کندی گردش لاستیک با نرخ ارز
بهزاد صبوری،کارشناس بازار سرمایه،در رابطه با صنعت تایرسازی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. صبوری گفت:درحال حاظر صنعت تایرسازی از دو مشکل اساسی رنج می برد که شامل افزایش نرخ ارز و واردات بی رویه لاستیک های چینی-کره ای و ژاپنی است. افزایش نرخ ارز کارشناس بازار سرمایه افزود: امروزه درحوزه تامین مواد اولیه […]
بهزاد صبوری،کارشناس بازار سرمایه،در رابطه با صنعت تایرسازی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
صبوری گفت:درحال حاظر صنعت تایرسازی از دو مشکل اساسی رنج می برد که شامل افزایش نرخ ارز و واردات بی رویه لاستیک های چینی-کره ای و ژاپنی است.
افزایش نرخ ارز
کارشناس بازار سرمایه افزود: امروزه درحوزه تامین مواد اولیه صنعت تایرسازی چیزی حدود۴۰ تا۵۰ درصد ارزش مواد اولیه وارداتی است که مبلغ قابل ملاحظه ای می باشد و به شدت بهای تمام شده را افزایش و حاشیه سود ناخالص را کاهش می دهد. برای نمونه صورت های مالی چندشرکت تایرسازی قبل از رشد افسار گسیخته ارز با بعد از آن را مقایسه می کنیم؛شرکت تولیدی ایران تایر با نماد پتایر در بورس:سال مالی۹۵:فروش: ۱,۷۷۲,۷۶۸ میلیون ریال – بهای تمام شده:( ۱,۳۸۸,۵۲۸) میلیون ریال-سودناخالص: ۳۸۴,۲۴۰ میلیون ریال -حاشیه سودناخالص:۲۱%سال مالی۹۶:فروش:۲,۲۷۴,۲۲۳ میلیون ریال -بهای تمام شده:( ۱,۹۷۴,۱۹۵) میلیون ریال-سودناخالص: ۳۰۰,۰۲۸ میلیون ریال -حاشیه سودناخالص:۱۳%
صبوری در ادامه گفت:ملاحظه می کنید با این که فروش شرکت رشد ۲۸% داشته اما سودناخاص ۲۲% کاهش یافته و حاشیه سودبه شدت کم شده است و ارزش مارکت سهم در بازار بورس در سال ۹۶ به شدت کاهش یافت ! شرکت ۳۰% مواد اولیه خود را در سال۹۶ با دلار وارد کرده و تنها توانسته ۲% محصولات خود را صادر کند.
گروه صنعتی بارز با نماد پکرمان در بورس:
سال مالی ۹۵:فروش: ۹,۰۹۹,۰۲۲ میلیون ریال -بهای تمام شده:( ۶,۴۸۷,۱۹۴) میلیون ریال-سودناخالص: ۲,۶۱۱,۸۲۸ میلیون ریال -حاشیه سودناخالص:۲۸%سال مالی۹۶:فروش: ۹,۳۷۴,۸۳۴ میلیون ریال -بهای تمام شده:( ۷,۳۵۲,۰۹۷) میلیون ریال-سودناخالص: ۲,۰۲۲,۷۳۷ میلیون ریال -حاشیه سودناخالص:۲۱%
صبوری اضافه کرد:ملاحظه می کنید در این شرکت نیز با اینکه رشد۳% در فروش داشتیم اما بهای تمام شده به شدت رشد کرده و سودناخالص ۲۳% کاهش یافته است. ۵۰% مواد اولیه خود را که بیشتر شامل کائوچوی طبیعی و مصنوعی است با دلار وارد کرده و تنها توانسته ۲% محصولات خود را صادر کند.
واردات بی رویه لاستیک های چینی-کره ای و ژاپنی:
کارشناس بازار سرمایه خاطره نشان کرد:در اواسط اسفند۹۶بود که به بهانه گران شدن دلار انواع لاستیک های خارجی بین ۱۰تا ۱۵درصد رشد قیمت داشتند، درحالیکه ثبت سفارش آنها از ماه ها قبل و با دلار ارزان انجام شده بود. سه ماه از سال ۹۷ می گذرد و درحالیکه رهبر انقلاب امسال را سال حمایت از کالای ایرانی نامیده اند هنوز هیچ حمایتی در این زمینه برای کارخانجات لاستیک سازی کشور انجام نشده است وفقط زمزمه افزایش تعرفه واردات تایر را می شنویم. در صورت عملی شدن با افزایش اختلاف قیمت لاستیک های ایرانی و خارجی مردم تمایل بیشتری به خرید لاستیک ایرانی خواهند داشت.
نتیجه گیری نهایی:
۱-زمزمه هایی مبنی بر اجازه افزایش نرخ ۱۰تا ۱۵درصدی به تایرسازان شنیده می شود که تاثیر بسیار کمی بر صورت های مالی انها خواهد داشت زیرا این افزایش نرخ حتی کفاف افزایش دستمزد کارگران این کارخانجات در سال ۹۷ را نخواهد داد. ۲-باید تعرفه های سنگینی برای واردات لاستیک دولت مدنظر قرار دهد که با توجه به واردات فراوان قاچاق لاستیک و افرادی که از این قاچاق ذینفع هستند عزم جدی دولت را میطلبد!۳-کارخانجات تایرسازی باید کیفیت لاستیک های خود را بالا ببرند که مردم خود به سمت لاستیک های بومی روی آورند.۴-با افزایش کیفیت لاستیک ایرانی شرکت ها می توانند صادرات لاستیک نیز داشته باشند که موجب کاهش تاثیر افزایش نرخ ارز بر این گروه و ورود ارز به کشور خواهد شد.