بیمهایها سرمایه دندانگیری برای ورود به صنعت فولاد ندارند
اویار حسین،مدیرعامل بیمه: با وجود اینکه صنعت بیمه میتواند از فرصتهای کوتاه مدت بازار سرمایه استفاده کند اما نمیتواند حجم بالایی از سهام فولاد مبارکه را خریداری کند و سرمایهگذاری چشمگیری داشته باشد. داورپناه همچنین تاکید میکند: صنعت فولاد و معدن به عنوان بخش بزرگی از اقتصاد کشور قابل چشمپوشی نیست و ماهم همواره به منظور سرمایهگذاری این بخش را رصد میکنیم.
به گزارش روند بورس امروز،بیمه به عنوان یک نهاد مالی دارای استقلال نسبی در سرمایهگذاری است. بیمهها دارای منابع مالی بالایی هستند و میتوانند منابع خود را در بخش های مختلفی از جمله در بازار سرمایه، بانکها و … سرمایهگذاری کنند. در سالهای اخیر حضور بیمهایها در پروژه های مختلف شرکتهای بزرگ از جمله فولادیها و معدنیها و… بسیار دیده می شود.
هر چند در ماههای اخیر آییننامه جدیدی به منظور سرمایه گذاری بیمهایها در بخشهای مختلف صادر شده و به نوعی می توان اظهار کرد که محدودیت برای این شرکتها به وجود آمده است. بر اساس آیین نامه ۹۷ بیمه مرکزی شرکت های بیمه ای تا سقف ۴۰ درصدمنابع حاصل از ذخایرفنی سهم نگهداری و حقوق صاحبان سهام امکان سرمایه گذاری در بازار سرمایه را دارند.
تعیین سقف برای سرمایهگذاریهای شرکتهای بیمهای
در همین زمینه هادی اویار حسین مدیرعامل بیمه پارسیان به بورس امروز میگوید: آییننامه ۹۷ به الزام اشاره نکرده است و سقف ۴۰ درصدی را مشخص کرده است. یعنی حداکثر سرمایهگذاری شرکتها این میزان است. شرکتی ممکن است تمام سرمایه خود را سپرده بانکی کند و مشمول عدم رعایت آیین نامه هم نشود. آییننامه ذکر کرده که در صورتی که به بورس وارد شدید، باید سقف را رعایت کنید.بیمهها هم با توجه به سیاستهای خود میزان سرمایهگذاری را مشخص میکنند. اگر زمانی در بورس شاهد سودآوری بالا باشیم، در نتیجه شرکت حداکثر سرمایهگذاری ذکر شده، در آییننامه را وارد بازار سرمایه میکند.
خطر ریسک بالای بازار سرمایه برای اندوختههای بیمهای مردم
موضوع سرمایهگذاری شرکتهای بیمهای در بازار سرمایه از اهمیت بالایی برخوردار است اما این شرکتها نمیتوانند همه سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کنند. البته به نظر میرسد شرکتهای بیمهای هم بیشتر ترجیح میدهند که در پروژههای شرکتها سرمایهگذاری کنند تا در سهام بورسی آنها. در این زمینه معصوم ضمیری مدیرعامل شرکت بیمه پاسارگاد به بورس امروز میگوید: شرکتهای بیمه نمیتوانند ذخایرشان را که پشتوانهی تعهداتشان است بیش از این وارد بازار سرمایه نمایند.
اگر در مطبوعات اشاره به الزام بیمهها شده است، برداشتی اشتباه است و در حقیقت، دستورالعمل به نحو دیگری ذکر شده است. شورای عالی بیمه ماده ۴ آیین نامه شماره ۹۷ به صراحت به این موضوع پرداخته است.وی میافزاید: بازار سرمایه ما اگر یک بازار پویا با بازدهی مناسب باشد، شرکتهای بیمه نیز توان پاسخ گویی به تعهداتشان را خواهند داشت.
بازار سرمایه محل مناسبی برای سرمایه گذاری است اما منوط به آن که این بازار دارای ریسک متوسط و بازدهی متوسط باشد. متأسفانه بازار ما ریسکهای بالا و پایین زیادی دارد و این امر برای تعهدات مردمی که تحت عنوان ذخایر بیمهها می باشند خطرناک است. در این راستا بیمه مرکزی محدودیت هایی برای شرکت های بیمه قرار داده است و در آییننامۀ مربوطه، سرمایهگذاری مجاز را طبقهبندی کرده است.
تقسیم سرمایهگذاری بیمهایها به سه بخش
اسماعیل داورپناه معاون مالی و اقتصادی بیمه رازی نیز در خصوص اینکه شرکتهای بیمهای تمایل به سرمایهگذاری در کدام بخش ها و شرکتها دارند به بورس امروز میگوید: طبق آییننامه جدید منابع سرمایهگذاری به سه بخش تقسیم شده است. بخش اول، آن سرمایهای است که سهامداران به شرکت آوردهاند. بخش دوم منابع بیمه عمر است و بخش سوم منابع سایر رشتههای بیمهای است. به این دلیل این تغییرات ایجاد شده اولین موردی که در هر سرمایهگذاری اهمیت دارد افق سرمایهگذاری است. اینکه سرمایهگذاری بلندمدت، میانمدت یا کوتاهمدت است.
نیاز صنعت بیمه برای سرمایهگذاری با نقدشوندگی بالا
وی میافزاید: منابع کوتاهمدت باید در سرمایهگذاریهایی با نقدشوندگی بالا ورود کند. چرا که منابع کوتاه مدت ممکن است در هر لحظه نیاز شرکت بیمهای برای پرداخت خسارت باشد. البته میتوان منابع بیمههای زندگی یا سرمایههای سهامداران را به صورت نقدشوندگی نسبی در نظر گرفت و در سرمایهگذاریهای بلندمدت وارد کرد.
صنعت فولاد رشد جهشی خود را انجام داده
اسماعیل داورپناه در خصوص سرمایهگذاری بیمهایها در صنعتی مانند فولاد میگوید: صنعت فولاد کشور فرصتهای بسیار خوبی برای سرمایهگذاری داشته است. شاید تا ۱۵ سال پیش کشورمان سالیانه ۱۵ میلیارد دلار واردات فولاد داشت. آن زمان نیاز به توسعه صنعت فولاد بسیار حس شد. همچنین تحقیقات نشان میداد که ما در بحث تولید سنگ آهن و مشتقات آن یعنی گندله، آهناسفنجی و کنسانتره دچار مشکل هستیم. اما در بحث نورد و ذوب مشکلی نداشتیم. به هر حال طرحهای خوبی در بخشهای معدنی و فولادیی سرمایهگذاری بزرگی انجام شد و پیشرفتهای بسیاری داشتیم.
عدم همخوانی سرمایه بیمهایها با سرمایه کلان فولادیها
معاون مالی و اقتصادی بیمه رازی تاکید میکند: در مجموع طی سالهای گذشته فرصتهای سرمایهگذاری بسیار مناسبی در بخش فولاد ایجاد شد و در حال حاضر یک وضعیت پایداری در این شرکتها ایجاد شده است. ضمن اینکه سود شرکتهای فولادی بسیار مناسب است. به نظر میرسد وضعیت رشد در فولادیها ثابت شده و دیگر مانند گذشته جهشی نیست. وی میافزاید: صنعت فولاد صنعت بسیاری استراتژیکی است و بسیاری از شرکتهای ارزشمند دیگر مانند شرکتهای حملونقل ریلی با آن رشد میکنند. اما در مجموع صنعتی است که به لحاظ رشد به ثبات رسیده و انتظار رشد جهشی در آن نیست.
شرکتهای بیمهای سرمایه دندانگیری ندارند
شرکتهای بیمهای باتوجه به سرمایههای مردمی که در اختیار دارند و همچنین با توجه به اینکه باید خیلی سریع و بهروز خسارت پرداخت کنند به سرمایهگذاریهایی با نقدشوندگی بالا و بازگشت سرمایه سریع نیاز دارند. به نظر میرسد در این زمینه شرکتهای بیمهای خیلی نمیتوانند در صنعتی مانند فولاد که طرحهای درازمدت و با بازگشت سرمایهای طولانیمدت دارند سرمایهگذاری کنند. در این بخش تعداد کمی از شرکتهای بیمهای ورود پیدا کردهاند و منابع وارد شده نیز محدود بوده است.داورپناه در این خصوص اظهار میکند: صنعت فولاد با وجود سودده بودن، خیلی سرمایهبر است. برای ایجاد یک شرکت فولادی یا طرحهای فولادی سرمایه بسیار بزرگی نیاز است. یکی از مشکلات و معضلات صنعت بیمه این است که شرکتهای بیمهای سرمایه بزرگ و دندانگیری ندارند.
عدم بازدهی مورد انتظار سهامداران در صنعت بیمه
معاون مالی و اقتصادی بیمه رازی معتقد است که صنعت بیمه نتوانسته بازدهی مورد انتظار سهامدارانش را تامین کند. وی میگوید: سودهایی که صنعت بیمه در مجامع تقسیم میکند سودی نیست که سهامداران را راضی نگه دارد. بزرگترین سرمایه کشور در صنعت بیمه ۱ هزار میلیارد تومان است که در بازار سرمایه این رقم بالایی نیست.
وی با بیان اینکه عدم قدرتمند بودن شرکتهای بیمهای باعث شده تا نتوانند سرمایهگذاری مناسبی در صنایع بزرگی مانند فولادیها داشته باشند گفت: شرکتهای بیمه در بخش سرمایه سهامدارانش خیلی قوی نیستند. در بخش بیمههای عمر هم خیلی قوی نیستند. در سایر منابع بیمه عمر هم به لحاظ اینکه بسیار کوتاه مدت و مورد نیاز شرکتهای بیمهای است اصولا نمیتواند در سرمایهگذاریهای بلند مدتی مانند صنعت فولاد وارد شود.
نیم نگاه صنعت بیمه به بخش فولاد
وی میگوید: با وجود اینکه صنعت بیمه میتواند از فرصتهای کوتاه مدت بازار سرمایه استفاده کند اما نمیتواند حجم بالایی از سهام فولاد مبارکه را خریداری کند و سرمایهگذاری چشمگیری داشته باشد. داورپناه همچنین تاکید میکند: صنعت فولاد و معدن به عنوان بخش بزرگی از اقتصاد کشور قابل چشمپوشی نیست و ماهم همواره به منظور سرمایهگذاری این بخش را رصد میکنیم.
خدمات بیمهای به فولادیها با ارائه یک پکیج
وی در مورد خدمات بیمهای که به شرکتهای فولادی ارائه میشود اظهار میکند: سرمایه تحت تملک شرکتهای فولادی بسیار زیاد است و ریسکهای فراوانی برای پوشش وجود دارد. فولاد مبارکه بین ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر نیرو در اختیار دارد که انواع بیمههای درمانی و تکمیلی را میطلبد. ضمن اینکه در بحث تجهیزات و موارد این چنینی جزو صنایع پر ریسک به حساب میآید. وی میافزاید: در بحث حمل و نقل مواد اولیه و حمل محصول نهایی هم نیازمند پوششهای بیمهای هستند و البته ما هم حضور داریم. هر چند فکر میکنم ما میتوانیم محصولات جدید هم برای شرکتهای فولادی طراحی کنیم. اگر شرکتهای فولادی بخواهند و نیازهایشان را مطرح کنند شرکتهای بیمه به ویژه شرکت ما میتواند پکیجهای بیمهای برای فولادیها طراحی کند.