“شپنا” با سرمایهگذاری ۲.۲ میلیارد یورویی در مسیر هلدینگ سازی و رفع ناترازی سوخت
شرکت پالایش نفت اصفهان با وجود کاهش سود خالص در سال ۱۴۰۳ (مانند سایر پالایشگاههای کشور)، همچنان پر سودترین پالایشگاه ایران است. این پالایشگاه در حال اجرای پروژههای کلان توسعهای (RHU ، RFCC و زنجیره سیفور) با سرمایهگذاری بیش از ۲.۲ میلیارد یورو است که انتظار میرود سودآوری قابل توجهی ایجاد کرده و ناترازی سوخت کشور را برطرف کند. “شپنا” همچنین بر توسعه صنایع پتروشیمی، بهینهسازی مصرف انرژی و آب، و تقویت شرکتهای زیرمجموعه خود (مشعل پویا، راهبر ترابر و ملاصدرا) تمرکز دارد تا به یک هلدینگ پتروپالایشی پیشرو تبدیل شود.
به گزارش بورس امروز؛ غلامرضا باقری دیزج، مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان در مجمع عمومی عادی سالیانه این شرکت برای سال ۱۴۰۳، از عملکرد مطلوب پالایشگاه اصفهان در سال گذشته علیرغم چالشهای موجود در صنعت پالایش کشور و از اجرای پروژههای متعددی در جهت کاهش مصرف آب و انرژی و افزایش پایداری تولید خبر داد. وی گزارشی از عملکرد و برنامههای آتی این شرکت از جمله نقش پالایشگاه در تامین سوخت کشور، برنامههای آتی برای کاهش ناترازی محصولات استراتژیک و برنامههای جامع برای تقویت و توسعه سه شرکت زیرمجموعه این هلدینگ ارائه داد و بر ایجاد ارزش افزوده و پایداری در بلندمدت تاکید کرد.
پالایش نفت اصفهان در صدر سوددهی پالایشگاهها
باقری با اشاره به تعدیل نرخ نفت خام و خوراک در سال ۱۴۰۲ و کاهش سود پالایشگاهها به صورت متناسب با ظرفیتها، اعلام کرد: پالایش نفت اصفهان با وجود این شرایط، همچنان رتبه اول سوددهی را در میان پالایشگاههای کشور به خود اختصاص داده است
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان همچنین به پروژههای مهم در دست راهاندازی این شرکت اشاره کرد و گفت: پروژه تصفیه نفت سفید (گوگردزدایی از نفت سفید) با نام KHT و پروژه انتقال آب از دریا از جمله این پروژهها هستند. وی افزود، با افتتاح پروژه انتقال آب از دریا، ریسک عدم دسترسی به منابع آبی که تهدیدی جدی برای تداوم تولید پالایشگاه محسوب میشد، به طور کامل برطرف خواهد شد.
باقری در ادامه به تغییر رویکرد مدیریتی در پالایشگاه اصفهان اشاره کرد و افزود: پالایشگاه اصفهان بر مبنای آرمان و استراتژی اداره میشود و دیگر از مدیریتهای قدیمی پیروی نمیکند. آرمان این شرکت در سه بخش اصلی شامل توسعه پایدار و متوازن، تبدیل شدن به هلدینگ پتروپالایشی و کسب بالاترین ضریب پیچیدگی در منطقه تعریف شده است.
وی با تاکید بر اهمیت توسعه زیرساختهای پدافند غیرعامل و مدیریت بحران به دلیل همجواری پالایشگاه با سایر صنایع، تصریح کرد: طرح جامعی برای مقابله با حوادث احتمالی و جلوگیری از اثرات دومینویی در منطقه در دست تهیه است.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان همچنین به برنامههای این شرکت برای اصلاح و بهبود زیرساختهای آب و انرژی، حفظ و تداوم تامین خوراک، تنوعسازی محصولات و توسعه زنجیره ارزش اشاره کرد.
باقری با اشاره به اهمیت مدیریت بهینه منابع مالی، توسعه سیستمهای هوش مصنوعی و ایجاد سازمانهای یادگیرنده، بر تلاش پالایشگاه اصفهان برای افزایش ضریب پیچیدگی، متنوعسازی محصولات و کیفیسازی آنها به منظور حفظ و توسعه بازارهای داخلی و صادراتی تاکید کرد.
ارزش بازار پالایش نفت اصفهان رشد چشمگیر؛ سود خالص با کاهش مواجه شد
باقری با اشاره به روند تغییر ارزش بازار شرکت، اظهار داشت: از سال ۹۸ تا کنون، ارزش بازار پالایش نفت اصفهان با نوساناتی همراه بوده و در حال حاضر به حدود ۲۰.۷۱۲ همت رسیده است. همچنین، سود هر سهم پس از بهروزرسانی، از ۹۶ ریال در سال ۹۹ به ۵۷۰ ریال تا پایان سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان به جایگاه این شرکت در تولید فرآوردههای مهم کشور اشاره کرد و افزود: پالایشگاه اصفهان با سهم ۱۶ درصدی، رتبه سوم تولید گاز مایع (LPG) را در کشور به خود اختصاص داده است. همچنین، در تولید نفت سفید نیز با سهم ۱۴ درصدی، رتبه سوم را داراست. سهم این پالایشگاه در تولید بنزین ۱۲ درصد، نفت و گاز ۲۱ درصد و نفت کوره ۱۴ درصد است. وی با تاکید بر اهمیت موقعیت جغرافیایی پالایشگاه اصفهان، گفت: این پالایشگاه به دلیل قرارگیری در مرکز کشور، نقش مهمی در تامین سوخت و ایجاد تعادل در بازار دارد.
باقری با اشاره به افزایش درآمد عملیاتی از ۴۱۲ هزار میلیارد تومان به ۶۱ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲، خاطرنشان کرد: با وجود افزایش درآمد، سود خالص شرکت پالایش نفت اصفهان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ از ۳۹ همت به ۳۰ همت کاهش یافته است. وی افزود، این کاهش سود، در تمامی پالایشگاههای کشور مشاهده شده و ناشی از افزایش بهای تمام شده محصولات و خوراک است.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان به ساماندهی در حال انجام در این مجموعه اشاره کرد و اذعان داشت: تیمسازی خوبی انجام شده و کمیتههای راهبردی و استراتژیک برای بازنگری و اولویتبندی پروژهها با دیدی نو و بر اساس نیازهای روز تشکیل شدهاند.
وی با تاکید بر رویکرد جدید شرکت، گفت: به جای ایجاد رقابتهای ناسالم، استراتژی توسعه شراکتها و صنایع همگروه را در پیش گرفتهایم. همچنین، فعالیتهای شرکتهای زیرمجموعه در حال متمرکز شدن بر سیاستهای شرکت اصلی هستند تا به تحقق آرمانهای هلدینگ کمک کنند.
باقری به اجرای طرح تحول سازمانی بر مبنای سازمانهای یادگیرنده اشاره کرد و افزود: اقدامات بهبودی در ماههای اخیر شامل پیگیری برنامهریزی استراتژیک ۵ ساله، تامین مالی پروژهها از طریق صندوق توسعه ملی، انتشار اوراق مرابحه، جذب سرمایهگذار داخلی و فاینانس خارجی بوده است. همچنین، بهینهسازی در حوزه سرمایه انسانی و برنامهریزی برای تامین نیروهای مورد نیاز در پروژههای آتی در حال انجام است.
“شپنا” در مسیر رفع ناترازی سوخت؛ پروژههای کلان برای افزایش تولید بنزین و گازوئیل در راه است
مدیر عامل “شپنا” با اشاره به اهمیت پالایش نفت اصفهان در تامین سوخت کشور، اظهار داشت: در حال حاضر، پالایشگاه در تامین بنزین و گازوئیل نقش مهمی دارد و با بهرهبرداری از پروژههای جدید، این نقش پررنگتر خواهد شد.
وی از دو پروژه کلیدی RHU و RFCC به عنوان راهکارهای اصلی برای رفع ناترازی سوخت نام برد و افزود: پروژه RHU که در سال ۹۷ آغاز شده، با تولید ۲ میلیون لیتر گازوئیل در روز، به کاهش ناترازی گازوئیل کمک میکند و امکان فروش نفت کوره با کیفیت بالاتر و گوگرد پایین را فراهم میسازد. وی ادامه داد، پروژه RFCC که در سال ۱۴۰۱ آغاز شده، با شکستن نفت کوره و تبدیل آن به بنزین و گازوئیل، ناترازی بنزین را در کشور جبران خواهد کرد.
باقری با اشاره به ظرفیت بالای تولید محصولات با ارزش افزوده در این پروژهها، گفت: با اجرای فاز اول پروژه آرچیو، حدود ۱۵۰ میلیون دلار به ارزش پالایشگاه اضافه خواهد شد. همچنین، فاز دوم پروژه RFCC، علاوه بر تولید بنزین و گازوئیل با کیفیت یورو ۵، محصول استراتژیک پروپیلن را نیز تولید خواهد کرد.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان به برنامههای این شرکت برای توسعه صنایع پتروشیمی تاکید کرد و افزود: با توجه به منع پالایشگاهها از ورود به صنایع پتروشیمی، موافقتنامههای اصولی برای تولید پروپیلن به یکی از شرکتهای زیرمجموعه پالایشگاه واگذار شده است. وی افزود، این شرکت با تولید ۶۰ هزار تن پروپیلن در سال، منافع قابل توجهی را برای مجموعه پالایش نفت اصفهان ایجاد خواهد کرد.
باقری با اشاره به اهمیت کیفیتسازی محصولات، اذعان داشت: پروژه KHT که به زودی افتتاح میشود، با هدف کاهش گوگرد در نفت سفید و افزایش کیفیت فراوردههای یورو، در حال تکمیل است. وی ادامه داد، این پروژه امکان تولید حلال ۴۰۲ با کیفیت بالا را فراهم میکند که در بازار داخلی و صادرات بیرقیب خواهد بود.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان از پروژههای دیگری مانند تصفیه نفت گاز (DHT)، بازاریابی حداکثری LPG، احداث واحد PSA برای تولید هیدروژن و واحدهای جانبی مورد نیاز نام برد و گفت: این پروژهها به افزایش کارایی و کاهش هزینههای پالایشگاه کمک خواهند کرد.
افزایش ظرفیت تولید بنزین و جلوگیری از سوزاندن سیفور در دستور کار
باقری با اشاره به پروژههای RFCC وRHU اعلام کرد: پروژه احداث واحد RFCC با پیشرفت ۲۷.۶۴ درصدی و پروژه آریچو با پیشرفت ۷۰.۴۳ درصدی در حال انجام است. با وجود محدودیت منابع مالی، تلاشها برای تسریع فاز اول پروژه آریچو به ثمر نشسته و میزان کالاهای وارد شده برای این پروژه در دو ماه اول سال جاری، معادل ۷ تا ۸ ماه سال گذشته بوده است.
وی پیشبینی کرد که پروژه RHU با سرمایهگذاری ۵۸۰ میلیون یورویی، در اواخر سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری رسیده و سودآوری سالانه ۱۵۶ میلیون یورو و نرخ بازگشت سرمایه (IRR) 18.3 درصد را به همراه خواهد داشت.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان همچنین از پروژه RFCCبه عنوان طرحی برای تبدیل محصولات سنگین به فرآوردههای سبک مانند بنزین، پروپیلن و گاز مایع نام برد و افزود: این پروژه با سرمایهگذاری ۸۸۶ میلیون یورویی و با هدف بهرهبرداری در سال ۱۴۰۸ در حال اجراست.
وی افزود، با تکمیل این پروژه، سودآوری پالایشگاه ۲۶۴ میلیون یورو افزایش یافته و IRR آن به ۱۹.۱ درصد خواهد رسید. این طرح منجر به افزایش ۹.۷ هزار تنی ظرفیت تولید بنزین و ۲۲۰ هزار تنی پروپیلن پالایشگاه خواهد شد.
باقری در ادامه به طرح زنجیره سیفور اشاره کرد و گفت: این طرح با هدف جلوگیری از سوزاندن سیفور و ارزش افزوده بیشتر، در اولویت قرار دارد. برآورد اولیه هزینه این طرح ۷۵۵ میلیون یورو است و با اجرای آن، مصرف متانول کاهش یافته و ۴ میلیون تن به ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه اضافه خواهد شد.
وی همچنین به برنامهریزی برای تامین مالی این طرح از طریق تهاتر محصول و جذب سرمایه از شرکتهای خارجی، به ویژه چین، اشاره و تاکید کرد که این طرح به صورت همزمان با خاتمه پروژه RFCC به اتمام خواهد رسید.
توسعه زنجیره ارزش در “شپنا”؛ از مدیریت گوگرد تا تولید انرژی خورشیدی
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان با اشاره به شرکت ملاصدرا، اظهار داشت: این شرکت به عنوان مجری طرح انتقال فرآورده به جنوب کشور از شهرک انرژی، نقش مهمی در اجرای طرحهای درازمدت پالایشگاه ایفا خواهد کرد.
وی در خصوص زنجیره گوگرد، با بیان اینکه با راهاندازی واحدهای جدید، میزان تولید گوگرد به شدت افزایش خواهد یافت، افزود: با توجه به الزامات زیستمحیطی، گوگرد استخراج شده از نفت کوره باید به اشکال جامد و با ارزش افزوده بالا تبدیل شود. در حال حاضر حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ تن گوگرد در روز تولید میشود و با بهرهبرداری از واحدRHU این میزان به ۷۰۰ تا ۷۵۰ تن در روز خواهد رسید.
باقری از برنامهریزی برای مدیریت این حجم بالای گوگرد و تولید فرآوردههای با ارزش از آن خبر داد و گفت: بازیافت آمونیاک از مشعل و تولید آمونیوم سولفات، علاوه بر حل یک عارضه زیستمحیطی، میتواند منجر به کسب کریدیتهای زیستمحیطی در مراجع بینالمللی شود.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان همچنین به فعالیتهای شرکت مشعل پویا اشاره کرد و افزود: این شرکت که در ابتدا قرار بود شامل ۱۰۰ شرکت زیرمجموعه باشد، اکنون با تمرکز بر وظایف جدید، به ویژه احداث نیروگاههای خورشیدی، در راستای استراتژیهای هلدینگ حرکت میکند. با وجود محدودیتهای مالی، فاز اول این پروژه با جلب مشارکت بخش خصوصی در حال اجراست.
وی بر اهمیت توسعه زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده در شرکتهای زیرمجموعه تاکید کرد و اظهار داشت: پالایش نفت اصفهان با سرمایهگذاری در این پروژهها، به دنبال افزایش سودآوری، پایداری زیستمحیطی و ایجاد فرصتهای جدید برای توسعه خواهد بود.
“شپنا” بر تقویت شرکتهای زیرمجموعه و توسعه زنجیره ارزش متمرکز است
باقری با اشاره به ادامه همکاری با چین در زمینه زنجیره گوگرد، اذعان داشت: در دو پهنه دیگر نیز برنامههای مشابهی در دست اجراست و با تهاتر محصول گوگرد، مشارکت مجددی با شرکتهای چینی آغاز خواهد شد. اجرای این پروژهها بر عهده شرکت مشعل پویا خواهد بود.
وی بر اهمیت تقویت شرکت مشعل پویا به عنوان یک شرکت مستقل و خودکفا تاکید کرد و افزود: هدف اصلی، ایجاد یک شرکت قوی از دل هلدینگ است که بتواند به تنهایی فعالیتهای جانبی را به طور موثر انجام دهد. به همین منظور، در طرحهای در دست اجرا، پیمانکاران موظف خواهند شد تجهیزات ثابتی را که میسازند به شرکت مشعل پویا واگذار کنند تا از حداکثر پتانسیل این شرکت استفاده شود.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان همچنین به فعالیتهای شرکت راهبر ترابر، یکی دیگر از شرکتهای زیرمجموعه اشاره کرد.
وی با شفافیت کامل، از وجود ۶ شرکت زیرمجموعه نام برد و افزود: سه شرکت از این ۶ شرکت، ماهیتی دارند که هدفشان ایجاد یک واحد و زنجیره پاییندستی آن بوده است، اما به دلیل مسائل قانونی و عدم دریافت برخی مجوزهای زیستمحیطی، فعالیت آنها محدود شده است. به احتمال زیاد، این شرکتها در آیندهای نزدیک جذب و در ساختار مدیریتی پالایشگاه ادغام خواهند شد.
باقری بر اهمیت توسعه زنجیره ارزش و ایجاد همافزایی بین شرکتهای زیرمجموعه تاکید و تصریح کرد: پالایش نفت اصفهان با اجرای این برنامهها، به دنبال افزایش سودآوری، پایداری و ایجاد ارزش افزوده برای سهامداران خواهد بود.
“شپنا” بر تقویت سه شرکت زیرمجموعه متمرکز شد؛ از توسعه برندسازی تا مشارکت در پالایشگاه گچساران
مدیرعامل “شپنا” شرکتهای راهبر ترابر، مشعل پویا و ملاصدرا را به عنوان شرکتهایی که فعالیتهایشان دقیقاً مطابق با استراتژی و آرمان شرکت است، معرفی کرد و افزود: این شرکتها به بلوغ رسیدهاند و دیگر بار مالی بر دوش پالایشگاه ندارند.
وی با اشاره به فعالیتهای متنوع شرکت مشعل پویا، اعلام کرد: این شرکت علاوه بر انجام فعالیتهای جانبی، مسئولیت برندسازی پالایشگاه و مدیریت پمپ بنزینهای تحت برند را نیز بر عهده دارد. همچنین، در مواقع بحرانی، این شرکت به عنوان یک پایگاه و نقطه اتکا برای حل مشکلات حمل و نقل کشور عمل میکند.
باقری همچنین از برنامهریزی برای ادغام شرکتهای بازرگانی و حمل و نقل زیرمجموعه پالایشگاه خبر داد و افزود: این ادغام با هدف ایجاد یک شرکت قوی در زمینه بازرگانی و حمل و نقل انجام خواهد شد.
وی در ادامه، به پروژه انتقال پالایشگاه هزار بشکهای از فیلیپین به اصفهان اشاره کرد و گفت: به دلیل مسائل زیستمحیطی، این پروژه در اصفهان با مشکل مواجه شد و پس از بررسیهای متعدد، محل اجرای آن به بندرعباس و سپس به چابهار منتقل شد. در نهایت، تنها گچساران به عنوان مکانی که مجوز لازم را دارد، معرفی شد.
باقری ادامه داد: پالایش نفت اصفهان به عنوان یک مشارکتکننده، قصد دارد با استفاده از منابع خود و مشارکت سایر شرکتها، در این پروژه در گچساران سرمایهگذاری کند.
وی بر اهمیت دریافت تخفیف ۱۰ درصدی نفت خام برای این پروژه تاکید کرد و گفت: در صورت عدمدریافت این تخفیف، نرخ بازگشت سرمایه (IRR) و ارزش اقتصادی طرح در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان اظهار داشت: پالایشگاه اصفهان به دنبال ایجاد ارزش افزوده و توسعه زنجیره ارزش در تمامی پروژههای خود است و با استفاده از ظرفیتهای داخلی و مشارکت با شرکتهای خارجی، به دنبال تحقق این هدف خواهد بود.
پالایش نفت اصفهان با سرمایهگذاری در فناوریهای نوین، مصرف آب و انرژی را کاهش داد
باقری با اشاره به تهدیدات موجود در حوزه تامین آب، اعلام کرد: با پیشبینی این چالش، پالایشگاه اصفهان در سه گام شامل صرفهجویی، بازیافت و تصفیه پساب، اقدام به بهینهسازی مصرف آب کرده است. پروژههایی مانند “زد”، “دی سی سی آر”، “هرو گلکسی” و “کولینگا هیبریدی” در این راستا به بهرهبرداری رسیدهاند که در صورت اتصال به مدار تولید، تا ۲۰ درصد در مصرف آب صرفهجویی میکنند.
وی افزود: با استفاده از این فناوریها، امکان استحصال ۲۵۰ متر مکعب از ۳۰۰ متر مکعب آبی که پیشتر دور ریخته میشد، فراهم شده است. همچنین، با تمرکز بر تصفیه پساب و استفاده حداکثری از آن، فشار بر منابع آبی استان کاهش یافته است.
باقری به راهاندازی ۶ مخزن ۵۰ هزار متر مکعبی برای ذخیره آب و انتقال آب از دریا اشاره کرد و گفت: در حال حاضر آب دریا وارد مخازن پالایشگاه شده و به کاهش مصرف آب کمک میکند.
وی همچنین به تشکیل شرکت “آب سفره” با مشارکت پالایش نفت اصفهان (۳۵ درصد)، فولاد مبارکه (۴۲ درصد) و ذوب آهن (۲۰ درصد) اشاره کرد و گفت: فاز اول این پروژه برای انتقال آب از منطقه سیرجان به اصفهان راهاندازی شده و فاز دوم آن که انتقال آب از دریای عمان است، ظرف دو سال آینده به اتمام خواهد رسید.
باقری به کاهش مصرف انرژی و انتشار آلایندهها اشاره کرد و اظهار داشت: با نصب اکونومایزر، فلرگاس ریکاوری و بهینهسازی کولرها، سالانه ۱۷ میلیون یورو صرفهجویی در هزینهها حاصل شده و مصرف گاز مجموعه نیز ۲۱۲۰۰ متر مکعب در ساعت کاهش یافته است. پروژه فلرگاس ریکاوری نیز از ارسال گازهای زائد به مشعل جلوگیری میکند.
وی همچنین انجام اقدامات مختلف در راستای مسئولیتهای اجتماعی شرکت، از جمله کمک به توسعه زیرساختهای آموزشی، بهداشتی و درمانی و تقویت پدافند هوایی شهرک را یادآور شد.
مدیرعامل پالایش نفت اصفهان در نهایت از افزایش ظرفیت تولید بنزین به ۲۰ میلیون لیتر در سال با راهاندازی پروژه “RHU ” در پایان سال ۱۴۰۵ خبر داد و از حمایت سهامداران برای تبدیل پالایشگاه اصفهان به یکی از برترین پالایشگاههای کشور قدردانی کرد.