واگذاری از ابتدای سال ۹۸، تنها از طریق اهلیتسنجی مشتری و به دور از اعمال سلیقه انجام شده و تحقق کامل و بدون نقص این فرایند، یک برنامه راهبردی در سازمان خصوصیسازی است.
توسعه بازار سرمایه از طریق مردم
رئیس سازمان خصوصیسازی اظهار داشت: یکی دیگر از اهداف ما توسعه بازار سرمایه از طریق مردم است که به طور دقیق و مشخص در راستای سیاستهای اصل ۴۴ پیش خواهد رفت.
صالح افزود: در راستای توسعه بازار سرمایه، صندوقی با نام سرمایهگذاری معاملهپذیر شکل دادهایم که واگذاریها از ابتدای سال ۹۹، از طریق این صندوقها عملی خواهد شد.
وی گفت: در راستای حفظ منافع مردم و به جهت اینکه حقی از کسی تضییع نشود، امکان ثبت سفارش را از طریق کد ملی ایجاد کردیم.
معاون وزیر اقتصاد در همین زمینه عنوان کرد: پیشبینی ما درباره روند ثبت سفارشهای موجود، ورود چهار تا پنج میلیون نفر از مردم به بازار بورس است.
صالح گفت: ما به دنبال وارد کردن پساندازهای اندک مردم تا ۵ میلیون تومان به بازار سرمایه هستیم تا از این طریق عموم مردم را در بازار سرمایه سهیم کنیم.
واگذاری شفاف هلدینگهای صنعتی
رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: واگذاری هلدینگهای صنعتی به صورت دقیق و شفاف و در حضور عموم صورت خواهد گرفت.
صالح ادامه داد: یکی از اهداف این برنامه آن است که امکان اهلیت مدیریت واحدها از طریق بورس ایجاد شود. در این راستا، شخصیسازی مدیریت رانت توسط مدیران عامل برای گماردن مدیران زیرمجموعه یا واحدها کاهش یابد.
وی عنوان کرد: ما میخواهیم شرکتهای مادر تخصصی (به طور مثال شرکت تهیه و تولید و یا ایمیدرو) را از طریق بورس کنترل کنیم تا بتوانیم از این طریق، نظارت دقیقتری بر واحدهای زیرمجموعه این شرکتها داشته باشیم.
ایجاد تابلو در بورس
معاون وزیر اقتصاد گفت: درصدد هستیم تا از طریق گذاشتن تابلویی در بورس، امکان ورود برخی شرکتهای محجور به بازار سرمایه را ایجاد کنیم.
صالح ادامه داد: یکی از ساز و کارهای ما از طریق ایجاد این تابلو، به حداقل رساندن ارتباط مشتری با سازمان خصوصیسازی است به طوری که مذاکره و مزایده از طریق این تابلو وصورت پذیرد؛ درواقع همه سرمایهگذاران به صورت شفاف بتوانند قیمتهای خود را در تابلو ارائه دهند تا نهایت واگذاری از طریق تابلو در بورس صورت بگیرد.
رئیس سازمان خصوصیسازی اظهار داشت: مرجع دعاوی واگذاریها، هیئت داوری است که در قانون، رئیس آن قاضی زیرمجموعه قوه قضائیه است که پاسخ و داوری درباره ابهامات واگذاریها توسط این هیئت اعلام و ابلاغ میشود.
سهام عدالت به مردم واگذار میشود
معاون وزیر اقتصاد گفت: ما میخواهیم سهام عدالت را بر اساس قاعدههای خاص خود به مردم واگذار کنیم و یکی از روشهای این واگذاری، ایجاد شرکتهای سرمایهگذاری استانی در سراسر کشور است.
صالح ادامه داد: اگر بتوانیم تا پایان سال جاری، سازوکار قانونی این کار را فراهم کنیم، بدون تردید تا پایان آبان ماه سال ۹۹، سهام به سمت معاملهپذیر شدن سوق پیدا خواهد کرد و مردم از دو طریق خرید مستقیم از بورس و شرکتهای سرمایهگذاری استانی، میتوانند مشارکت خود را اعلام نمایند.
وی افزود: شرط ورود شرکتها به بورس، داشتن یک برنامه کسب و کار سه ساله است. همچنین در این هفته و از طریق بورس، عرضههای خرد زیر یک درصد انجام خواهند شد.
رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: پالایشگاههای تهران، تبریز، شیراز، لاوان و بندرعباس، از طریق بازار سرمایه، آگهی و عرضه کردهایم که مبلغ این پنج پالایشگاه در حدود پنج هزار میلیارد تومان است و امیدواریم در بهمنماه سال جاری، هر پنج پالایشگاه واگذار شوند.
برنامه دوساله برای هپکو تنظیم کردهایم
صالح اظهار داشت: برای واگذاری شرکت هپکو، پیچیدگیها و موانع قانونی وجود دارد لذا امیدوار هستیم طی برنامه دو سالهای که تنظیم کردهایم، واگذاری کامل این شرکت صورت پذیرد.
ایجاد سامانه نظارتی
رئیس سازمان خصوصیسازی گفت: برای جلوگیری از آسیبهای نظارتی پس از واگذاریها، سامانه کنترل میزان تولید و حقوقهای پرداختی شرکتهای مختلف را ایجاد کردهایم.
صالح ادامه داد: یکی از مهمترین ساز و کارهای این سامانه، گزارش دقیق و آنلاین به صورت ماهانه به سازمان خصوصیسازی است، تا این سازمان بتواند ارزیابی درست و دقیقی از واگذاریها و روند صعودی و نزولی آنها داشته باشد.
وی در همین زمینه افزود: تا پایان سال جاری، زیرساختهای امنیتی سایت تکمیل خواهد شد تا گستره نظارتها از این طریق افزایش یابد.
۳۰۰ شرکت واگذار نشده داریم
معاون وزیر اقتصاد عنوان کرد: کل شرکتهای واگذار نشده حدود ۳۰۰ شرکت هستند که به لحاظ ارزش، حدود ۳۰ درصد کل سرمایه را دارا هستند.
صالح اظهار داشت: در بازار سرمایه همه افراد و شرکتها برابر هستند و نهادهای شبه دولتی هم در یک سیستم کاملا برابر میتوانند رقابت کنند، ولی با این حال سهم نهادهای خصوصی و تعاونیها از تسهیلات ارائه شده بیشتر خواهد بود به طوری که پرداخت نرخ سود اقساطی بخش خصوصی ۲ و بخش تعاونی ۳ درصد است.
وی افزود: تاکنون ۱۵۰ هزار میلیارد تومان واگذار کردهایم که ۹۱ هزار میلیارد تومان آن به عامه مردم بوده و مابقی واگذاریها در بخش سهام عدالت و بدهیهای دولت صورت گرفته است.