ثبات نرخ سود تسهیلات در بانک صادرات
، درآمد عملیاتی بانک صادرات ایران در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته با افزایش ۲۵ درصدی به ۴۶,۷۸۴,۱۶۰ میلیون ریال رسید. این درآمد حاصل درآمدهای مشاع که شامل سود و وجه التزام تسهیلات اعطایی، سود حاصل از سرمایهگذاریها و سپردهگذاریها و غیر مشاع شامل سود و وجه التزام فعالیتهای غیر مشاع، درآمد کارمزد، نتیجه مبادلات ارزی است.
به گزارش روند بورس امروز، درآمد عملیاتی بانک صادرات ایران در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته با افزایش ۲۵ درصدی به ۴۶,۷۸۴,۱۶۰ میلیون ریال رسید. این درآمد حاصل درآمدهای مشاع که شامل سود و وجه التزام تسهیلات اعطایی، سود حاصل از سرمایهگذاریها و سپردهگذاریها و غیر مشاع شامل سود و وجه التزام فعالیتهای غیر مشاع، درآمد کارمزد، نتیجه مبادلات ارزی است.
در بین درآمد تسهیلات اعطایی توسط بانک، درآمد حاصل از وجه التزام ۳۹,۴۹۶,۵۴۳ میلیون ریال، فروش اقساطی ۱۴,۱۰۷,۳۳۵ میلیون ریال و مشارکت مدنی ۱۲,۴۹۲,۳۸۲ میلیون ریال بیشترین سهم را داشتهاند؛ به عبارت دیگر وجوه دریافتی بانک از تأخیرات پرداخت وامگیرندگان بیشتر از خود مبلغ وامهای اعطایی است. ازآنجاکه تسهیلات مشارکت توسط بانکها در امور بازرگانی (داخلی، صادرات، واردات) و ساختمانی استفاده میشوند، این مبلغ، افزایش امور مذکور را نشان میدهد.
درآمدهای غیر مشاع بانک صادرات که از محل منابع خود بانک یعنی سرمایه بانک و سپردههای قرضالحسنه به دست آوردهاند، با کاهش ۲ درصدی در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته به ۲۲,۵۷۴,۶۹۰ میلیون ریال رسید. باید توجه داشت که بانک در صرف این درآمد در فعالیتهای سوده آزاد است. در این بین، سود و وجه التزام فعالیتهای غیر مشاع در دورهی مذکور نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته با کاهش ۱۲ درصدی ۷,۸۰۲,۴۹۳ میلیون رسید.
افزایش پشتوانهی بانکی
مطالبات شرکت از بانک مرکزی در دورهی منتهی به شهریور سال جاری نسبت به سال مالی گذشته با افزایش ۵ درصدی به ۲۵۱,۸۰۳,۹۱۹ میلیون ریال رسید. لذا این میزان مطالبه پشتوانهی بانک برای فعالیتهای بینبانکی بالا میبرد. در مقابل بدهیهای بانک به بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی در دورهی مذکور نسبت به کل سال مالی گذشته با افزایش ۵ درصدی به ۳۵۹,۶۹۴,۵۱۹ میلیون ریال رسید. در نتیجه این مبلغ حاکی از آن است که شرکت در فعالیتهای خود برای انجام تسویههای حسابهایش اقدام به اضافه برداشت از بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی کرده است. از آنجا که بخشی از این مطالبات مربوط به مطالبات غیر جاری (دورههای گذشته) است، باید توجه کرد چه میزان از این مطالبات مذکور معوق هستند تا میزان ریسک بانک را بتوان برآورد نمود. چرا که مهمترین ریسک برای یک بانک درصد بازگشت این مطالبات از دورههای گذشته است.
از آنجا که کاهش نرخ سود تسهیلات اعطایی به عقیدهی کارشناسان اقتصادی برای افزایش رونق تولید کشور نیازمند کاهش نرخ سود سپردههای بانکی است، بانک صادرات هیچگونه کاهشی در این نرخ نداشته و برای ۶ ماههی آتی نیز پیشبینی نکرده است تا از این طریق افزایش تقاضا و تورم در بازارهای دیگر جلوگیری کند. لذا در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به سال مالی گذشته سپردههای پسانداز و مشابه با افزایش ۱۵ درصدی به ۱۳۶,۰۵۱,۷۶۳ میلیون ریال و سپردههای سرمایهگذاری مدتدار با افزایش ۱۵ درصدی به ۱,۳۴۴,۳۹۵,۱۳۲ میلیون ریال رسید.
سپردههای دیداری بانک صادرات در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به سال مالی گذشته با افزایش ۱۶ درصدی به ۳۴۸,۳۷۴,۳۰۵ میلیون ریال رسید. در این بین بخشی از این سپردهها برای مشتریان حقیقی و بخشی مشتریان حقوقی هستند. سپردههای ۳۱۱,۳۴۲,۹۱۵ میلیون ریال قرضالحسنه جاری و ۱۴,۸۴۱,۵۷۴ میلیون ریال بستانکاران موقت بیشترین سهم را در سپردههای دیداری مشابه مشتریان حقیقی و حقوقی در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته داشتهاند.
سهم بانک صادرات در یارانه
مطالبات بانک صادرات از دولت با افزایش ۱۳ درصدی در ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به سال مالی گذشته با افزایش ۱۰ درصدی به ۴۴۳,۹۸۲,۱۰۹ میلیون ریال رسید. این مطالبات شامل تسهیلات تبصرهای به تعهد دولت، تسهیلات تبصرهای به تضمین دولت و اوراق مشارکت میباشند. در این بین، مطالبات تبصرهای به تعهد دولت در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته با افزایش ۴۵٫۳۲ درصدی بهطور خالص ۱۱۷,۵۸۲,۴۲۴ میلیون ریال است، مربوط به بخش یارانه ایست که همهساله شناسایی و در حساب بدهی دولت ثبت میگردد. این تسهیلات مذکور بر اساس دستورالعمل مصوب شورای پول و اعتبار بهعنوان تسهیلات مشکوک الوصول طبقهبندی میشود.
سرمایهگذاری بلندمدت شرکت در سهام سریع المعامله در بازار در ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مالی سال گذشته بدون هیچگونه افزایش ۱,۳۶۸,۹۵۸ میلیون ریال بوده است. این سهام مربوط به ۲۸۹,۶۳۹ میلیون ریال شرکتهای پتروشیمی داراب، ۲۹۵,۶۹۲ میلیون ریال پتروشیمی فسا و ۳۵۶,۱۱۴ میلیون ریال پتروشیمی جهرم است که دولت به ازای رد دیون خود به بانک واگذار کرده است.
رشد نقدینگی بانک صادرات
نقدینگی حاصل از عملیات بانک صادرات ایران در دورهی منتهی به شهریورماه سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته با ۲۶۵ درصد افزایش به ۴۴,۶۴۳,۳۷۲ میلیون ریال رسید. همچنین، اصل و سود استقراض بانک صادرات در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته به ترتیب ۵,۳۷۹,۳۸۷ میلیون ریال و ۷۶,۹۷۷ میلیون ریال پرداخت شد.
بانک صادرات ایران در دورهی ۶ ماههی نخست سال جاری نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته با افزایش ۲۷۰ درصدی داراییهای ثابت مشهود خریداری کرده است. همچنین شرکت در این دوره ۸۷,۵۲۶ میلیون ریال داراییهای نامشهود با افزایش ۱۴ درصدی نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته به فروش رساند. جدای از آن، شرکت ۱۳,۳۸۱ میلیون ریال داراییهای نامشهود با افزایش ۹۵ درصدی نسبت به دورهی مشابه در سال گذشته خریداری کرد.