ردیابی واگن و محموله ها با تعریف ۶ سرویس
نوید اقدم، مدیرعامل شرکت اندیشه راه ورسک: ردیابی واگن بحثی بود که در داخل ایران در دسترس شرکت راهآهن بود. مسئولان سیر و حرکت این دسترسی را داشتند که واگنها در چه مسیری هستند. ابزار مهم مدیریت لجستیک مانیتور کردن محمولهها است. شرکت حمل و صاحب کالا باید بداند که محمولهاش در کجا است، چه اتفاقی برایش میافتد و چند روز دیگر به مقصد نهایی میرسد. در سال گذشته تفاهمنامهای با راهآهن امضا شد که دسترسی به دیتا بیسهای راهآهن در خصوص موقعیتهای جغرافیاییهای راهآهن داشته باشیم.
به گزارش روند بورس امروز: ورود استارتآپها و فناوریهای جدید سبب تحول و آسانتر شدن کارها میشود. در سالهای اخیر استارتآپهای بسیاری در حوزه حمل و نقل شروع به کار کردهاند. یکی از شرکتهای جدیدی که وارد این حوزه شده شرکت اندیشه راه ورسک است. شرکت های حمل و نقل ریلی و حمل و نقل و همچنین تاجران و بازرگانان کاربران اصلی این سرویس هستند. این خدمات به مشتریان این امکان را میدهد که تصمیمات بهتری در مورد حمل و نقل ریلی در ایران ، روسیه ، بالتیک و ۱۶ کشور در آسیای میانه بگیرید. در همین زمینه با نوید اقدم مدیرعامل این شرکت به گفتوگو پرداختیم.
رصد واگنها چه امتیازی برای شرکتهای حملونقلی دارد و آیا این اقدام محدود به حمل داخلی است؟
یکی از سرویسهای ما بحث ردیابی واگنها بود که با تعریف ۶ سرویس به دنبال این بودیم که مشکل نداشتن اطلاعات را بر طرف کنیم. به طور مثال مدیر لجستیک شرکت بازرگانی زمانی که تصمیم میگیرد، مدل حملی برای حمل کالا در نظر بگیرد، بحث مالی و هزینهای را در حوزههای حمل هوایی، ریلی، جادهای و دریایی بررسی خواهد کرد.
اطلاعاتی که تاجرها و شرکتهای حمل برای تصمیمگیری نیاز دارند را در برنامه مد نظرمان تهیه خواهیم کرد. در این طرح سرویسهایی طراحی شد که شامل ردیابی واگن، محاسبه تعرفههای حمل، تسهیلات و امکانات لجستیک موجود، اطلاعات ایستگاهها، نبود دیتا بس از شرکتهای حملونقلی بود.
ردیابی واگن بحثی بود که در داخل ایران در دسترس شرکت راهآهن بود. مسئولان سیر و حرکت این دسترسی را داشتند که واگنها در چه مسیری هستند. ابزار مهم مدیریت لجستیک مانیتور کردن محمولهها است. شرکت حمل و صاحب کالا باید بداند که محمولهاش در کجا است، چه اتفاقی برایش میافتد و چند روز دیگر به مقصد نهایی میرسد. در سال گذشته تفاهمنامهای با راهآهن امضا شد که دسترسی به دیتا بیسهای راهآهن در خصوص موقعیتهای جغرافیاییهای راهآهن داشته باشیم.
۹۰ درصد ترافیک ریلی بار خارجی به سمت آسیای میانه از مرز سرخس و اینچه برون است. با مذاکرات خارجی در قزاقستان و لاتویا به اطلاعات ۱۶ کشور به اضافه ایران در خصوص موقعیت واگنها دسترسی پیدا کردیم. شرکتهای صاحبان کالا زمانی که وارد سایت مجموعه ما میشوند، با ثبتنام و وارد کردن شماره واگنها به صورت آنلاین واگن را لحظهای رصد میکنند. در صورت وقوع مشکل در مسیر، صاحب کالا به صورت آنلاین از این موضوع مطلع خواهد شد. این سرویس از دانشگاه امیرکبیر(مرکز فناوری-سامسونگ امیر کبیر) شروع شد و تیمی بودیم که کار خود را در سال گذشته شروع کردیم.
صاحب کالا با اعلام شماره واگن به صورت آنلاین تمام اطلاعات مربوط به واگن را ثبت خواهد کرد. این اطلاعات محدود به موقعیت مکانی نیست و اگر در مسیر مشکلی ایجاد شود، در داخل و یا خارج کشور اطلاعات منتشر خواهد شد. این اطلاعات در ایران و ۱۶ کشور پشتیبانی میشود. ۲۷۴ یوزر ثبت کردهایم که ۱۸۰۰ واگن ردیابی شده است. این سرویس ۴ ماه است که کار خود را شروع کرده است. در این طرح مشتریانی در خارج از کشور داشتیم که حتی یک واگن هم در ایران نداشتند. پایه قیمتهای ما بر اساس روپ روبل است. امکان پرداخت به ریال، روپ-روبل و یورو در سایت وجود دارد. ریال با کارتهای شتاب و یورو و روپ-روبل را با کارتهای بینالمللی پرداخت میکنند.
مشکل ارسال دو سر بار در حملونقل به چه صورت باید حل شود؟
در مبدأ و مقصدهای موجود عرضه و تقاضا یکسان نخواهد بود. در ایران بحران کانتینر خالی داریم. البته در بحث ریلی هم مشکل وجود دارد. در بحث تجارت بین ایران و چین ما شاهد حمل دریایی بودیم اما با راهاندازی تجارت ریلی شرایط خیلی بهتر شد. بار با کانتینر به سمت ایران از چین میآید و با توجه به حجم بالای واردات از چین در برابر صادرات از ایران به چین این موضوع دو سربار کاملاً مشخص است. در نتیجه شرکتهای حمل و صاحبان کانتینر متحمل هزینههای بالا میشوند. به اجبار هزینه را از صاحب کالا میگرفتند. این بحران تنها محدود به شرایط ایران نیست و در دیگر کشورها نیز شاهد این موضوع هستند. در دنیا نیز از سیستمهای مدیریت لجستیک استفاده میشود.
با تخصیص منابع در مکان های مختلف از این موضوع تا حدی پیشگیری میکنند اما به صورت کلی امکان بر طرف کردن این مشکل وجود ندارد. با توجه به اطلاعات موجود در خصوص واگنها این امکان وجود دارد که تعداد واگنهای در حال حرکت به سمت ایران را دقیق مشخص کنیم. در صورتی که برنامهریزی برای واگنها قبل از ورود به ایران شود، میتوانیم محموله موردنیاز برای واگن آمادهسازی کنیم. این واگنها در مسیر برگشت نیز بار مناسب خود را خواهند داشت. این امکان پیش از طراحیهای موجود وجود نداشت. در حال حاضر با وجود اطلاعات و دیتا بیس های لازم قصد داریم در برنامههای بعدی سیستم پیش بینی ایجاد کنیم تا عرضه و تقاضا موجود را بررسی کند. با اطلاعات موجود این اقدام امکانپذیر است.
اقدامات ما دو طرف دارد که شرکتهای حمل و صاحبان کالا که وارد سیستم مجموعه ما شدهاند. این سیستم رفتهرفته به یک سیستم بزرگ دادهها تبدیل خواهد شد. این سیستم کمک خوبی به تحلیلها نیز خواهد کرد. بحث تعرفههای ریلی باید بر اساس عرضه و تقاضا پیش برود.
پتروشیمی صادراتش کاملاً مشخص است و صادرکننده در لحظه تصمیم به صادرات بار نخواهد کرد. با برنامه موجود میدانند که برای یک ماه آینده بار دارد و در حال حاضر به دنبال تهیه و بستهبندی است. اگر سامانهای وجود داشته باشد که این مجموعه واگن یک ماه بعد را هم مشخص کند، عرضه و تقاضا را به هم نزدیک میکنیم. صاحب کالا یا تاجر باید به این اطلاعات دسترسی لازم را داشته باشد. با توجه به این موضوع که واگنهای ایرانی امکان خروج از ایران را ندارند، نیازمند مدیریت اطلاعات هستیم. هدف ما حرکت به سمت تعادل بین عرضه و تقاضا است و در برنامههای آینده این اقدام عملی خواهد شد.
برنامههای شما برای پایان سال جاری چیست؟
با توجه به شرایط موجود قدرت ریسکها گرفته خواهد شد و با همین برنامه موجود پیش خواهیم رفت. تمرکز فعلی ما بر بحث ردیابی است. شرکت را به سمت لجستیک آیتی- راهکاری فناوری اطلاعات لجستیک حرکت خواهیم داد. تیم جوان برنامهنویسی ما به دنبال راهکارهایی برای معضلات لجستیک است. برای این کار باید به انجمنها، وزارتخانهها، شرکتها و … بپیوندیم. از نظر تکنولوژی مجموعه ما این توان را دارد که تمام اقدامات مورد نیاز را پشتیبانی کند.
هزینه خدمات ارائه شده به چه صورت است؟
در بحث ردیابی به شیوه مسیری از مبدأ و مقصد اقدام میکنیم.
برنامهای برای فروش نرمافزار ندارید؟
نه قصد فروش طرح و برنامه را نداریم.
در برنامه ردیابی واگنها ما به شرکتها پیشنهاد دادیم که در سایت خودشان قرار دهند. پنلی برای مشتریها باز میکنند که با کد رهگیری مشتری این امکان را دارد که اطلاعات محموله را بگیرد. این امکان وجود دارد که با تکمیل فرآیند مشتریها در حوزههای مختلف خدمات دریافت کنند. این موضوع در چهارچوب ارتباط با مشتری نیز قابل تعریف است. این حوزه بهاندازهای بکر بود که در زمان ورود در موضوعات مختلف امکان تعریف طرح و پروژه وجود داشت. بهطور مثال بلاک چین برای امنیت اسناد از کارایی بالایی برخوردار است. در بحث تبادل اسناد و پرداخت ها امکان فعالیت بسیاری وجود دارد. از جمله اقدامات ما تعریف بارنامه بر پایه بلاک چین بود. مهمترین ویژهای بلاک چین امنیت است که در این راستا تبادل، امنیت و تغییر نکردن اسناد به خوبی در بلاک چین تعریف میشود. صاحب کالا، شرکت حمل و گمرک سه رکن اساسی برای پر کردن بارنامه است. بحث مهم قابلتغییر نبودن اطلاعات ثبت شده است. اگر قرار به تغییر است باید از مسیرهای قبلی تغییر کند. این اقدامات تازه و بکر است اما باز در ایران در حال اجرایی شدن است. با توجه به تمام اقدامات تازه ما در مرحله اتوماسیون ورود کردهایم.
در مرحله ابتدایی تبدیل ساختار سنتی به اتوماسیون هستیم. در مرحله اول بارنامه الکترونیک را تعریف میکنیم و در مراحل بعدی باید به بلاک چین ورود کنیم. در نهایت باید گفت که این حوزه پتانسیل خوبی دارد. در ایران پلتفرم حملونقل بینالمللی نداریم. این قضیه هم بازار بکری دارد. پلتفرم وظیفه رساندن عرضه و تقاضا به هم را دارد. به طور مثال استپ-اسنپ این اقدام را اجرایی کرده است. عرضه اسنپ تاکسیهای اینترنتی است و تقاضا هم که مسافران هستند. اسنپ با ایجاد یک پلتفرم عرضه و تقاضا را به هم رساند. بهینهترین، نزدیکترین و به صرفهترین اقدامات در کنار هم گذاشت. این مدل در سطح کلانتر در حملونقل بینالمللی اجرا شده است. تقاضایی به اسم صادرکننده و واردکننده وجود دارد و عرضهای به اسم شرکتهای حملونقل که باید به خوبی در این حوزه این عرضه و تقاضا را به هم برسانند. اینها با وجود شرایط سنتی کاملاً بهینه نشدهاند.
در حوزه حملونقل جادهای داخلی شرکتهای موفقی مثل اوبار، آسان بار و ترابر نت ورود کردهاند. جذب سرمایه خوبی از سوی این شرکتها در سه تا چهار ماه انجام شد. در ریلی هنوز این عرضه و تقاضا به صورت بهینه به هم نرسیدهاند. در حوزه حملونقل بینالملل هم نداریم.
در حال حاضر شرکتهای مشابه مجموعه خودمان را ندیدهایم و از ورود دیگر کشورها-شرکت ها استقبال میکنیم. اوضاع فعلی برای ورود به حوزه بینالملل کمی سخت شده است اما با یک درصد امید در حال جنگیدن هستیم. پروژهای به نام کریدور در بحث بینالمللی داشتیم که مقام اول را کسب کردیم. رسانههای خارجی گزارشی از اقدامات ما تهیه کردند که استارت آپ های داخلی در حال مقابله با تحریمها هستند. فرانس ۲۴ به عنوان یک رسانه بینالمللی ایده ما را تبدیل به موضوع روز جهان کردند. مشکل اصلی مجموعههای مثل ما عدم حمایت و دستتنها بودن است. درک خوبی از روند اقدامات ما وجود ندارد. حتی در بیشتر موارد با مقاومتهایی نیز همراه هستیم. برای کارهای این چنینی نیاز به اتصال به دنیا داریم. در شرایط فعلی بدون قطعی اینترنت کار به سختی انجام میشود. اگر اینترنت به مشکل بر بخورد، مطمئنا کار پیچیدهتر خواهد شد. قضیه پرداخت ها برای ما به بحران تبدیل شده است. درگاه پرداخت ارزی ما کار بزرگی در کشور به حساب میآید. در نهایت یعنی استارت آپ در داخل ایران این امکان را پیدا کرد که دریافت ارزی داشته باشد.