فرابورس ایران در دی ماه ۵۳۰۱ واحدی شد
دیماه ۱۳۹۸ در حالی به پایان رسید که شاخص آیفکس با رشد ۱۶ درصدی نسبت به ابتدای ماه به ایستگاه ۵۳۰۱ واحد رسید؛ با این حساب مقایسه آخرین روز معاملاتی دی با اولین روز معاملاتی سال ۹۸ از رشد ۱۳۵ درصدی این نماگر حکایت دارد. همچنین ارزش بازار فرابورس در پایان ماه گذشته از مرز ۵ میلیون و ۵۸۰ هزار میلیارد ریال عبور کرد و بازدهی ۱۷ درصدی نسبت به ابتدای ماه و ۱۱۷ درصدی نسبت به ابتدای سال را در تاریخچه آماری بازار سرمایه ثبت کرد.
به گزارش روند بورس امروز، دیماه ۱۳۹۸ در حالی به پایان رسید که شاخص آیفکس با رشد ۱۶ درصدی نسبت به ابتدای ماه به ایستگاه ۵۳۰۱ واحد رسید؛ با این حساب مقایسه آخرین روز معاملاتی دی با اولین روز معاملاتی سال ۹۸ از رشد ۱۳۵ درصدی این نماگر حکایت دارد. همچنین ارزش بازار فرابورس در پایان ماه گذشته از مرز ۵ میلیون و ۵۸۰ هزار میلیارد ریال عبور کرد و بازدهی ۱۷ درصدی نسبت به ابتدای ماه و ۱۱۷ درصدی نسبت به ابتدای سال را در تاریخچه آماری بازار سرمایه ثبت کرد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) به نقل از مدیریت ارتباطات فرابورس ایران در طول این ۲۱ روز کاری، میانگین ارزش روزانه کل معاملات ۱۸ هزار و ۱۱۱ میلیارد ریال بود که از این میزان حدود ۱۱ هزار میلیارد ریال مربوط به معاملات سهام، حدود ۶ هزار میلیارد ریال مربوط به معاملات اوراق بدهی و ۸۵۰ میلیارد ریال آن سهمETF ها بوده است. همچنین میانگین روزانه حجم کل معاملات نیز در این ماه، یک هزار و ۹۲۹ میلیون ورقه بود که یک هزار و ۸۷۰ میلیون آن مربوط به معاملات سهام، شش میلیون آن مربوط به معاملات اوراق بدهی و ۵۲ میلیون ورقه سهمETF ها بود.
بازارهای مختلف زیر ذرهبین
در پایان ماراتن دیماه فرابورس، تمام بازارها در تمام شاخصههای ارزش، حجم و تعداد معاملات روندی مثبت نسبت به دیماه سال ۹۷ را به ثبت رساندند، با این حال بیشترین رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته، مربوط به بازار SME بود و در هر سه شاخصه ذکر شده به ترتیب ۶۸۳، ۶۵۴ و بیش از ۱۰۰۰ درصد رشد داشت. اما بررسی بازارها بر اساس ترتیب ارزش، حجم و تعداد معاملات بیشتر به کمتر نتایج دیگری دارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
ثبت بیشترین ارزش معاملاتی در بازار ابزارهای نوین مالی
در ماه گذشته بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس با حدود ۱۴۰ هزار میلیارد ریال، بیشترین سهم را از کل معاملات به خود اختصاص داد و با فاصلهای اندک، بازار دوم فرابورس با ۱۳۰ هزار میلیارد ریال در رتبه دوم قرار گرفت. بازار پایه فرابورس نیز با حدود ۷۷ میلیارد ریال معامله در جایگاه سوم قرار گرفت.
همچنین بررسی بازارها از لحاظ حجم معاملات به گونه دیگری بوده و بازار پایه با حدود ۱۸ میلیارد ورقه جابجایی در رتبه اول قرار دارد. در رتبه دوم این دسته بندی بازار دوم فرابورس قرار دارد که ۱۶ میلیارد ورقه جابجایی سهام را بهخود اختصاص داده و در جایگاه سوم، بازار اول با حدود ۴ میلیارد ورقه دستبهدست شدن سهام قرار داد.
اما بررسی بازارها بر اساس تعداد معاملات نشان میدهد که در این زمینه بازار دوم از بازار پایه سبقت گرفته است و بر این اساس، بازار دوم با حدود ۳ میلیون بار دادوستد در رتبه نخست قرار دارد؛ هچنین بازار پایه با حدود ۲ میلیون دفعه معامله در رتبه دوم قرار داشته و رتبه سوم نیز به بازار اول اختصاص یافته است که میزبان ۶۵۰ هزار دفعه معامله بوده است.
صنایع پیشرو معاملات دیماه سال ۱۳۹۸
در معاملات خرد اولین ماه فصل زمستان، صنایع مختلف به میزان متفاوتی در بازار مشارکت داشتند؛ در این بین گروه فلزات اساسی با سهم ۱۰ درصدی از کل معاملات بیشترین نقش را در رشد شاخص داشت. همچنین گروه محصولات شیمیایی در جایگاه دوم قرار گرفت و ۸ درصد از ارزش کل معاملات را به خود اختصاص داد. گروههای انبوهسازی، املاک و مستغلات و همچنین سرمایهگذاریها نیز هرکدام با میزبانی از حدود ۷ درصد از ارزش کل معاملات در جایگاههای سوم و چهارم قرار گرفتند.
مهمترین رویدادهای فرابورس ایران در دهمین ماه سال
تعطیلی بازار سرمایه کشور در دوشنبه ۱۶ دیماه، پیرو اعلام دولت، یکی از مهمترین اتفاقات این ماه بود. اتفاقی که طی روزهای بعد موجب ایجاد فضای هیجانی بین سهامداران شد و با حمایت قدرتمند حقوقیهای فعال در بازار و نیز کاهش دامنه نوسان به ۲ درصد، تا حدی این فضا کنترل و مانع از زیان سهامداران شد.
اما شاید بتوان مهمترین اتفاق در ماه گذشته را آغاز عملیات بازار باز برای نخستین بار در بازار سرمایه کشور از ۲۸ دیماه دانست. بازاری که این ابزار را در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد تا در راستای اعمال سیاستهای خود، اگر قصد تزریق پول در اقتصاد را داشته باشد، اقدام به خرید اوراق مالی اسلامی و اگر بخواهد پول را جمعآوری کند، اقدام به فروش این اوراق در سطح بانکها کند. هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار به بانک مرکزی مجوز معاملهگری مستقل در عملیات بازار باز داده است که این عملیات از طریق اوراق قابل معامله و درج شده در فرابورس ایران و روی اوراق مالی اسلامی که دولت منتشر میکند، انجام میگیرد.
همچنین در این ماه شاهد تامین مالی ۵۳ هزار میلیارد ریالی دولت از طریق بازار فرابورس بودیم. شمشمین سری پذیرهنویسی اوراق منفعت دولت در دیماه در نمادهای «افاد۷۱»، «افاد۷۲»، «افاد۷۳» و «افاد۷۴» انجام گرفت.
و در پایان نیز بیراه نیست که به جلسه اخیر شورای پول و اعتبار در تاریخ ۴ دیماه سال جاری، مبنی بر افزایش سقف تسهیلات مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن اشاره کرد. بر این اساس در تهران سقف این وام در تهران برای زوجین ۲۰۰ میلیون تومان و برای افراد مجرد ۱۰۰ میلیون تومان مصوب شد، شهرهای دارای جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر، مبلغ وام برای زوجین ۱۶۰ میلیون تومان و برای افراد مجرد ۸۰ میلیون تومان است و در سایر مناطق کشور نیز مبلغ وام برای زوجین ۱۲۰ میلیون تومان و برای افراد مجرد ۶۰ میلیون تومان خواهد بود. ضمن آنکه در هر ۶ گروه یاد شده در هر ۳ منطقه، وام تعمیرات جعاله ۴۰ میلیون تومان مصوب شده است.
در همین رابطه مدیر ابزارهای نوین مالی فرابورس با یادآوری اینکه هر برگه اوراق تسهیلات مسکن میتواند ۵۰۰ هزار تومان وام را تامین کند و سود وام مسکن ۱۷.۵ درصد و جعاله ۱۸ درصد است، عنوان کرد: زوجین در صورت تمایل به دریافت تمام ۲۴۰ میلیون تومان وام در تهران، نیازمند خرید ۴۸۰ برگه اوراق تسه هستند و نکته قابل ذکر آنکه شرایط سابق در زمینه دریافت وام از طریق اوراق تغییری نداشته، اما دریافت وام با رقم جدید صرفا مربوط به بانک مسکن است و به محض دریافت اطلاعات از بانک ملی اطلاعرسانی لازم در خصوص آن نیز صورت خواهد گرفت.