ایجاد ارزش افزوده با تبدیل کک به زغال
سیدرضا خدام الحسینی رئیس هیات مدیره شرکت کک طبس:مهمترین تهدید و چالش های پیش رو هزینه بالا و مشکلات تأمین زغال خارجی به دلیل تحریم ها است. با توجه به اینکه نیاز به زغال خارجی جهت ترکیب با زغال داخلی و بهبود کیفیت کک بسیار حائز اهمیت است در صورت بروز مشکل در تامین زغال خارجی کیفیت زغال داخلی جوابگوی تولید کک با کیفیت مناسب نخواهد.
به گزارش روند بورس امروز: کک زغال سنگ یکی از بیش ترین کک های مورد استفاده در صنعت است . از زغال های خاصی در تولید کک متالوژی استفاده می شود اما خواص زغال سنگ ، خواص کک تولیدی را تعیین می کند .مواد غیر آلی موجود در زغال سنگ به استریل موسوم است و در کک سازی به صورت خاکستر باقی می ماند و بر عملکرد کوره بلند تاثیر دارد . به طور کلی و به بیان ساده تر می توان کک زغال سنگ را اینگونه توضیح داد که به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرد و جایگزینی برای زغال سنگ محسوب می شود.
تولید داخلی کک حوابگوی تقاضای داخل است
ماده ای که برای مصارف مختلفی به کار گرفته می شود. بخشی از این کک به صورت وارداتی تامین می شود و بخش بزرگی نیز در کشورمان تولید می شود. در همین زمینه سیدرضا خدام الحسینی رئیس هیات مدیره شرکت کک طبس به بورس امروز می گوید: با توجه به برنامه افق ۱۴۰۴ برای رسیدن به ده میلیون تن فولاد که ۱/۵ میلیون تن آن از طریق روش کوره بلند تولید خواهد شد، میزان تقاضای کک ۷/۳ میلیون تن خواهد بود که با توجه به ظرفیتهای نصب شده کک سازیهای کشور به میزان ۵۵/۳ میلیون تن و ۱۵۰ هزار تن فاز توسعه کک سازی طبس برای باطریهای ۷ و ۸ ، تولید داخل جوابگوی تقاضای داخل خواهد بود. وی در خصوص میزان واردات کک به کشور نیز اظهار میکند: در حال حاضر حدود ۵۰۰ هزار تن واردات کک به کشور صورت می پذیرد.
تبدیل زغال به کک باعث ایجاد ارزش افزوده
طبس به عنوان یکی از شهرهایی است که دارای معادن غتی زغال سنگ شناخته می شود. رئیس هیات مدیره شرکت کک طبس در خصوص ایجاد ارزش افزوده در این ماده می گوید: شهرستان طبس دارای معادن غنی زغالسنگ است که با توجه به اینکه تبدیل زغال به کک باعث ایجاد ارزش افزوده می شود، با در نظر داشتن ایجاد اشتغال و رونق در منطقه، موجب شده است که بنای کارخانه کک سازی در مجاورت بزرگترین معدن زغال سنگ داخلی نهاده شود.
سیدرضا خدام الحسینی درخصوص مزیت های این بخش تاکید می کند: با توجه به اینکه در دنیا بیش از ۷۰٪ تولید فولاد به روش کوره بلند است، تقاضای جهانی حدود ۵/۱ میلیارد تن کک در سال و همچنین تقاضای داخلی که حدود ۷/۳ میلیون تن از مزیت های این صنعت است.
تکنولوژی دوست دار محیط زیست
وی می افزاید: در تکنولوژی به کار رفته در کارخانه طبس به دلیل سوزاندن کامل مواد خروجی از زغال و تبدیل به حرارت و بازیافت حرارت حاصله و تبدیل آن به انرژی الکتریکی تکنولوژی این کارخانه به عنوان تکنولوژی دوست دار محیط زیست شناسایی می شود.
مهمترین تهدید و چالش های پیش رو
رئیس هیات مدیره شرکت کک طبس با اشاره به چالش های پیش روی این صنعت می گوید: مهمترین تهدید و چالش های پیش رو هزینه بالا و مشکلات تأمین زغال خارجی به دلیل تحریم ها است. با توجه به اینکه نیاز به زغال خارجی جهت ترکیب با زغال داخلی و بهبود کیفیت کک بسیار حائز اهمیت است در صورت بروز مشکل در تامین زغال خارجی کیفیت زغال داخلی جوابگوی تولید کک با کیفیت مناسب نخواهد.
بهبود کیفیت کک تولیدی متناسب با کیفیت مورد درخواست
وی میافزاید: با توجه به تقاضای داخلی و میزان عرضه داخلی، به لحاظ کمی بازار داخلی متقاضی کل، ظرفیت تولید کارخانه خواهد بود آنچه که حائز اهمیت است بهبود کیفیت کک تولیدی متناسب با کیفیت مورد درخواست متقاضیان است که جهت این منظور ضرورت تامین زغال خارجی احساس می شود. در حال حاضر شرکت در حال انجام مذاکرات رایزنی ها جهت تامین زغال مناسب برای بهبود ترکیب ورودی به کوره ها است تا بتواند با تولید کک با کیفیت سهم خود را در بازار حفظ کند.
سیدرضا خدام الحسینی با بیان اینکه در حال حاضر تمرکز شرکت بر کارخانه کک سازی و تولید کک و پروژه های زیر ساختی از جمله ایجاد استقلال لازم و کاهش ریسک در تامین آب و برق مورد نیاز کارخانه است اظهار می کند: شایان ذکر است شرکت در نظر دارد پروژه تولید برق بازیافت حرارتی را از طریق قرارداد BOT به شرکت ها و پیمانکاران متقاضی و واجد شرایط واگذار کند.
شناسایی مشتریان داخلی و خارجی
رئیس هیات مدیره شرکت کک طبس همچنین تاکید می کند: با توجه به اینکه عمده مصرف کنندگان محصول فولاد سازهای کوره بلند هستند شناسایی مشتریان داخلی و خارجی کار مشکلی نخواهد بود چه بسا که عمده آنها شناسایی شده اند. ظرفیت تولید شرکت ۴۵۰ هزار تن است که تجهیزات مکانیکال آن بر اساس ۶۰۰ هزار تن طراحی، خریداری و نصب شده است و با احداث کوره های باطریهای ۷ و ۸ فایل توسعه به ۶۰۰ هزار تن مقدور است.
خادم الحسینی همچنین بیان می کند: عمده زغال داخلی (حدود ۸۰%) از معادن زغالسنگ پروده تامین می شود و الباقی زغال داخلی از البرز مرکزی کرمان و سایر معادن تأمین می شود. در خصوص زغال خارجی نیز با توجه به کیفیت مورد درخواست، معادن عرضه کننده در روسیه، استرالیا، اندونزی شناسایی شده اند.