بی توجهی به یک درخواست
مریم باقری،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با استفاده از نسبت های مالی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخته است. باقری گفت:استفاده از نسبت های مالی یکی از روش های رایج سرمایه گذاران برای بررسی و تصمیم گیری در خصوص انتخاب سهام شرکت هاست. در این شماره به بررسی دو نسبت مالی پرکاربرد “قیمت به […]
مریم باقری،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با استفاده از نسبت های مالی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخته است.
باقری گفت:استفاده از نسبت های مالی یکی از روش های رایج سرمایه گذاران برای بررسی و تصمیم گیری در خصوص انتخاب سهام شرکت هاست. در این شماره به بررسی دو نسبت مالی پرکاربرد “قیمت به درآمد” و “قیمت به ارزش دفتری” برای شرکت ایران خودرو در بازه زمانی چهار ساله می پردازیم.
وی افزود:نسبت P/E یا قیمت به درآمد یکی از ابزارهای مورد استفاده به منظور ارزش گذاری سهام است که به لحاظ نظری این گونه تفسیر می شود؛ سرمایه گذاران به ازای هر ریال از سود در P/E شرکت حاضرند چند ریال پرداخت کنند اما تفسیر دقیق تر از نسبت این است که نیز به عنوان یکی P/B واقع بازتاب خوش بینی بازار از آینده رشد یک شرکت است. نماگر دیگر از نسبت های با اهمیت در تحلیل های بنیادی به زبان ساده بیان میکند؛ قیمتی که اکنون یک سهم معامله می شود نسبت به ارزشی که در دفاتر حسابداری شرکت ثبت شده
چه وضعیتی دارد.
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد:در واقع، نسبت قیمت به ارزش دفتری بیانگر ارزش حقوق صاحبان سهام به ازای هر سهم است.قیمت سهام در واقع بازتاب انتظارات سرمای هگذاران از ارزش و رشد آینده شرکت است منعکس کننده عقیده بازار درباره یک شرکت است. در یک بررسی P/E بنابراین نسبت چهارساله از نسبت قیمت به درآمد همان گونه که در شکل شماره یک مشاهده میشود،این نسبت برای ایران خودرو در سال ۹۶ به ۲۱٫۵ رسیده است. سود عملیاتی طی سال های اخیر از روند با ثبات قابل قبولی برخوردار بوده که ادامه این مسیر در کنار سرمای هگذار یهای جدید برای محصولات پر تقاضا م یتواند به شرط کنترل هزینه ها چشم انداز مثبتی برای ایران خودرو ترسیم کند.
وی خاطرنشان کرد:در شرکت سایپا به دلیل افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها تعدیل P/B ، سال ۹۴ شده و به رقم ۱٫۸۶ رسیده است. در شرایط یکسان از انتهای ۹۴ تا امروز که حدود ۱۸ ماه میگذرد، این نسبت برای ایران خودرو ۲ واحد ریزش داشته است اما این افت برای سایپا طی این مدت با توجه به اینکه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارای یها در این شرکت سایپا به زیر یک واحد رسیده است. لازم به P/B انجام شده است، حدود یک واحد بوده و ذکر است از سال ۹۴ تاکنون گروه خودرویی در یک روند نزولی حرکت کرده و ایران خودرو به عنوان یکی از سهام مطرح این گروه افت قیمت زیادی را خصوصا از ابتدای ۹۵ تجربه کرده
با کاهش ۲٫۲ واحدی از ۳٫۹۵ به ۱٫۷ طی این مدت رسیده است.
باقری تاکید کرد:بنابراین اگر مسیر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها برای این خودرویی تکرار
شود می تواند منجر به حرکت نسبت قیمت به ارزش دفتری سهم به زیر یک واحد میشود که جذابیت برای سرمایه گذاران بلندمدت در این سهم را افزایش میدهد،چرا که در صورت ارزش گذاری مجدد دارایی ها با قیمت روز قطعا این نسبت به سمت یک کاسته خواهد شد که از آن به عنوان یک پتانسیل در متغیرهای بنیادی یاد میشود.
کارشناس بازار سرمایه یادآور شد:ایران خودرو و سایپا طی این مدت نوسانات زیادی داشته اند. اوج نوسانات این دو سهم مربوط به اواخر سال ۹۴ و ابتدای سال ۹۵ است که قله تاریخی خود را لمس کرده اند.افزایش سرمایه ای که ساپیا در سال ۹۴ اعمال کرد، باعث شد به رغم رقیق تر شدن سهام بازدهی مناسبی برای این خودرو ساز ایجاد شود؛ این درحالیست که سهام ایران خودرو به علت عدم موافقت سازمان در خصوص افزایش سرمایه با توجه به مقررات موجود برای تجدید ارزیابی دارایی ها مورد ب یتوجهی قرار گفت و بازدهی شرکت در دو سال اخیر بنابر شرایط موجود تنها به ۱۲ درصد رسید.
وی افزود:درحالیکه طی این مدت سایپا بازدهی ۱۰۰ درصدی داشته است. ضمن اینکه ایران خودرو اگرچه در روند نزولی خود حرکت می کند اما میزان تقاضا در خودرو و رسیدن P/B محدوده کنونی نسبتا قابل قبول است بنابراین با توجه به پایین آمدن به زیر ارزش دفتری(در صورت تجدید ارزیابی درایی های خودرو در ترازنامه)به لحاظ تاریخی معمولا رسیدن به زیر ارزش دفتری با تقاضای مناسبی از سوی سهامداران مواجه میشود که افزایش قیمت سهام شرکت را در صورت تکرار روند سالهای گذشته برای این خودرو ساز تقویت میکند.