بحران آب در قلب کویر؛
سرمایه گذاری شپنا در انتقال آب از دریا
در مجمع عمومی سالانه شرکت پالایش نفت اصفهان، غلامرضا باقری اعلام کرد پروژه RHU در دو فاز تا سالهای ۱۴۰۵ و ۱۴۰۸ اجرا میشود، اما تأخیر در تحویل تجهیزات عامل عقبماندگی فاز اول بوده است. به دلیل بحران آب در منطقه، پروژه انتقال آب از دریا و تأمین از شاهینشهر در دستور کار قرار دارد. همچنین، پالایشگاه ۱۱۰ هزار بشکهای با ارزش کارشناسی بالا، پس از بررسی تخفیف خوراک احتمالاً در گچساران اجرایی خواهد شد. مطالبات از پتروشیمی اصفهان در حال رسیدگی قضایی است و تولید اتانول به دلایل فنی و اقتصادی منتفی شده است.
به گزارش بورس امروز؛ غلامرضا باقری دیزج، مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان در مجمع عادی سالیانه منتهی به پایان اسفندماه ۱۴۰۳، در پاسخ به سوال مربوط به زمان راهاندازی پروژه واحد RHU اظهار داشت: این پروژه در دو فاز طراحی شده و در دست اجراست که فاز اول آن در سال ۱۴۰۵ افتتاح خواهد شد و فاز دوم نیز طبق برنامهریزیهای انجامشده در سال ۱۴۰۸ به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه منابع مالی این پروژه تأمین شده است و با تأمین بهموقع تجهیزات، شاهد پیشرفت پروژه خواهیم بود، تصریح کرد: در فاز اول، اگرچه قرار بود تأمینکننده رآکتور را در دیماه سال گذشته تحویل دهد، اما متأسفانه تاکنون این تعهد محقق نشده است. اگر تمام تعهدات بهموقع انجام میشد، امکان راهاندازی پروژه تا پایان سال ۱۴۰۴ وجود داشت، اما تغییرات در دریافت تجهیزات خارجی باعث تأخیر در اجرا شده است.
مدیرعامل شپنا با اشاره به اینکه در گزارش تفصیلی مدیریت نیز به این موارد اشاره شده تاکید کرد: اقدامات انجامشده و چالشهای پیشرو تشریح گردیده است.
یکی از خبرنگاران حاضر در مجمع با اشاره به صحبت های مدیرعامل در خصوص انتقال آب از دریا که خط لوله آن از سیرجان عبور خواهد کرد، خواستار توضیحی برای برنامه شرکت در خصوص تامین آب شد و به صرفه بودن این پروژه در مقابل هزینه ۲.۷ میلیون یورویی آن که باقری اظهار داشت: ادامه حیات پالایشگاه در منطقه کویری ممکن نیست و آب، مسئله حیاتی شرکت است؛ به طوری که در برخی ماههای سال، به دلیل کمبود آب به حدی است، امکان تعطیلی کامل پالایشگاه وجود دارد.
وی با اشاره به استراتژی شرکت در تامین آب گفت: سه اقدام اساسی در دستور کار قرار گرفته است که شامل صرفهجویی کامل در مصرف آب، اجرای پروژههای بازیافت آب در سراسر پالایشگاه و تصفیه پساب در حداکثر ظرفیت ممکن است.
مدیرعامل شپنا با اعلام برنامه دریافت آب از شاهینشهر تاکید کرد: تنها راهحل جایگزین، استفاده از آب شور است؛ چراکه مردم حق دارند امنیت زندگی داشته باشند و شپنا چارهای جز تأمین آب با صرف هزینه هایی همچون خط لوله آب از دریا ندارد.
باقری با تاکید بر اینکه هنوز اطلاعرسانی رسمی در خصوص هزینه آن صورت نگرفته است، گفت: شپنا تمامی استانداردهای لازم را در این خصوص رعایت نموده است. میزان برداشت آب نیز سالانه ۸ میلیون مترمکعب بوده و اگر کیفیت آب پس از شستشو مناسب باشد، میتوانیم از آن استفاده کنیم.
در خصوص سوال یکی از سهامداران درباره پالایشگاه ۱۱۰ هزار بشکهای، رئیس مجمع گفت: بر اساس بررسیهای کارشناسی، ارزش این واحد بسیار بالاست. در وحله اول، تلاش هیئت مدیره بر این است که این پالایشگاه هرچه سریعتر وارد کشور شود، زیرا تجهیزات آن مناسب با استانداردها و قوانین کشور است.
وی در ادامه با بیان اینکه هنوز محل استقرار این پالایشگاه باتوجه به تخفیف خوراک برای مناطق مختلف مشخص نشده است، بهترین پیشنهاد فعلی ارائه شده به شپنا را اجرای آن در گچساران اعلام کرد.
امین دهقان رئیس مجمع عمومی عادی سالانه شپنا در خصوص تخفیف ۵ درصدی تخفیف نفت خام، اظهار داشت: شرکت پالایشگاه نفت اصفهان تنها پالایشگاهی است که این تخفیف را به طور کامل برای سال ۱۴۰۳ دریافت نموده است.
باقری در خصوص چالش های این پروژه گفت: تمامی فرایندهای واردات این طرح پیوسته و مرتبط است، شرکت پس از بررسی تخفیف خوراک، با ثبت درخواست خود برای گچساران، مجوزات لازم را دریافت و ثبت سفارش واردات این پالایشگاه را انجام داده است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر، در مرحله بررسی تخصیص خوراک هستیم. اگر این تخصیص انجام شود، پروژه به جلو میرود. قول داده شده که تجهیزات به بندر برسد و اگر به گمرک وارد شود، مشکلات حلشدنی است. ارزش کارشناسی این پروژه بسیار بالاست. این یک پروژه ۱.۵ میلیارد دلاری است اما اولویت ما اجرای پروژههای در دست اقدام است. اگر شرکای پروژه به خوبی مشارکت نمایند، امکان پیگیری تخفیف خوراک وجود دارد اما در هر حالت تخفیف ۵ درصدی تضمینی است.
در خصوص مطالبات شپنا از پتروشیمی اصفهان که یکی از سهامداران خواستار بررسی این مسئله بود، ارجمند بیان کرد: پالایشگاه اصفهان تاکنون کمکهای زیادی به پتروشیمی اصفهان کرده است. در مورد بدهی، این مبلغ بر اساس حکم دادگاه تعیین شده و پیگیریهای قانونی در جریان است. پیشنهاد شده است که در یک جلسه مجمع عمومی فوقالعاده با سهامداران عمده، راهحل نهایی بررسی شود.
باقری، مدیرعامل شپنا نیز در ادامه توضیحات تاکید کرد: ما همواره با صنایع همجوار تعامل داشتهایم. در سه ماه گذشته، خوراک پتروشیمی اصفهان را از ۷۰۰۰ به ۱۰۰۰۰ تن افزایش دادیم و هدف ما رساندن آن به ۱۳۰۰۰ تن است. همچنین، بهبود کیفیت خوراک از نظر محتوای آروماتیک در دستور کار قرار دارد. در مورد مطالبات، این موضوع در حال رسیدگی قضایی است و ما تابع تصمیمات مجمع و قانون هستیم.
مدیرعامل شپنا در پاسخ به علت عدم تولید اتانول گفت: اتانول به تنهایی در ایران جایگاه ندارد و به عنوان افزودنی نیز مطالعات زیادی روی متانول و اتانول انجام شده است. اتانول عمدتاً از منابع غیرنفتی مانند ملاس تولید میشود و تولید آن به اندازهای نیست که به عنوان سوخت کامل استفاده شود. همچنین، وجود آب در اتانول باعث آلودگی مخازن میشود. اما در مورد متانول، بررسیهای بیشتری در حال انجام است و در صورت اخذ مجوز از وزارت نفت، امکان استفاده از آن وجود دارد.
ارجمندی معاون مالی شپنا در خصوص بازارگردانی سهام شرکت با تاکید بر اینکه بازارگردانهای فعلی با مصوبه هیئت مدیره در حال تغییر هستند، گفت: متأسفانه بازار سرمایه وضعیت مطلوبی نداشته و سهام پالایشگاه اصفهان نیز سنگین است (۵۲۶ میلیارد سهم). بازارگردانها نهایت تلاش خود را میکنند، اما اثرگذاری بر قیمت سهام دشوار است.
پس از تصویب صورت های مالی سال ۱۴۰۳ با حداکثر آرا توسط رئیس مجمع، باتوجه به الزامات تقسیم سود کمتر از ۴۰ درصد و پیش مجامع برگزار شده برای افزایش سود تقسیمی، مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳ با تخصیص ۱۲.۸ هزار میلیارد ریال از محل سود خالص موافقت نمود که به دلیل افزایش سرمایه سال گذشته، به هر سهم ۳۶۰ ریال تعلق گرفت.