میانجی گر خاورمیانه درگذشت/بررسی روابط اقتصادی ایران و عمان
ایران و عمان در زمینه اقتصاد فعالیتهای خوبی داشتهاند و طرحهای همکاری اقتصادی و سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز نمونه این فعالیتها بوده است.
به گزارش روند بورس امروز، صبح امروز در کنار تمامی رویدادهای تأثیرگذار خاورمیانه خبر درگذشت سلطان قابوس پادشاه عمان نیز منتشر شد که انتخاب جانشین او موضوع حائز اهمیت و تأثیرگذار در تصمیمهای آینده بود. چند ساعتی از انتشار این خبر نگذشته بود که بر اساسنامه مهروموم شده، این پادشاه جانشین او مشخص شد و سکان هدایت عمان به دست هیثم بن طارق آل سعید ۶۵ ساله افتاد. هیثم بن طارق آل سعید وزیر میراث و فرهنگ عمان، پسرعموی سلطان قابوس است. او گه گاهی به عنوان فرستاده ویژه سلطان قابوس فعالیت داشته و پیشتر در وزارت خارجه عمان کار میکرده است. او همچنین در زمینه اقتصاد نیز فعال بوده است و رئیس کمیته اقتصادی چشمانداز ۲۰۴۰ عمان است.
نماد پیشرفت اقتصاد عمان درگذشت
سلطان قابوس نماد پایداری و ثبات داخلی و امنیت در عمان شناخته میشد و در دورهای بیش از ۵۰ سال حکومت در این کشور از محبوبیت بالایی در بین عمانیها برخوردار بود. لازم است ذکر شود که سلطان قابوس بن سعید هیچ همسر و فرزندی ندارد.
سلطان قابوس کشور عمان را به سوی پیشرفت اقتصادی هدایت کرد. او با استفاده از منابع ارزی ناشی از درآمدهای نفتی و جهانگردی، زیرساختهایی را ایجاد کرد و مسکن و مدرسه و بندرگاه ساخت. خود نیز با استفاده از این منابع ثروت شخصی عظیمی اندوخت بهگونهای که بنا بر گزارشهای نشریات غربی، یکی از ده پادشاه ثروتمند جهان به شمار میرود.
روابط اقتصادی عمان و ایران
روابط عمان با ایران طی چند دهه گذشته، روابطی گرم و بدون چالش بوده است، به طوری که ایرانیها در سال ۱۹۷۵ با پشتیبانی از نیروهای نظامی عمان و رویارویی مستقیم با شبهنظامیان چپگرای منطقه «ظفار» زمام امور این کشور را به سلطان قابوس بازگردانند. او پس از انقلاب اسلامی طی سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ دو بار به تهران سفر کرد. ایران و عمان در زمینه اقتصاد فعالیتهای خوبی داشتهاند و طرحهای همکاری اقتصادی و سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز نمونه این فعالیتها بوده است.
کشور عمان به عنوان واسطه در شکلگیری برنامه جامع اقدام مشترک (برجم) بین ایران و برخی کشورهای غربی و عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز نقش بسیار تأثیرگذاری ایفا کرد. سلطان قابوس گامهایی در زمینه گفتگویی برای حل مشکل سوئیفت (یکی از کانالهای مبادلات پولی بانکی میان کشورها) نیز برداشته بود.
همچنین پس از توافق هستهای مسقط وارد تعامل اقتصادی با ایران شد و دو طرف اعلام کردند صدور گاز ایران به عمان را تا ۲۰۲۰ نهایی میکنند و مرکزی در نزدیکی مسقط برای تولید محصولات نانو فناوری با سرمایهگذاری ایران تا ۲۰۲۲ تأسیس میشود.
در نهایت نیز مسقط برای صدور ویزای ایرانیان به ویژه فعالان اقتصادی تسهیلاتی قائل شد و در مارس ۲۰۱۷ بانک مرکزی ایران با بانک مرکزی عمان به امضای تفاهمنامه همکاری دست یافتند.