آمادگی «ذوب» برای تشکیل کارگروهی برای تأمین سنگآهن
صالحی معاون خرید شرکت ذوبآهن اصفهان: شرکت ذوب آهن اصفهان در شرایط موجود امکان تأمین سنگآهن موردنیاز خود را به طور کامل ندارد، لذا حاضر به تشکیل کارگروه با صاحبان معادن است تا با کسب توافق دوطرفه یک مبادلهی عادلانه صورت گیرد.
به گزارش روند بورس امروز، محمدجعفر صالحی معاون خرید شرکت ذوبآهن اصفهان در خصوص تأمین مواد خام موردنیاز گفت: کل نیاز شرکت برای تولید ۳ میلیون تن چدن و ذخیره احتیاطی ۶.۵ میلیون تن مواد آهندار است که ۱ میلیون و ۷۵۰ هزار تن از طریق معادن دولتی و بقیه نیاز شرکت از بخش خصوصی تأمین میشود. تولید داخل پاسخ گوی تمامی نیازهای شرکت است و هیچگونه وارداتی برای تأمین مواد آهندار صورت نمیگیرد.
صالحی در ادامه ضمن اشاره به نحوه تأمین سنگآهن بیان کرد: شرکت ذوبآهن اصفهان بخشی از سنگآهن موردنیاز خود را از بخش دولتی تأمین میکند، مابقی آن را از بخش خصوصی باید دریافت کند. بهطورکلی شرکت با در نظر گرفتن میزان ذخیره لازم ۶.۵ میلیون تن انواع مواد آهندار همچون سنگآهن دانهبندی، سنگآهن منگنز دار نیاز دارد.
وی افزود: یک سری برنامهریزیها برای تأمین مواد آهندار از بخش خصوصی در دست اقدام است؛ اما همچنان یک سری تحقیقات برای شناسایی معادن قابلدسترس و باکیفیت سنگآهن موردنیاز باید توسط شرکت انجام گیرد. درنتیجه شرکت «ذوب» امکان تأمین سنگآهن موردنیاز خود را از معادن بخش خصوصی بر اساس شرایط روز بازار دارد.
معاون خرید شرکت ذوبآهن اصفهان در ادامه ضمن اشاره به محدودیتهای تأمین مواد اولیه گفت: با توجه به محدودیتهایی که قوانین موجود برای واگذاری مواد اولیه و پهنههای در اختیار بخش دولتی ایجاد میکند، شرکت امکان رقابت بر اساس تشریفات قانونی همچون مزایده را ندارد. این در حالی است که رقابتهای بازار سنگ نیز چندان عادلانه نیست و شرایط رقابتی عادلانهای بر اساس نوع استفاده را برای شرکت فراهم نمیکند. باوجود تمامی این رخدادها و رقابت ناسالم در بازار سنگآهن، پیشبینی میشود شرایط سختی در خصوص تأمین سنگآهن در دو سال آتی پیش رو داشته باشیم. تلاشهایی در جهت تملک معدن سنگآهن، در حال انجام است که علیرغم میل باطنی و بهناچار مسیر معدنی شدن را پیش روی ذوبآهن اصفهان قرار داده است. امیدواریم که طی دو تا سه سال آینده این مهم محقق شود.
صالحی اظهار داشت: رقیب اصلی شرکت ذوبآهن اصفهان، صادرات مواد آهن موردنیاز این مجتمع است. صادرات مواد آهندار از فروش داخلی آن به شرکتهایی همچون ذوبآهن اصفهان جذابیت بیشتری دارد؛ چراکه نرخ ارز برای صادرات سودده است و نوسانات نرخ ارز باعث جذابیت بیشتر صادرات این بخش میشود. علاوه بر این، عوارض صادراتی موضوعه قدرت بازدارندگی کافی و لازم را به دلیل پایین بودن قیمت پایه صادراتی و تبدیل قیمت ریالی سنگآهن در بازار داخل به ارز با نرخ نزدیک نرخ نیما نداشته و کاملاً بیاثر شده است.
وی افزود: درنتیجه با سهولت و جذابیت بخش صادرات، شرکت امکان تأمین مواد آهندار مخصوصاً سنگدانه بندی خود را بهآسانی ندارد؛ زیرا مواد موردنیاز شرکت بدون محدودیت به خارج از کشور صادر میشود. بیشتر صادرات مواد آهن انجامشده تاکنون سنگدانه بندی صفر-ده، فاین (ریزدانه) ، لامپ (درشتدانه) و کنسانتره است که مصرفکنندگان نهایی داخلی این مواد شرکتهای ذوبآهن اصفهان و فولادیها هستند.
معاون خرید مجتمع ذوبآهن اصفهان در خصوص موانع پیش روی شرکت «ذوب» گفت: درنتیجه به دلیل سخت بودن رقابت شرکتهایی همچون شرکت ذوبآهن اصفهان با صادرات مواد اولیه، امکان تأمین مواد موردنیاز شرکت از بخش خصوصی بهراحتی ممکن نیست. همچنین به دلیل رشد سالانه هزینههای تولیدمثل دستمزد، حملونقل و ثابت بودن محدودهی تعیین قیمت محصول فولادی، شرکت برای تأمین سنگآهن خود نیازمند افزایش قیمت محصول است. درنتیجه رقابت با صادرات امکانپذیر نیست و شرکت در تأمین سنگآهن خود محدود هست. نوع سنگآهن مورداستفاده شرکتهای فولادی و مجتمع ذوبآهن اصفهان متفاوت است و تنها مصرفکننده سنگدانه بندی در داخل کشور شرکت ذوبآهن اصفهان است لذا شرکتهایی همچون تولیدکنندگان کنسانتره رقیبی برای مجتمع ذوبآهن اصفهان محسوب نمیشوند.
صالحی در ادامه اظهار داست: با آزادسازی قیمت بلوکی محصولات فولادی، امکان رقابت شرکتهای تولیدکننده داخلی همچون شرکت ذوبآهن اصفهان با بخش صادرات وجود خواهد داشت. لذا با آزادسازی شرایط قیمت محصولات فولادی و عادلانه کردن شرایط بازار سنگآهن، امکان رقابت شرکتهایی همچون مجتمع ذوبآهن اصفهان با بخش صادرات به وجود خواهد آمد. باوجود شرایط مذکور در بازار، شرکت ذوبآهن اصفهان توانسته است با تعدادی از معادن بخش خصوصی به توافق برسد و بخشی از تقاضای سنگآهن خود را از بخش خصوصی تأمین کند.
وی در خصوص موافقت شرکت ذوبآهن اصفهان برای تشکیل کارگروه گفت: ما سر عناد و تقابل با هیچکس را نداریم و آمادگی همکاری و تعامل با جامعه معدنی کشور را اعلام میکنیم. با توجه به اینکه در شرایط موجود امکان تأمین مواد آهندار موردنیاز برای تولید با تمام ظرفیت برای هیچیک از تولیدکنندگان فولاد وجود ندارد، تشکیل کارگروه با صاحبان معادن در جهت کسب توافق دوطرفه یک معامله و مبادلهی اجتنابناپذیر است. لذا با تشکیل این کارگروه امکان جذب سنگآهن برای شرکت ذوبآهن و سایر واحدهای فولادی بالا میرود.
معاون خرید شرکت ذوبآهن اصفهان با پیشنهاد صادرات محصولات فولادی بهجای مواد خام اظهار داشت: با توجه به تأثیر صادرات محصولات فولادی شرکتها بر رشد اقتصاد کشور، درصورتیکه بهجای صادرات مواد خام همچون سنگآهن، به صادرات کالاهای نهایی فولادی پرداخته شود؛ ارزشافزوده بالاتر و پایدارتری برای کشور ایجاد میشود.
صالحی افزود: ارزشافزوده فروش صادراتی فولاد بین ۸ تا ۷ برابر مواد خام است. درآمد و ارز بیشتری از منفعت حاصل از فروش خام سنگآهن برای کشور ایجاد میکند. لذا لازم است مقامات مربوطه در این خصوص اقداماتی را انجام دهند تا با تولید با حداکثر ظرفیت ممکن علاوه بر کسب سود شرکتهایی همچون مجتمع ذوبآهن اصفهان، کشور نیز منافع بالا و پایداری کسب کند.
وی درنهایت تأکید کرد: افزایش قیمت محصولات نهایی فولادی جو روانی در پی دارد که بازارهای مسکن و سایر بازارهای وابسته را تحت تأثیر قرار میدهد. درنتیجه ضرورت دارد با تلاش در جهت صدور محصولات فولادی بهجای مواد خام (سنگآهن)، وضعیت اقتصادی کشور را به سمت بهبود سوق دهیم.
در شرایط جنگ اقتصادی، هرچه توانایی شرکتهای فولادی در جهت بهبود وضعیت اقتصادی برای، مسئولین امر مغفول است برای دشمنان قسمخورده جمهوری اسلامی مشهود است. چراکه در آخرین دور تحریمهای آمریکا، شرکتهای فولادی را با ذکر نام مشمول تحریم قراردادند. انتظار ما این است که فرماندهان جنگ اقتصادی، خود در خط مقدم جبهه اقتصاد باشند نه در پی جمعآوری غنائم.