پروتکل کاهش مصرف نفت کوره با گوگرد بالا
به گزارش روند بورس امروز،حمید رازقیان جهرمی برنامه ریزی تولید و مدیریت استراتژیک شرکت پالایش نفت شیراز عنوان کرد: میزان گوگرد نفت کوره بر اساس پروتکل بین المللی ۲۰۲۰ باید به زیر ۰٫۵% وزنی معادل ۵۰۰۰ قسمت در میلیون کاهش یابد، در صورتیکه گوگرد VB وکیوم باتوم که به عنوان ماده اولیه جهت تولید نفت […]
به گزارش روند بورس امروز،حمید رازقیان جهرمی برنامه ریزی تولید و مدیریت استراتژیک شرکت پالایش نفت شیراز عنوان کرد: میزان گوگرد نفت کوره بر اساس پروتکل بین المللی ۲۰۲۰ باید به زیر ۰٫۵% وزنی معادل ۵۰۰۰ قسمت در میلیون کاهش یابد، در صورتیکه گوگرد VB وکیوم باتوم که به عنوان ماده اولیه جهت تولید نفت کوره مورد استفاده قرار می گیرد, در حدود ۴ % معادل ۴۰۰۰۰ است.
با توجه به اینکه حدود یک پنجم سبد پالایشگاههای ایرانی در سال ۹۷ (قریب به ۴۰۰ هزار بشکه در روز) نفت کوره بوده است وهیچ یک ازواحد های پالایشی جهت کاهش میزان سولفور اقدامی نکرده است و در خلیج فارس صرفا” شرکت VITOI در امارات جهت اضافه کردن واحدScruber اقدام کرده است پیش بینی می شود از ژانویه سال آینده که این پروتکل اجرایی شود :
در یک مقطع کوتاه ۲-۱ ساله مصرف سوخت با در صد گوگرد بالا( HSFO) کاهش جدی خواهد داشت.
با توجه به کاهش مصرف مازوت و VB توسط واحدهای مصرف کننده و احتمالا با توجه به شرایط بیرونی ( نظیر انتخابات آمریکا و کمرنگ شدن الویت موضوع ایران) و شرایط داخلی(اصرار دولت به تعهد ارزی و افزایش عرضه به تقاضا در نیما) در صورت عدم وقوع اتفاق خاصی که شرایط اضطراری اقتصادی را تشدید کند(درگیری درمنطقه ) نرخ دلار هم در محدود ۱۱ هزار تومان ثابت بوده و با توجه به لزوم عرضه مازاد VB قیمت ها کاهشی خواهند بود .
با توجه به سرمایه گذاری سنگین تولید کنندگان قیر در کره جنوبی و سنگاپور برای تولید سوخت با گوگرد پایین HSFO از یک سو و قیمت کاهشی VB در ایران و مازاد عرضه، تجارت انواع قیر با مبدأ ایران شرایط بهتری را جهت خریداران خواهد داشت و حتی ممکن است بازارهای آسیای جنوب شرقی نظیر چین به روی ایران باز شود.
پیش بینی می شود , کرک اسپرد ( فاصله بهای یک بشکه محصول تولیدی پالایشگاهی و یک بشکه نفت خام دریافتی یا حاشیه سود ناخالص) این بخش از سبد آنها افتی حدود ۲۰-۳۰ دلاری در هر تن داشته باشد که به معنی تأثیر ۶-۴ دلاری این محصول در کرک اسپرد کل پالایشگاههاست . دلار درهر بشکه افزایش یافته است. ( یعنی حدود ۱۰۰ دلار در هر تن)
متوسط گزارش های هفتگی اخیر Facts global energy نشان می دهد، اختلاف قیمت نفت کوره با گوگرد بالا (HSFO) و گوگرد پائین ( LSFO) در هابهای مهم طی ماههای اخیر از ۱۰ به حدود ۲۰ • میزان کشتی هایی که LSFO را جایگزین کرده اند وتعداد پالایشگاههایی که به سمت سرمایه گذاری سخت افزاری برای سولفور زدایی رفته اند و توسعه تجهیزات سولفور زدایی قابل نصب در کشتی ها به نظر نمیرسد بازار سوخت با گوگرد بالا در مقطع طولانی رو به نزول باشد، بنابراین پیش بینی می شود از۲ تا۳ سال آینده مجددا خرید سوخت با سولفور بالا رشد خواهد کرد و حداقل سهم %۳۰-۲۵ بازار را برای خود حفظ کند.
رفتار جمعی تولید کنندگان قیر ایران از این فرصت برای توسعه و تثبیت بازار های صادراتی و همچنین توجه به ایجاد ایستگاههای پخش فرآورده قیر درمکانهای با اهمیت نظیر رفتاری که شرکت Kolas , Shell در بازار دارند، است .
پیش بینی می شود به دلیل عدم تکمیل پروژه های گوگرد زدایی نفت کوره در کشورهای مختلف، مورد الزام و بروز رسانی به تأخیر افتد و تاسال ۲۰۲۴ شرایط موجود تمدید شود.به عنوان مثال روسیه در دو پالایشگاه Roseneft , Gazprom و تاسال ۲۰۲۴ قادر به گوگرد زدایی و تولید Hsfo نیست . همچنین شرکت های پالایش نفت ایران تاکنون پروژه جدی جهت این سهم شروع ننموده و لاجرم بایستی مورد فوق باز نگری شود .
در این مقطع :
پالایشگاه ها و صادر کننده گان قیر , برای صدور مجوز صادرات VB باید اقدامات لازم را انجام دهند. رفتارهای جزیره ای کنار گذاشته شود و رفتار جمعی در انجمن صنفی و انجمن قیر و اتحادیه صادر کننده گان برای ایجاد ظرفیت قیمت دو برابری-VB در کارخانجات قیر ایجاد و سازو کاری پیش بینی شود که قیمت قیر ایران دچار انواع رقابت ناسالم نشود.
به سرمایه گذاری برای تولید انواع فرآورده های قیری جدید نظیر PMB/PG و انواع قیر شل Liquid Bitumen و انواع قیر با بسته بندی متنوع توجه خاص گردد.هم اندیشی در قالب سمینار با موضوع تعیین الویت ها صورت گیرد.مطالعه بازارها ( Product Space) و به اشتراک گذاری تجربیات ضروری است.
قیر تهاتری در این مقطع به عنوان ظرفیت جذب عرضه مازاد VB مورد توجه قرار گیرد البته با شرط اینکه به عنوان بدهی به پیمانکاران داده نشود و اگرقرار است این قیر مجدد به اتمسفر خرید و فروش در بازار برگردد حتما شفاف و روشن با رعایت قواعد خرید و فروش و مالیات متعلقه اعم از ارزش افزوده باشد و لطمه ای به بازار صادراتی نزند .
-تخصیص قیر بر اساس واقعیت ظرفیت جذب پروژه باشد.
-خرید و فروش قیر توسط پیمانکاران حمل (به نیابت از پیمانکاران اجرایی)شفاف و با قابلیت رد یابی توسط اداره مالیات بوده و امکان استفاده برای فاکتور صادراتی را نداشته باشد.
-قیمت قیر تهاتری اختلاف فاحشی با قیمت قیر داخلی و صادراتی نداشته باشد که زمینه ایجاد رانت و فساد گردد.
بالغ بر ۲۰۰ ترکیب آلی گوگرددار در نفت شناسایی شده است.
گوگرد خواص و فواید و مضرات گوناگونی دارد:
گوگرد موجود در سوخت به هنگام احتراق درموتور به دی اکسید گوگرد تبدیل می شود که از مهمترین آلاینده های محیطزیست است، برخی از عوارض دی اکسید گوگرد (SO2) روی انسان خارش گلو و سوزش چشم است، علاوه برآن دی اکسید گوگرد می تواند با آب باران ترکیب شده و باران اسیدی تولید کندکه برای درختان و فضای سبز بسیار مضر است.
به علت قدرت بالای واکنش با برخی فلزات، قابلیت خورندگی آن بسیار زیاد است.
گوگرد در برخی از صنایع کاربرد متفاوتی داشته، درصد بالایی از گوگرد (حدودا”%۹۰) برای تولید اسیدسولفوریک مورد استفاده قرار می گیرد.
گوگرد به دلیل خاصیت قارچ کشی، خاک را ضد عفونی کرده و بعد از ازت، فسفر و پتاس چهارمین عنصر پر مصرف در حوزه ی مراقبت و رشد گیاهان است.
اگر بتوان دمای پخت آسفالت را زیر ۱۵۰درجه نگه داشت، گوگرد می تواند با بالا بردن قدرت روان کنندگی قیر، به تولید و پخش آسفالت در دمای پائین کمک کند. در این صورت نفت گاز مصرفی برای گرم کردن و تولید گازهای گلخانه ای نیز کاهش می یابد.