فرهنگ سرمایهگذاری از مدارس آغاز شود
مهنوش کریم، معاونت عملیات و اجرایی کارگزاری صندوق بازنشستگی کشوری:نمی توان تنها کارگزاران را عامل عدم آشنایی عموم مردم با صندوق های سرمایه گذاری دانست. کارگزاران به عنوان حلقه ای واسط میان سرمایه گذاران و شرکت ها و بورس می توانند نقش پر رنگ تری در خصوص فرهنگ سازی، آموزش و تسهیل ورود سرمایه های خرد و افراد تازه کار به این بازار را داشته باشند.
به گزارش روند بورس امروز، مهنوش کریم معاونت عملیات و اجرایی کارگزاری صندوق بازنشستگی کشوری عنوان کرد: نمی توان تنها کارگزاران را عامل عدم آشنایی عموم مردم با صندوق های سرمایه گذاری دانست. کارگزاران به عنوان حلقه ای واسط میان سرمایه گذاران و شرکت ها و بورس می توانند نقش پر رنگ تری در خصوص فرهنگ سازی، آموزش و تسهیل ورود سرمایه های خرد و افراد تازه کار به این بازار را داشته باشند.
این در حالی است که خود کارگزاران تحت نظارت نهادهای بالاتری همچون شرکت بورس و سازمان بورس هستند. لذا سازمان بورس به عنوان نهاد قانون گذار در این زمینه نقش اصلی را بر عهده دارد که با وضع قوانین و الزاماتی برای تازه واردان بورسی می تواند گامی موثر در جهت سوق دادن سرمایه های جدید به محلی امن و با جایگاه مناسب بردارد. به عنوان مثال تازه واردان و یا افراد کد اولی، به جای ورود مستقیم به بازار سرمایه از طریق صندوق های سرمایه گذاری اقدام کنند. حسن این روش این است که در شرایطی که هیجانات کاذب در بازار ایجاد می شود، از هجوم خریداران و فروشندگان جهت قرار گیری در صف های خرید و فروش جلوگیری می کند.
از نقش مهم و تاثیر گذار متولیان بازار سرمایه بر این موضوع که بگذریم، افزایش حجم نقدینگی، رکود در بازارهای موازی، حفظ ارزش پول و مقابله با تورم از عوامل مهم و تاثیرگذار هجوم سرمایه های سرگردان به سمت بورس در ماههای اخیر است. عدم آشنایی با ابزارهای گوناگون سرمایه گذاری از جمله صندوق ها و سبدگردانی ها، عدم بردباری و صبر تا حصول نتیجه سرمایه گذاری، جو وهیجانات کاذب جمع های دوستانه و بعضا خانوادگی، توهم یک شبه پولدار شدن و … همه و همه دست به دست هم می دهند تا یک فرد نا آشنا با سازو کار بازار سرمایه، بر اساس شایعات و شنیده ها و بدون هیچ گونه آشنایی با شرکت و یا حتی صنعتی که در آن سرمایه گذاری کرده، اقدام به خرید یا فروش بر اساس هیجانات کاذب کند.
دیگر مشکل صندوقهای سرمایهگذاری از جمله صندوق های با درآمد ثابت را می توان بانک محور بودن اقتصاد کشور معرفی کرد . در ایران شبکه بانکی به خوبی برای مردم شناسایی شده است و به این شبکه اعتماد بیشتری وجود دارد، از این رو سرمایهگذاری در سپرده بانکی در بین عموم، امری جا افتاده است. همچنین شبکه بانکی از گستردگی بیشتری برخوردار است و هر شخص به راحتی میتواند به شعبه یک بانک دسترسی داشته باشد. از سویی دیگر تبلیغات گوناگونی در سطح جامعه از سوی بانک ها صورت می گیرد که در پذیرش عموم بسیار اثر گذار است.
رفع این موانع با فرهنگسازی و آگاهی بخشیدن به مردم در زمینه مزایای خدمات صندوقهای سرمایهگذاری در قیاس با سپرده بانکی فراهم میشود. همچنین با توسعه استفاده از اینترنت برای فراهم کردن دسترسی آنلاین و آسان سرمایهگذاران به این صندوق ها، امکان جذب بیشتر سرمایه گذاران ریسک گریز به صندوقهای با درآمد ثابت میسر خواهد شد. همچنین صندوقهای سهام، همبستگی بالایی با وضعیت بازار سرمایه و شاخص های کلان اقتصادی دارند. مدیریت حرفه ای آنها سبب شده طی سالیان اخیر، همواره عملکرد بهتری از شاخص و عموم سرمایهگذاران داشته باشند.
برآیند موارد مطرح شده، خود نمودی بر این واقعیت است که آموزش، تبلیغات، بسترسازی مناسب و ایجاد فرهنگ سرمایه گذاری مطمئن از سنین کمتر و در مدارس، می تواند در جا افتادن فرهنگ سرمایه گذاری به جز سپرده گذاری در بانک ها در بین آحاد مردم نقشی اساسی ایفا کند.