احتمال افزایش نرخ رشد سپرده های بانکی تا پایان سال
کاهش نرخ تورم ماهانه در ماه های اخیر موجب شده تا بازده حقیقی سپرده های بانکی مثبت شود. انتظار می رود در ماه های آینده نرخ رشد سپرده های بانکی افزایش یابد.
به گزارش روند بورس امروز، تصور پیشرفت و توسعه بدون حضور و حمایت بانک ها امری غیرممکن است. بانک ها نقش عمده ای در پیشرفت تمام صنایع کشور ایفا کرده و وظیفه ای سنگین در این خصوص درآینده برعهده دارند. به عقیده کارشناسان، عمده فعالیت بانک ها در خصوص حمایت از صنعت باید در بانک های تخصصی این عرصه صورت پذیرد.
درحال حاضر در کشور چند بانک تخصصی خدمات به صنعت گران در عرصه های مختلف ارائه می کنند. با این وجود سایر بانک های عمومی، بزرگ و پرسابقه کشور هم از فعالیت های تولیدی و صنعتی غافل نمانده اند و بعضاً خدمات خوبی در این عرصه دارند. بانک، نهادی اقتصادی است که وظیفه هایی چون تجهیز و توزیع اعتبارات، عملیات اعتباری، عملیات مالی، خرید و فروش ارزها، نقل و انتقالات وجوه، وصول مطالبات اسنادی و سود سهام مشتریان، پرداخت بدهی مشتریان، قبول امانات، نگهداری سهام و اوراق بهادار و اشیای قیمتی مشترین، انجام وظیفه قیومیت و وصایت برای مشتریان، انجام وکالت خریدها و فروش را برعهده دارند.
فعالیت ۱۶ بانک در بازار سرمایه ایران
طبق اعلام بانک مرکزی درحال حاضر ۴۱ بانک و موسسه اعتباری غیربانکی با حدود ۲۴,۰۰۰ شعبه و باجه در کشور با نظارت بانک مرکزی به فعالیت مشغول هستند. از مجموع بانک های مورد اشاره، ۴بانک خارجی، ۳بانک دولتی تجاری، ۵بانک دولتی تخصصی و توسعه ای، ۲۰ بانک غیردولتی تجاری، ۲بانک غیر دولتی قرض الحسنه، ۱ بانک مشترک ایرانی و خارجی، ۱ بانک متقاضی دریافت مجوز و ۵ موسسه اعتباری ایرانی غیربانکی است. همچنین ۸بانک از ۱۶ بانک بورسی و فرابورسی، در بازار اول بورس فعالیت می کنند.
احتمال افزایش سهم سپرده های گران قیمت تا پایان سال
درماه های اخیر بازارهای سکه و دلار دارای بازده اسمی منفی بوده اند و براساس آخرین گزارش وضعیت بازار مسکن منتشره از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بازار مسکن نیز در مرداد و شهریورماه دارای بازده منفی بوده است. بازار سهام نیز عموماً برای سرمایه گذاران ریسک پذیر مطلوبیت دارد. از سوی دیگر، براساس برخی تحلیل های اقتصادی رشد بازدهی بازار سهام در ماه های باقی مانده سال کاهش خواهد یافت. باید پذیرفت که این بازار ظرفیت لازم برای جذب همه نقدینگی مازاد را ندارد. در شرایط فعلی نقدینگی مازاد می تواند برای سپرده گذاری در بانک ها، به عنوان سرمایه گذاری فاقد ریسک استفاده شود. از سوی دیگر، کاهش نرخ تورم ماهانه در ماه های اخیر نیز منجر به بازده حقیقی سپرده های بانکی مثبت می شود. با جمع بندی مطالب ذکر شده، انتظار می رود در ماه های آینده نرخ رشد سپرده های بانکی افزایش یابد. موضوع قابل توجه دیگر، احتمال افزایش سهم سپرده های گران قیمت در ترکیب سپرده های بانک ها به دلیل تغییر رویکر مشتریان هست.
ضرورت های کاهش نرخ سود تسهیلات اعطایی
موضوع کاهش نرخ سود تسهیلات اعطایی همواره در سال های اخیر مورد تأکید کارشناسان اقتصادی بوده و به باور آنها می تواند، در رونق تولید تأثیر گذار باشد. برای این امر نیازمند کاهش همزمان نرخ سود سپرده های مشتریان هستیم که می تواند منجر به خروج بیشتر نقدینگی از بانک ها و در نتیجه افزایش تقاضا و تورم در بازارهای دیگر گردد. از این رو، کاهش نرخ سود تسهیلات در ماه های باقی مانده سال ۹۸ بعید به نظر می رسد.
تغییرات انتظاری در سپرده های دریافتی بانک ها
انتظار تغییر در متوسط نرخ سود سپرده های کوتاه مدت و کوتاه مدت ویژه که براساس نرخ های اعلامی بانک مرکزی مشخص شده است، در ۶ماهه ی آتی نمی رود. همچنین، به دلیل کاهش بازده بازارهای رقیب، احتمالا رشد بالاتری در مانده حساب های سپرده بلندمدت نیز رخ می دهد اما به دلیل تعیین نرخ سپرده های بلندمدت توسط بانک مرکزی، انتظار تغییر در این نرخ وجود ندارد. در سپرده های غیر هزینه زا نیز انتظار تغییر قابل توجهی وجود ندارد. تمامی موارد ذکر شده به عنوان سپرده های ریالی محسوب می شوند. همچنین در کنار این سپرده ها، به دلیل تعیین نرخ سپرده های ارزی توسط بانک مرکزی، امکان تغییر در نرخ سپرده های ارزی نیز وجود ندارد.