یکهتازی میدکو در صنعت فولاد با ۶۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری
به گزارش روند بورس امروز، شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه یکی از هلدینگ های بزرگ در بازار سرمایه کشورمان است که دارای شرکت های زیر مجموعه فراوانی است. بررسی فعالیت های این شرکت نشان می دهد که اولویت اصلی میدکو برای سرمایه گذاری، خرید سهام شرکت هایی است که در بحث […]
به گزارش روند بورس امروز، شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه یکی از هلدینگ های بزرگ در بازار سرمایه کشورمان است که دارای شرکت های زیر مجموعه فراوانی است. بررسی فعالیت های این شرکت نشان می دهد که اولویت اصلی میدکو برای سرمایه گذاری، خرید سهام شرکت هایی است که در بحث اکتشاف، استخراج و بهره برداری از معادن، تولید و فرآوری مواد معدنی، تولید شمش از سنگ های معدنی، پیمانکاری، بازرگانی، مدیریتی، نظارت فنی، مالی و اقتصادی در امور صنایع معدنی و موارد دیگری فعال هستنداین شرکت همچنین دارای چندین شرکت زیر مجموعه است. موضوع فعالیت شرکت های فرعی آن عمدتا در زمینه های مشاوره، طراحی، نظارت و اجرای هر گونه عملیات ساختمانی و تاسیساتی و ایجاد کارخانجات آهن و فولاد سازی و تولید کنسانتره، آهن اسفنجی، فولاد، کک و لوله و کاتد مس است. شرکت فولاد زرند ایرانیان، شرکت فولاد سیرجان ایرانیان و شرکت فروسیلیس غرب پارس از جمله شرکت های زیر مجموعه شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه است.
رتبه سوم در تولید کنسانتره سنگ آهن و گندله
میدکو، رتبه سوم بزرگترین واحد های تولید کننده کنسانتره سنگ آهن در ایران با سهم ۱۶ درصدی از کل ظرفیت تولید کنسانتره سنگ آهن در کشور را دارا است. ضمن اینکه این شرکت دارای رتبه سوم بزرگترین واحدهای تولید کننده گندله سنگ آهن در ایران با سهم ۱۷ درصدی از کل ظرفیت تولید گندله سنگ آهن در کشور است.
رتبه هفتم در تولید آهن اسفنجی
در بخش تولید آهن اسفنجی نیز شرکت میدکو دارای رتبه هفتم بزرگترین واحد های تولید کننده آهن اسفنجی در ایران با سهم ۳٫۶ درصدی از کل ظرفیت تولید کشور است.
پیش بینی تولید ۱۱ درصد فولاد کشور در میدکو
با تکمیل شدن و اتمام طرح های توسعه ای شرکت میدکو پیش بینی می شود که طی سال جاری میزان تولید انواع محصولات این شرکت افزایش پیدا کند. بر اساس پیش بینی ها و همچنین با توجه به ظرفیت این شرکت، میدکو قصد دارد طی سال جاری بیش از ۴ میلیون تن فولاد تولید کند. پیش بینی می شود طی سال جاری بیش از ۳۶ تن فولاد در کشورمان تولید شود که سهم میدکو بیش از ۱۱ درصد خواهد بود.
عملکرد شش ماهه میدکو در سال ۹۸
جمع دارایی های این شرکت طی دوره مالی ۶ ماهه منتهی به شهریور ۹۸ به بیش از ۴ هزار ۸۷۳ میلیارد تومان رسیده است. جمع بدهی های این شرکت نیز ۱ هزار ۸۰۱ میلیارد تومان بوده است که در مقایسه با میزان داراییها نشان می دهد که شرکت در وضعیت مناسبی قرار دارد. ضمن اینکه میدکو ادر سال ۹۸ در مجموع ۹۴٫۵ میلیون تن استخراج مواد معدنی خواهد داشت که ازاین میزان ۸۲٫۵ میلیون تن عملیات باطلهبرداری و ۱۱٫۵ میلیون تن استخراج مواد معدنی خواهد بود. پیش بینی می شود که جمع محصولات تولیدی میدکو در سال ۹۸ به ۱۴٫۷ میلیون تن برسد. از این میزان ۵٫۸ میلیون تن قابل عرضه به بازار خواهد بود.
عملکرد سال ۹۷ میدکو
در بخش تولید و گسترش معادن در سال ۹۷ معادل ۶۱ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۲۹۰ تن عملیات استخراج توسط شرکتهای زیرمجموعه صورت گرفته که از این میزان ۵۶ میلیون تن بهصورت باطلهبرداری و ۴ میلیون و ۹۰۵ هزار تن ماده معدنی استخراج شده است. در سال ۹۷ معادل ۴ میلیون و ۶۰۱ هزار و ۴۷۸ تن سنگآهن خریداری شده است.
۸۳۹ میلیارد تومان سود تلفیقی شرکت در سال ۹۷
در مدت یادشده در مجموع ۱۰ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۸۰۴ تن محصولهای فولادی تولید شده که بخشی از آن برای خوراک کارخانههای میدکو استفاده و ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن به بازار عرضه و ۵۷ هزار تن نیز صادرات شده است. در سال گذشته ۴۴۶۵ میلیارد تومان فروش تلفیقی در میدکو رقم خورده است. همچنین مبلغ ۸۳۹ میلیارد تومان سود تلفیقی، ۷۸۰ میلیارد تومان سود قابل تقسیم و ۲۷ تومان سود به ازای هر سهم در صورتهای مالی میدکو شناسایی شده است. در سال گذشته همچنین بازده سهم میدکو با ۱۲۰ درصد رشد مواجه شده بوده است. حاشیه سود عملیاتی میدکو در سال ۹۷ بیش از ۹۷ درصد بوده و حاشیه سود خالص این شرکت به ۹۵٫۶۶ رسیده است. سود عملیاتی شرکت در پایان دوره ۱۲ ماهه سال مالی ۹۷ از ۷،۲۰۰ میلیارد ریال فراتر رفت که در قیاس با سال مالی ۹۶ حدود ۵۹ درصد رشد داشت. در پایان اسفند ماه ۹۷ میدکو به سود خالص ۷ هزار و ۶۴ میلیارد ریالی دست یافت.
سهم بالای میدکوییها در سنگ آهن و کنسانتره
همچنین با ادامه روند طرح های توسعه این شرکت تولید سنگ آهن و کنسانتره آهن در این شرکت نیز روند افزایشی خواهد داشت. ظرفیت تولید میدکو در این بخش به ترتیب ۷.۵ و ۸ تن است. پیش بینی می شود در این بخش نیز میدکو سهم ۱۶ درصدی از تولید را داشته باشد.
توسعه فعالیت در خارج از کشور
شرکت میدکو با ثبت شرکت در کشورهای دیگر و فعال نگه داشتن آن ها قصد دارد تا از ظرفیت های شرکت به منظور توسعه فعالیت در بازار های بینالمللی استفاده کند. سرمایه گذاری، شراکت، همکاری، ایجاد واحد های معدنی و صنعتی ، حضور در بازار های جهانی از جمله اهداف میدکو برای دستیابی و تثبیت حضور در بازارهای بین المللی است. در این راستا شرکت دبیلیو ام آی چین و شرکت جی ام ای هامبورگ تاسیس شده و به فعالیت می پردازد.
افزایش صادرات با هدف پوشش ریسک وام های ارزی
با توجه به اینکه بخشی از تامین مالی صورت گرفته در شرکت از محل فاینانس و یوزانس های انجام شده و بازگشت این مبالغ به صورت ارزی است، افزایش قیمت برابری ارز در مقابل ریال یکی از ریسک های اساسی شرکت است. میدکو قصد دارد تا با با فروش محصولات صادراتی ریسک ناشی از نوسانات نرخ ارز را کاهش دهد. هدف مهمی که می تواند ضمن ارز آوری سود مناسبی را هم برای سهام داران این مجموعه رقم بزند. استفاده بهینه از پتانسیل مالی جهانی و کشور و تنوع بخشی در تامین منابع مالی (اوراق،فاینانس، یوزانس، تسهیلات، فروش و سایر منابع) نیز از دیگر برنامه های میدکو است که طی سال جاری و سال های آینده انجام خواهد شد.
کنترل ریسک تامین مالی و مواد اولیه به سبک میدکو
برای هر صنعتی دو ریسک بسیار مهم و چالش برانگیز وجود دارد. یک ریسک مربوط به تامین مالی سریع و ارزان بوده و ریسک و چالش مهم دیگر بحث تامین مواد اولیه است. در مورد نخست میدکو قصد دارد تا سهام شرکت های فرعی بزرگ این مجموعه مانند فولاد سیرجان و زرند را در فرابورس عرضه کند. این کار با هدف تامین مالی آسان و رشد سریع تر انجام می شود. استفاده از فاینانس و یوزانس و صدور اوراق مشارک از جمله راه کارهای میدکو برای کاهش ریسک ناشی از تامین مالی به منظور توسعه هر چه بیشتر شرکت های زیر مجموعه خود است.
اولویت بندی تخصیص اعتبار به طرحهای زود بازده
ضمن اینکه تدبیر دیگری که میدکو برای کاهش این نوع ریسک ها به کار گرفته شده است بحث اولویت بندی اجرای طرح های توسعه ای است. به این صورت که اولویت تخصیص اعتبار به اجرای بخشی از خط تولید داده می شود که می تواند زودتر به بهره برداری برسد، تا حین اجرای طرح های دیگر و خط کامل تولید، این بخش به تولید رسیده و ایجاد منابع مالی قابل توجه کند.در همین راستا سه طرح فرآوری ذغال و کک سازی و تولید فروسیلیس که دارای بازار مناسبی هستند، متعاقب ۴ طرح کنسانتره به بهره برداری رسید. سپس کارخانه احیا مستقیم و دو کارخانه کنسانتره سنگ آهن دیگر به تولید رسید و کارخانه لوله مسی و سه طرح گندله سازی و فولاد بردسیر نیز به تولید رسیدند.
تنوع در مسیرهای تامین مواد اولیه در میدکو
در زمینه مدیریت ریسک تامین مواد اولیه نیز قرارداد بلند مدت ۲۵ ساله با سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) برای تامین خوراک تمامی طرح های در دست اجرا بسته شده است. با این حال تامین سنگ آهن و مس از معادن دیگر داخلی و خارجی هم برنامه ریزی شده است که با این ترتیب شرکت در شرایط مناسب تری قرار می گیرد. اخذ قرارداد برای استخراج معدن سنگ آهن جلال آباد ، مشارکت در معدن گل گهر ۲ و ۴ ، معدن مس چاه فیروزه و معدن آهک و دولومیت از اقدامات استراتژیک هلدینگ برای کاهش این ریسک بوده است. همچنین سرمایه گذاری در یکی از بزرگ ترین کشورهای معدنی سنگ آهن دنیا(در دست بررسی) و مشارکت در معدن سنگ آهن ۶ گل گهر و معدن خمرود (ذغال) و طبس از طریق برنده شدن در مناقصات از این جمله است. البته میدکویی ها به این موارد برای تامین مواد اولیه اکتفا نکرده اند و در راستای توسعه بیشتر شرکت و سرمایه گذاری فراوانی را در بخش پروژه های اکتشافی انجام داده اند.
پروژه های بزرگ میدکو و تاثیرگذاری بر صنعت فولاد
فولادسازی بردسیر، کاتد شهر بابک، توسعه فروسیلیس همدان و خردایش مجدد سیرجان، چهار پروژه بزرگ میدکو در سال ۹۷ بوده که به اتمام رسیده و میزان تولید و فروش این شرکت را در سال ۹۸ افزایش داده است. شرکت فولادسازی بردسیر با ظرفیت تولید ۱ میلیون تن در سال طی ۶ ماه از سال جاری موفق به تولید ۱۰۹٫۷۵۷ تن فولاد تولید کرده است. همچنین شرکت آهن اسفنجی بردسی نیز بیش از ۳۶۵ هزار تن آهن اسفنجی تولید کرده است. فروسیلیسیم همدان با ظرفیت تولید ۱۲ هزار تنی در مجموع ۱۱ هزار تن فروسیلیس تولید کرده است. شرکت کاتد مسی شهر بابک نیز ۱.۳۱۵ تن لوله مسی تولیدد کرده است.
۶۰ هزار میلیارد تومان هزینه پروژه های میدکو
چندین و چند طرح توسط میدکو به منظور توسعه هرچه بیشتر و دستیابی به معادن و افزایش تولید فولاد در حال پایان است. طرح هایی که حدود ۵ میلیارد دلار برای آن ها سرمایه گذاری انجام شده است. این رقم چیزی در حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان است و تکمیل همگی آن ها ظرفیت تولید این شرکت را به شدت بالا می برد. همچنین بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان نیز سرمایه گذاری ریالی در این شرکت انجام شده است. بررسی طرح های میدکو نشان می دهد که طی سال های آینده میزان تولید و فروش این شرکت در مسیر صعودی قرار خواهد گرفت. ۱ میلیون تن فولاد بردسیر و ۷/۱ یلیون تن فولاد زرند و ۵/۱ میلیون تن نیز فولاد بوتیا جزو طرح های توسعه ای میدکو است.
فولاد سازی زرند با ظرفیت ۱.۷ میلیون تن در سال
کارخانه فولاد سازی زرند با ظرفیت تولید ۱.۷ میلیون تن به پیشرفتی ۹۲ درصدی تا پایان شهریور ماه سال جاری رسیده است. پیش بینی می شود این پروژه طی ماه های آینده به طور کامل به بهره برداری برسد. تکمیل این پروژه با توجه به این میدکو دارای معادن بسیاری نیز هست، ظرفیت تولید فولاد این شرکت را طی سال آینده به بیش از ۵ میلیون تن در سال خواهد رساند.
افزایش تولید زغال سنگ با تکمیل پروژه طبس میدکو
کارخانه فرآوری زغال سنگ طبس با ظرفیت ۵۵۰ هزار تن در سال به پیشرفتی بیش از ۹۸ درصد رسیده است و در حال حاضر وارد چرخه تولید شده است. تاثیر تکمیل این پروژه نیز در صورتهای مالی سال ۹۸ و همچنین سال ۹۹ بسیار نمایان خواهد بود. با توجه به اینکه کارخانه آهک و دولومیت کرمان نیز با پیشرفتی بیش از ۹۵ درصدی تقریبا تکمیل شده، کارشناسان معتقدند که میدکو برای سال جاری و البته سال ۹۹ سال درخشانی را طی خواهد کرد و به سود قابل توجهی دست پیدا خواهد کرد.
طرح هایی که درآمدهای عملیاتی را افزایش می دهد
دیگر پروژه های بزرگ میدکویی ها عبارت است از سامانه خنک سازی کک به روش خشک، کارخانه احیاء مستقیم و فولادسازی بوتیا، واحد برق بوتیای کرمان و معدن زغالسنگ خمرود که با توجه به ظرفیت های بالایی که هر کدام از این پروژه ها دارند پیش بینی ها حکایت از درآمد عملیاتی بالای میدکو طی سال آینده دارد.