لزوم پرداخت هزینه های پنهان خطوط ریلی از سوی راهآهن
محمدحسن پارسا، معاون بازاریابی و فروش فولاد خراسان: بحث حملونقل به بحث مقصد و مبدأ مرتبط است. حملونقل ریلی جایگاه و مسائل خاص خود را دارد. حملونقل جادهای با توجه به ارسال محصول به محل پروژهها مناسب است، به این دلیل که محل پروژهها مرتب در حال تعویض است. ناچار به انتخاب حمل جادهای هستیم.
به گزارش بورس امروز، محمدحسن پارسا، معاون بازاریابی و فروش فولاد خراسان:
موضوع انتخاب سیستم حمل و نقل جاده ای و یا ریلی ، برای حمل مواد اولیه ورودی به کارخانه و همچنین حمل محصولات تولیدی به مقاصد مشتریان به دو پارامتر مهم بستگی دارد.
اول: وجود زیرساخت های مورد نیاز سیستم حمل و نقل در مبدا و مقصد و طول مسیر حمل کالا. (شامل: جاده، خطوط ریلی و مکانیزم های بارگیری و تخلیه متناسب با آن)
دوم: هزینه تمام شده حمل کالا در هر یک از سیستم های حمل و نقل جاده ای و ریلی و نحوه پرداخت آن
عموما با توجه به اینکه در حال حاضر هزینه حمل جاده ای نسبت به هزینه حمل ریلی بیشتر می باشد چنانچه امکان حمل ریلی وجود داشته باشد، مسلما انتخاب سیستم حمل ریلی برای نقل و انتقال محموله ها مناسب تر می باشد، به عنوان مثال در حمل مواد اولیه مورد نیاز کارخانه به دلیل وجود زیرساخت ها در اکثر کارخانجات تولیدی کنسانتره و همچنین مجتمع فولاد خراسان، حتی المقدور حمل مواد توسط ناوگان ریلی انجام می پذیرد مگر در مواردی که ظرفیت ارسال محموله ها توسط واگن محدودیت داشته باشد.
در مجتمع فولاد خراسان حمل مواد در شش ماهه نخست سال ۹۸ توسط سیستم ریلی ۴۸ درصد و سیستم جاده ای ۵۲ درصد را به خود اختصاص داده است.
و در خصوص حمل محصولات تولیدی این مجتمع با توجه به اینکه محصولات نهایی(میلگرد تولیدی) محل مصرف در پروژه های عمرانی و ساختمانی دارند و عمدتا محل احداث پروژه ها امکان حمل ریلی را ندارند لذا از سیستم حمل و نقل جاده ای استفاده میشود.
و برای محصولات میانی (شمش تولیدی) که به مقاصد کارخانجات نوردی و یا گمرکات صادراتی بایستی حمل شوند، در کارخانجاتی که زیرساخت حمل ریل را داشته باشند نیز از حمل ریلی و برای بقیه از سیستم حمل و نقل جاده ای استفاده می شود و عمده ی محموله های صادراتی شمش با توجه به اینکه زیرساخت حمل ریلی در مبدا و مقصد مهیا می باشد، استفاده از سیستم حمل ریلی اولویت دارد.
قابل ذکر است حمل محموله های شمش صادراتی در شش ماهه ی اول سال ۹۸ به میزان ۱۵۱هزار تن بوده که ۸۶ درصد آن توسط ناوگان ریلی و ۱۴ درصد آن توسط کامیون حمل شده است.
و برای کل محصولات ارسالی از این مجتمع در شش ماهه ی اول سال ۹۸ که بالغ بر ۵۹۰هزار تن بوده ، ۷۸ درصد آن توسط کامیون و ۲۲ درصد نیز از ناوگان ریلی استفاده شده است.
لازم به ذکر است در خصوص نحوه پرداخت هزینه حمل، تقریبا صد درصد محموله های حمل جاده ای ضروریست در زمان تخلیه به طور کامل پرداخت شود ولی در خصوص حمل ریلی به هر حال پرداخت صورتحساب ها عموما ظرف مدت یک ماه صورت می پذیرد که این نیز میتواند یک امتیاز در سیستم حمل ریلی محسوب شود.
برای برخورداری از استفاده ی سیستم حمل ریلی هزینه هایی شامل سرمایه گذاری در ایجاد زیرساخت ها و همچنین تجهیزات مانوری (شامل: خطوط ریلی مورد نیاز مانور، لوکوموتیو، واگن برگردان و …) بایستی قبلا صورت پذیرفته باشد که این امر در مقایسه هزینه پرداختی بابت حمل ریلی و هزینه پرداختی بابت حمل جاده ای ضروریست مد نظر قرار گیرد.
با توجه به این که سیستم حمل و نقل ریلی به نحوی به دولت وابسته می باشد و توسعه آن شامل خطوط ریلی و ایجاد زیر ساخت ها در واحد های تولیدی نیاز به مساعدت دولت را دارد و از طرفی بر اساس برنامه تولید فولاد در افق ۱۴۰۴ به میزان ۵۵ میلیون تن، پیشبینی توسعه هم زمان تولید و توسعه ظرفیت حمل ریلی ضروریست.
و در خاتمه یادآور می شوم که مجتمع فولاد خراسان تمام پرداخت های سیستم های حمل و نقل را در موعد مقرر انجام داده و هیچ مشکلی از این نظر نداشته ایم.