رونمایی از چشم انداز پتروشیمی صدف؛ وعده بهره برداری وعرضه اولیه سهام
مدیر عامل “شگویا” در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی تندگویان، از چالشهای قیمتگذاری، فرسودگی تجهیزات و رقابت ناعادلانه با واردات گفت؛ پتروشیمی صدف در آستانه راهاندازی و عرضه سهام است و شرکت با فروش اعتباری و افزایش تدریجی قیمتها به دنبال حفظ سودآوری است.
به گزارش بورس امروز؛ در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی تندگویان برای سال مالی ۱۴۰۳، سهامداران سوالاتی را در خصوص تعیین قیمتها، حاشیه سود و فرسودگی تجهیزات، وضعیت پتروشیمی صدف خلیج فارس و جزئیات پتروشیمی صدف مطرح کردند که پاسخهای مدیرعامل و رئیس مجمع، ابهامات و چالشها و چشم انداز پیش روی این شرکت را آشکار ساخت.
چالش قیمتگذاری و فرسودگی تجهیزات
یکی از سهامداران در خصوص نقش شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران (( NPC در تعیین و ابلاغ قیمتها و تاثیر آن بر سودآوری تندگویان خواستار ارائه توضیحات شد.
قاسمی شهری، مدیر عامل شرکت پتروشیمی تندگویان در این خصوص اعلام کرد که هنوز نرخهای جدید ابلاغ نشده است و به محض دریافت، اطلاعرسانی خواهد شد.
در ادامه، سهامداری دیگر به کاهش شدید حاشیه سود گرید الیاف اشاره کرد و فرسودگی تجهیزات و تکنولوژی قدیمی شرکت را دلیل اصلی این موضوع دانست.
قاسمی شهری، ضمن تایید رکود در بازار الیاف و افزایش فروش اعتباری برای تحریک تقاضا، به تلاش برای اصلاح نرخها و نزدیک شدن قیمت الیاف و بطری اشاره کرد.
وی به فرسودگی واحد تولیدی که از سال ۸۳ فعال است، اشاره کرد و مشکلات تامین قطعات به دلیل تحریمها را از جمله چالشهای پیش روی شرکت برشمرد. وی افزود: به دلیل تحریمها، تامین قطعات از سازندگان اصلی امکانپذیر نیست و مجبور به استفاده از شرکتهای داخلی هستیم که اغلب در مناقصهها، جنس با کیفیت پایین برنده میشود.
مدیرعامل “شگویا” همچنین به فروش اعتباری گرید الیاف با استفاده از اوراق گام و سایر روشها اشاره کرد و عرضه ۶۲۰۰ تن گرید بطری و ۳۸۰۰ تن گرید الیاف نساجی در هفته گذشته را مورد تاکید قرار داد. وی با هشدار در خصوص اشباع بازار، بر لزوم احتیاط در عرضه محصولات تاکید کرد و گفت: اگر بازار را بیش از نیاز اشباع کنیم، رقابت کاهش مییابد و در یک دومینو گرفتار میشویم.
پتروشیمی صدف در آستانه بهرهبرداری و عرضه اولیه سهام
یکی از سهامداران با اشاره به وعدههای قبلی در خصوص راهاندازی پتروشیمی صدف، خواستار توضیحات دقیقتری در این خصوص شد. مهندس نام نیک، مدیرعامل پتروشیمی صدف، از پیشراهاندازی چند واحد تولیدی و ورود به مرحله کمشینینگ در مهر و آبان ماه خبر داد.
وی با تاکید بر حمایتهای هلدینگ خلیج فارس و پترول، از تزریق مالی مستقیم این هلدینگها به پروژه و آغاز به کار تیمهای پیشراهاندازی و راهاندازی خبر داد.
مدیرعامل صدف با اطمینان خاطر از راهاندازی این پروژه در سال جاری و رسیدن به تولید، گفت: ما به سهامداران قول صددرصد میدهیم که شرایط در پروژه با سرعت بسیار خوبی پیش میرود و نزدیک ۱۵۰۰ نیرو در حال کار هستند. وی همچنین از تکمیل شدن تجهیزات اصلی و در دست ترخیص بودن قطعات باقیمانده خبر داد و تاکید کرد که پروژه با کمبود تجهیزات حیاتی مواجه نیست.
مهندس نام نیک همچنین از تلاش برای عرضه محصول پتروشیمی صدف به بازار تا پایان سال و انجام اقداماتی برای پیشفروش محصول و تامین منابع مالی مورد نیاز خبر داد. وی همچنین اعلام کرد که پتروشیمی صدف به عنوان یک شرکت پروژه، برای عرضه اولیه سهام اقدام کرده است.
رئیس مجمع نیز با اشاره به عدم کنترل تندگویان بر پتروشیمی صدف، تعهد هیئت مدیره برای افشای بهروزرسانیهای مربوط به تامین مالی، جدول زمانبندی و سایر وعدهها از طریق کدال را مورد تکلیف قرار داد.
در بخش دیگری از مجمع، سهامداری در خصوص معرفی شرکت فرسا شیمی به عنوان رقیب در گزارش فعالیت هیئت مدیره، در حالی که فرسا شیمی تولیدکننده اتیلن گلایکول (محصول بالادستی تندگویان) است، سوال کرد.
مدیرعامل “شگویا”، در این خصوص اذعان داشت که فرسا شیمی پروژهای برای تولید پت تعریف شده و پیشبینی میشود در صورت تکمیل این پروژه، به عنوان رقیب تندگویان مطرح شود.
همچنین در خصوص کاربرد کاتالیست پالادیومی که سوال یکی از سهامداران بود، مدیرعامل تندگویان اعلام کرد که این کاتالیست در فرایند تولید PTA استفاده میشود.
ابهام در چشمانداز سودآوری پتروشیمی تندگویان
سهامداران با طرح سوالاتی در خصوص کاهش اسپرد محصول و ماده اولیه، رکود بازار فروش و چشمانداز سودآوری شرکت، خواستار توضیحات شفاف از مدیریت شدند.
یکی از سهامداران با اشاره به کاهش حاشیه سود شرکت، از مدیرعامل خواست تا به طور قاطع اعلام کند آیا تلاشها برای اصلاح نرخگذاری و افزایش فروش به نتیجه خواهد رسید یا خیر؟ وی همچنین خواستار بررسی دلایل رکود بازار فروش و ارائه راهکارهایی برای بازگشت به سودآوری مطلوب شد.
قاسمی شهری در این خصوص، با اشاره به جلسات و مکاتبات متعدد با کمیته تخصصی قیمتگذاری در شرکت صنایع پتروشیمی (با ۸ عضو)، افزایش پلکانی قیمتها را اعلام کرد. وی افزود: تاکنون حدود ۱۰ درصد از افزایش قیمتها محقق شده و این روند بر اساس دستورالعملهای موجود، بهای تمام شده به اضافه ۱۷ درصد، ادامه خواهد یافت.
با این حال، مدیرعامل تندگویان با صراحت اعلام کرد: به هیچ وجه مجوز صادرات برای این محصول صادر نخواهد شد، زیرا نیاز داخل به این محصول وجود دارد.
وی در خصوص رکود بازار فروش، تصریح کرد که تقاضا محصولات در نیمه اول و دوم سال متفاوت است و شرکت با استفاده از ابزارهایی مانند فروش اعتباری و تنظیم میزان عرضه هفتگی (۱۰ هزار تن) در بورس، تلاش میکند تا شرایط فروش را مدیریت کند.
نگرانی سهامداران از واردات ارزانقیمت پت و تاثیر آن بر سودآوری تندگویان
سهامداران در این مجمع با ابراز نگرانی از واردات پت توسط بخش خصوصی و تخصیص ارز با نرخ ترجیحی به واردکنندگان، خواستار توضیحات در این خصوص شدند.
یکی از سهامداران با اشاره به اینکه واردات پت با ارز نیمایی، رقابت را برای تولیدکنندگان داخلی دشوار میکند، پرسید: آیا تخصیص ارز به واردکنندگان پت ادامه دارد یا خیر؟ و در صورت ادامه این روند، آیا حاشیه سود ۱۷ درصدی شرکت تندگویان تحت تاثیر قرار خواهد گرفت؟
مدیرعامل پتروشیمی تندگویان، در این خصوص تایید کرد که تخصیص ارز به واردکنندگان پت با نرخ نیمایی همچنان ادامه دارد و این موضوع یکی از اعتراضات شرکت به سازمانهای ذیربط است. وی افزود: وقتی تولید داخل با حاشیه سود مشخص فعالیت میکند، تخصیص ارز به واردکنندگان با نرخ ترجیحی، رقابت را ناعادلانه میکند.
قاسمی شهری همچنین به واردات اجباری ۱۸ هزار تن پت در سال ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: این واردات و عرضه تلفیقی، حواشی زیادی داشت و بازار را مختل میکرد. با راهاندازی واحد تولیدی در گلریز قم (که خوراک آن از تندگویان تامین میشود)، توانستیم بازار خود را حفظ کنیم و از تاثیر منفی واردات بکاهیم.
وی در خصوص ارتباط تندگویان با گلریز قم خاطر نشان کرد: ما به گلریز قم خوراک میدهیم و آنها، آن را به گرید بطری تبدیل میکنند. واحد تولیدی گلریز قم نیز در رهن شرکت تندگویان است.
در پاسخ به سوال سهامدار دیگر در خصوص امکان افزایش حاشیه سود، مدیرعامل “شگویا” تاکید کرد: در حال حاضر، کف حاشیه سود طبق دستورالعمل تولید داخل، ۱۷ درصد بهای تمام شده است و ما در حال اجرای تدریجی این دستورالعمل هستیم. در مراحل بعدی، موضوع افزایش حاشیه سود را پیگیری خواهیم کرد.