واردات تایر ۴برابر ارزبری بیشتری نسبت به تولید دارد
ستوده،مدیرعامل شرکت یزدتایر:تایرهای سواری خیلی کم وارد می شود. ما اعتقاد داریم اگر ارز برای صنعت داخلی اختصاص پیدا میکند دیگر نباید همان ارز را برای واردات هم در نظر بگیریم. چرا که ما ۵۵ درصد مواد اولیهمان را با قیمت بازار یعنی قیمت عرضه و تقاضا خریداری می کنیم و ۴۵ درصد را نیز با ارزی که دولت در اختیارمان می گذارد از خارج وارد می کنیم. در حالی که اگر برای تایر همان ارز را در نظر بگیرند، ۱۰۰درصد مواداولیه اش خارجی خواهد بود. بنابراین ما اعتقاد داریم ارزی که برای تولید اختصاص پیدا می کند دیگر نباید همان ارز برای واردات در نظر گرفته شود. در این صورت است که تولید داخلی می تواند توسعه و رشد پیدا کند و این صنعت در کشور خودکفا شود.
به گزارش روند بورس امروز: تولید تایر در کشور یکی از نیازهای اساسی و بسیار با اهمیت است. تایر به عنوان کالایی مصرفی نیازمند دور بودن از شرایط و نوسانات قیمتی است. در این خصوص تایرسازان با برنامههای توسعهای که طی این سال ها داشتهاند باعث شدند تا روز به روز نیاز کشور به واردات کمتر شود. تولید تایر در حال حاضر به ازای هر کیلوگرم واردات ۱ دلار برای تولیدکننده داخلی ارزبری دارد. در حالی که واردات این کالا با ۴ دلار به ازای هر کیلوگرم خواهد بود. از این منظر متوجه نقش تولید داخلی در به ثبات رسیدن قیمت کالایی مصرفی مانند تایر هستیم. در همین زمینه با اسکندر ستوده مدیرعامل شرکت یزدتایر به گفت و گو پرداختیم. وی معتقد است که ما تایر را با یک دلار ارز بری تولید می کنیم. در حالی که اگر قرار باشد همان تایر وارد شود هر کیلو تایر ۴ دلار ارزبری دارد.
با توجه به واردات تایر در کشور و همچنین وجود یک گپ بین واردات تایر با صادرات آن، آیا برای تولیدکنندگان تایر در کشور اصولا صادرات تایر مقرون به صرفه است؟ آیا برنامه ای در این خصوص وجود دارد؟
در این خصوص باید بگویم که صادرات از سال ۹۷ ممنوع شده است. علت ممنوعیت صادرات هم اختصاص یافتن ارز ۴۲۰۰ تومانی به تولید تایر در کشورمان است. ما به هیچ وجه اجازه صادرات تایرهای سواری، وانتی، کامیونی، اتوبوسی، کشاورزی و دیگر اقلام را نداریم و اصولا صادرات در این بخش منتفی است. اما اگر صادرات آزاد بشود، با توجه به اینکه ۵۵ درصد مواد اولیه صنعت تایر را در ایران تولید می کنیم، بنابراین صادرات قابل تحقق و قابل رقابت خواهد بود. حتی این صادرات بسیار به نفع کشور خواهد بود. البته همه این ها مشروط به تامین نیاز داخل است.
خوشبختانه ۱۰ واحد تولیدی که در کشور مسئولیت تولید انواع تایر را دارند می توانند بیش از ۷۵ درصد نیاز کشور را تامین کنند. هرچند این در صورتی است که ارز و مواد اولیه تایر سازان به طور مناسبی تامین شود. در حال حاضر در دو تا سه سایز خودروهای سواری ما بیش از نیازمان توانایی تولید داریم. در سایزهای سواری پرمصرف مانند ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ما توانایی بسیاری در تولید بیشتر داریم. بازهم تاکید می کنم که این ها تنها در صورتی رخ خواهند داد که مواد اولیه خارجی این تایر ها تامین و وارد کشور شود. در حال حاضر ۴۵ درصد مواد اولیه مورد نیاز صنعت تایر از خارج تامین می شود. این مواد اولیه باید به صورت تمام و کمال تامین شود تا بتوانیم اهدافمان را به صورت صد در صدی اجرا کنیم.
گروه صنعتی رازی یک شرکت به اسم گروه کربن سیمرغ را در اختیار دارد. در خصوص این شرکت و فعالیت های توضیح دهید.
گروه صنعتی رازی در رابطه با مواد اولیه چرخه تولید تایر، دو شرکت را در اختیار دارد. یک کارخانه این شرکت به اسم کربن سیمرغ است که با به روز ترین تکنولوژی دنیا یعنی تکنولوژی فیلیپس ایتالیا به تولید انواع کربن های مورد مصرف صنعت تایر میپردازد. ظرفیت تولید این کارخانه بیش از ۳۰ هزار تن در سال است. یعنی جدا از اینکه این کارخانه نیاز ما را تامین می کند، صادرات هم انجام می دهد. یک کارخانه دیگر هم در تاکستان به اسم کارخانه نخ تایر رازی داریم. این کارخانه تمام نخ های مورد نیاز صنعت تایر مانند نخ های پلی استر، نخ نایلون ۶ را تامین می کند. در واقع ما جزو مجموعه صنعتی هستیم که درصد بالایی از مواد اولیه مورد نیازمان را در داخل گروه خودمان تولید می کنیم.
با توجه به اینکه زنجیره تامین شما در داخل مجموعهتان است، چند درصد مواد اولیه شما را تامین میکند؟ با توجه به اینکه شما فرمودید ۴۵ درصد مجموع موادتان را از واردات تامین می کنید.
از این ۴۵ درصد مواد وارداتی بخش بزرگی مربوط به واردات کائوچو طبیعی است. کائوچو طبیعی به اجبار باید وارد شود چرا که امکان تولید آن در کشورمان وجود ندارد. یک بخش دیگر استیل کورد یا رشته فولادی است که فعلا از خارج تامین می شود. البته یک کارخانه داخلی در این خصوص در حال راه اندازی است. اگر این کارخانه به تولید برسد تقریبا ۵۰ درصد از نیاز داخلی را تامین می کند. همچنین یک مقدار هم اقلام شیمیایی وجود دارد که فعلا در داخل کشور تولید نمی شوند و مجبور هستیم آن ها را وارد کنیم. این دو ماده ای که ما در مجموعه خودمان تولید میکنیم حدود ۲۵ درصد از مواد اولیه ای که مورد نیاز ما است تامین می کند. کائوچوهای مصنوعیمان را نیز از پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی شازند تامین می کنیم. همچنین اکسید روی را هم از داخل تامین می کنیم.
با توجه به تکنولوژی های جدیدی که وارد کردید توانسته اید بخشی از نیاز به واردات تایر را پوشش دهید. با ورود این تکنولوژی جدید چقدر سودآوری شما افزایش داشته و توانسته اید سهم بیشتری از بازار به دست آورید؟
ببینید تولید تایرهای جدید و تولید تایر هایی که می توانند جایگزین تایر های وارداتی شوند چندین مزیت دارد. یکی اینکه کشور را از وارد کردن آن تایر بی نیاز حذف و از خروج ارز جلوگیری می کند. دوم اینکه تکنولوژی ساخت تایر در کشور بومی سازی می شود و ما از تکنولوژی تولید آن سایز بی نیاز و خودکفا می شویم. ما در حال حاضر توانایی تولید تایرهای رادیال برای خودروهای مزدا، نیسان و ایسوزو را داریم. تایر ریچ ما آماده لانچ کردن به بازار و تحویل به خودروساز است. جلوگیری از واردات این تایرها بسیار اهمیت دارد. ما تایر را با یک دلار ارز بری تولید می کنیم. در حالی که اگر قرار باشد همان تایر وارد شود هر کیلو تایر ۴ دلار ارزبری دارد. بنابراین تولید تایر در کشور ۴ برابر ارزبری کمتری نسبت به واردات دارد در عین اینکه ما را از وابستگی به خارج بی نیاز می کند. ضمن اینکه تکنولوژی ساخت تایر در کشورمان نیز بومی سازی می شود.
شما چند درصد سهم بازار را در اختیار دارید؟
ما در رابطه با تایرهای رادیال ۱۸ درصد از نیاز کشور را تامین می کنیم. اما از کل نیاز کشور به تایر چیزی حدود۱۳ تا ۱۴ درصد را شرکت ما تامین می کند.
برنامه ای برای توسعه فعالیتهایتان دارید؟
قطعا برنامه های فراوانی در این خصوص داریم. برنامه توسعه قبلی ما این بود که از تولید ۶ هزار حلقه تایرهای سواری در روز به تولید ۹ هزار حلقه دست پیدا کنیم. برنامه توسعه جدیدمان که طی ۶ ماه آینده تکمیل خواهد شد، تولید روزانه ۱۲ هزار حلقه تایر خواهد بود. به زودی شاهد تولید روزانه ۱۲ هزار حلقه انواع تایرهای وانتی و سواری رادیال در شرکت خواهیم بود. ضمن اینکه تولید انواع تایرهای اسیووی هم به زودی انجام خواهد شد و این تایرها را هم به بازار عرضه می کنیم. ضمن اینکه باید تاکید کنم که تولیدات ما صادرات محور است. یعنی ما سایزهایی را برای تولید انتخاب کرده ایم که قابلیت صادرات داشته باشد. یعنی علاوه بر نیاز کشور قصد داریم تا به کشورهای اطراف صادرات انجام دهیم. البته این مورد مشروط به این است که صادرات تایر در کشور آزاد شود. در صورتی که صادرات تایر آزاد شود توان بسیار مناسبی برای صادرات خواهیم داشت. چرا که سایزهایی تولید می کنیم که در اکثر کشورهای هدف ما خودروهایشان موجود است.
به لحاظ قیمتی چقدر قیمت های شما واقعی است؟ چه تخفیفاتی برای بازار داخلی داده می شود؟
به هیچ وجه با تخفیف فروشی نداریم. ما به قیمت مصوب سازمان حمایت تولیداتمان را در اختیار نمایندگان رسمی شرکت قرار میدهیم. نمایندگان رسمی هم موظف هستند این تایرها را به قیمت رسمی سازمان حمایت در اختیار مصرف کننده بگذارند. سازمان حمایت و ارگان های نظارت بر توزیع در این خصوص بر نمایندگی های ما نظارت کامل دارند. هر هفته آمار فروش و توزیع به نمایندگان و خودروسازان را در اختیار سازمان حمایت می گذاریم و از این طریق این سازمان بر ما نظارت می کند.
قیمت تایرهای وارداتی در حال حاضر به چه شکل است؟ آیا برای تولیدات داخلی مشکلی ایجاد می کند؟
تایرهای سواری خیلی کم وارد می شود. ما اعتقاد داریم اگر ارز برای صنعت داخلی اختصاص پیدا میکند دیگر نباید همان ارز را برای واردات هم در نظر بگیریم. چرا که ما ۵۵ درصد مواد اولیهمان را با قیمت بازار یعنی قیمت عرضه و تقاضا خریداری می کنیم و ۴۵ درصد را نیز با ارزی که دولت در اختیارمان می گذارد از خارج وارد می کنیم. در حالی که اگر برای تایر همان ارز را در نظر بگیرند، ۱۰۰درصد مواداولیه اش خارجی خواهد بود. بنابراین ما اعتقاد داریم ارزی که برای تولید اختصاص پیدا می کند دیگر نباید همان ارز برای واردات در نظر گرفته شود. در این صورت است که تولید داخلی می تواند توسعه و رشد پیدا کند و این صنعت در کشور خودکفا شود.
در حال حاضر سرمایه شرکت شما چقدر است؟
در حال حاضر سرمایه شرکت ما ۵۱ میلیارد تومان است.
به لحاظ کیفی برای تولید تایر چه دستاوردهایی داشته اید؟
انجمن ملی کیفیت ایران سالیانه شرکت های تایرسازی را در مورد تولیدات تایرهای رادیال مورد ارزیابی قرار می دهد. شرکت هایی که دارای سیستم های کیفی ، مدیریتی و تعالی باشند و بر اساس ارزیابی این انجمن نمره بالایی کسب کنند، شامل دریافت جوایز می شوند. ما مدت ۶ سال است که روی این مساله کار کرده ایم و از جایزه اشتهار به کیفیت یک ستاره به جایزه برنزی کیفیت که جایزه بسیار خوب و با اهمیتی است دست پیدا کردیم. تنها واحد تولیدی بودهایم که این جایزه را دریافت کردهایم. امیدواریم با تلاش بیشتر به جوایزی سیمین و زرین دست پیدا کنیم.