واردات مواد اولیه از خارج مقرون به صرفه نیست
احمد خوروش مدیرعامل شرکت فولاد کویر:تامین مواد اولیه فولادی از خارج از کشور مقرون به صرفه نیست و در حال حاضر برای مجموعه های فولادی امکان پذیر نیز نیست. در نتیجه باید تمامی نیاز ما برای تامین مواد اولیه از داخل تامین شود.در شرایط فعلی واردات مواد اولیه مورد نیاز فولادی ها بعید به نظر می آید، به این علت که قیمت مواد اولیه داخلی نسبت به مواد خارجی بهتر و جذاب تر است. اگر شرکت های فولادی اقدام به واردات بکنند، مطمئنا قیمت تمام شده آنها خیلی بالا خواهد رفت.
به گزارش روند بورس امروز: تولید فولاد در کشورمان در سال گذشته حدود ۲۵ میلیون تن بوده است. با توجه به جذابیت صادرات محصولات شرکتهای فولادساز قصد دارند تا میزان تولید خود را افزایش داده و در سال جاری به تولید حدود ۲۷ تا ۲۸ میلیون تن فولاد دست پیدا کنند. برای دست یابی به این میزان تولید نیازمند مواد اولیه بالایی هستند. این در حالی است که شرکت های معدنی دست به صادرات مواد اولیه میزنند و همین ممکن است فرصت رشد تولید فولاد و به تبع آن صادرات محصولات نهایی فولاد در کشورمان کم شود. در حال حاضر تامین مواد اولیه در برای فولادیها در حال تبدیل شدن به یک چالش بزرگ است. موردی که بحث تامین مواد اولیه از طریق واردات را پیش کشیده است. در همین زمینه با احمد خوروش مدیرعامل شرکت فولاد کویر به گفت و گو پرداختیم.
روند تولید فولاد در سال جاری را چگونه ارزیابی می کنید؟ فولادی ها می توانند از رکورد تولید سال گذشته عبور کنند؟
روند تولید فولاد در ایران با توجه به وضعیتی که صادرات فولاد و مزیتهایی که صادرات برای این صنعت دارد، روندی رو به رشد و افزایشی را طی می کند. در راستای افزایش تولیدات تعدادی از واحدهایی که در مدار بودند، امسال افتتاح شدند و ظرفیت کل فولاد ایران بالا رفته است. امیدواریم امسال رکورد نزدیک به ۲۷ میلیون یا ۲۸ میلیون تن در سال را محقق کنیم. روند تولید محصولات فولادی در کشور ما به طور کلی رو به رشد است. انتظار می رود که این روند تا پایان سال هم حفظ شود.
وضعیت تامین مواد اولیه با توجه به ورود شرکت های معدنی به فاز تولید به چه صورت است؟ این موضوع موجب کمبود مواد اولیه می شود؟ آیا شرکت های فولادی با کمبود مواد اولیه مواجه خواهند شد؟
به طور کلی با توجه به این موضوع که صادرات مواد اولیه و مواد معدنی تمامی کارخانه ها از بعد از معدن تا محصول نهایی که نبرد باشد، برای شرکت های معدنی مرقوم به صرفه است. یعنی صادرات برای این شرکت ها نسبت به فروش در داخل مقرون به صرفه تر است و سعی می کنند صادرات بیشتری انجام دهند. در نتیجه کمتر مواد اولیه را به کارخانجات می دهند و مواد اولیه کمتری به کارخانه ها می رسد. این باعث شده تا بیشتر کارخانه های ما با ظرفیت کامل کار نکنند. این یکی از مواردی است که دولت برای حل آن به فولادی ها قول داده است. همچنین مقام معظم رهبری در آخرین فرمایشات خود به حمایت از تولید داخلی تاکید دارند. امیدواریم این مساله حل شود.
در این شرایط آیا به تولید ۲۷ میلیون تن فولاد خواهیم رسید یا خیر؟
امیدوار هستیم که تولید فولاد ما به ۲۷ میلیون تن در سال برسد. در سال گذشته به ۲۴ میلیون تن دست یافتیم. با ظرفیت هایی که در سال جاری به مدار تولیدات ما وارد شد، به نظر می رسد که به ظرفیت تولید ۲۷ میلیون تن فولاد دست پیدا کنیم.
شرکت شما در دسترسی به مواد اولیه با مشکل رو به رو شده است؟
با توجه به وضعیتی که هست تا این لحظه در زمینه تامین مواد اولیه دغدغه اساسی نداشته ایم. اما تمامی شرکت ها به این واسطه که صادرات برای آنها جذاب تر است، سعی به توسعه صادرات دارند. تا به حال تلاش شده است که مواد اولیه مورد نیاز تامین شود، تلاش کرده ایم تا با برنامه های اجرا شده، مجموعه ما نیز در آینده با مشکلات اساسی در این زمینه مواجه نشود.
تفاوت هزینه ای تامین مواد اولیه از خارج از کشور نسبت به تامین در داخل چه میزان است؟
تامین مواد اولیه فولادی از خارج از کشور مقرون به صرفه نیست و در حال حاضر برای مجموعه های فولادی امکان پذیر نیز نیست. در نتیجه باید تمامی نیاز ما برای تامین مواد اولیه از داخل تامین شود.
به نظر شما ممکن است که شرکت های فولادی به منظور تکمیل کردن ظرفیت تولید خود واردات مواد اولیه داشته باشند؟
در شرایط فعلی واردات مواد اولیه مورد نیاز فولادی ها بعید به نظر می آید، به این علت که قیمت مواد اولیه داخلی نسبت به مواد خارجی بهتر و جذاب تر است. اگر شرکت های فولادی اقدام به واردات بکنند، مطمئنا قیمت تمام شده آنها خیلی بالا خواهد رفت.
پیش بینی شما در خصوص وضعیت شرکت های فولادی در بورس چیست؟
با توجه به تحریم های اعمال شده بر واحد های تولید کننده فولاد در کشور، مشکلات و تنگناهایی است که برای همه مجموعه های فولادی ایجاد شده است. ما در مجموعه فولاد کویر تلاش کرده ایم که تهدید ها را به فرصت تبدیل کنیم. شرایط صادراتی همزمان با افزایش تولیدات و ارائه محصولات به بازارهای جهانی در حال حاضر برای واحدهای فولادی فرصت خوبی است. امسال و سال های آینده این فرصت ها برای مجموعه های فولادی بیشتر نیز خواهد شد. امیدوار هستیم که همراهی دولت، کمک به توسعه این اقدامات کند.