کشف ۴۰۰ میلیون تن ذخیره جدید سنگآهن؛ پیش بینی پیشبینی جهش عملکردی “ومعادن ” تا ۱۴۰۶
مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات از رشد مستمر سود خالص، افزایش ارزش پرتفوی بورسی و کشف ذخایر جدید معدنی خبر داد. با وجود کاهش سود در شرکتهای غیرکنترلی و تأثیر منفی قیمت جهانی سنگآهن، شرکت توانسته داراییهایی با ارزش بیش از سه برابر قیمت تمامشده حفظ کند و بدون فروش آنها، مخارج پروژهها را از سود محققشده تأمین نماید. وی با اعلام کشف ۴۰۰ میلیون تن ذخیره جدید سنگ آهن و دستیابی به فناوری تولید ۱۷ عنصر نادر خاکی پیشبینی کرد با تکمیل طرحهای در دست اجرا تا ۱۴۰۶، شاهد رشد چشمگیرتری در عملکرد “ومعادن ” خواهیم بود.
به گزارش بورس امروز؛ اردشیر سعد محمدی مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات در مجمع عمومی سالانه منتهی به ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ با اشاره ه عملکرد شرکت طی ۳ سال گذشته، اظهار داشت: «در روند عملیاتی شرکت در سالهای ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ شاهد رشد مستمر بودهایم به طوری که سود خالص شرکت از ۱۳٫۸ هزار میلیارد تومان (همت) در سال ۱۴۰۱ به ۱۷٫۴ همت در سال ۱۴۰۲ و سپس به ۱۷٫۵ همت در سال ۱۴۰۳ افزایش یافت.»
وی در ادامه با احتمال تکمیل طرحهای در دست اجرا تا پایان سال ۱۴۰۶، رشد چشمگیری در عملکرد مجموعه توسعه معادن را پیش بینی نمود.
مدیرعامل ومعادن با تاکید بر دلایل عدم تحقق رشد بیشتر که عمدتاً ناشی از عوامل خارج از کنترل مدیریتی مجموعه بوده است، افزود: «در شرکتهایی که دارای سهم مدیریتی بالای ۵۱ درصد هستیم، شاهد رشد ۳۰ درصدی سود بودهایم اما در شرکت های غیرکنترلی که ومعادن دارای کمتر از ۲۰ درصد مالکیت است، همچون چادرملو، سود ومعادن از ۲۵٫۵ همت در سال ۱۴۰۲ به ۱۸ همت در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته که این امر منجر به کاهش حدود ۱,۴۰۰ میلیارد تومانی در سود تقسیمی مجموعه شده است.»
سعد محمدی در بررسی قیمت سهام ومعادن بیان کرد: «ارزش سهم شرکت توسعه معادن و فلزات در بازه زمانی ابتدای سال ۱۴۰۳ تا پایان اسفند همان سال، ۸٫۶ درصد رشد داشته که این رقم از متوسط رشد ۷٫۱ درصدی گروه سرمایهگذاری در بازار سرمایه بالاتر است. این در حالی است که کاهش قیمت سنگ آهن در بازارهای جهانی و اعمال حقالسهم ناشی از سنگ بر شرکتهای زیرمجموعه، تأثیر منفی بر عملکرد داشته است.»
وی تشریح کرد: «از آنجا که ومعادن با داشتن سهام شرکت هایی همچون گل گهر، چادرملو، گهر زمین و صبانور، پرتفوی آنها را نیز در اختیار داریم که با اعمال حق السهم، ومعادن نیز تحت تأثیر قرار گرفت.»
مدیرعامل ومعادن با بیان اینکه ارزش روز خالص داراییهای شرکت در پایان سال ۱۴۰۳ معادل ۱۵۲ همت برآورد شده، اظهار داشت: «این مبلغ نسبت به قیمت تمامشده ۲۶ همتی، بیش از ۳٫۲ برابر است. با این وجود، نسبت P/NAV در پایان اسفند ۱۴۰۳ معادل ۶۰ درصد بوده که نشاندهنده پایینتر بودن قیمت سهم از ارزش واقعی داراییهاست.»
وی با اشاره به اینکه در دوره مدیریت فعلی، ۳۲٫۲ درصد از کل افزایش سرمایه شرکت در طول عمر آن محقق شده است و در یک سال منتهی به ۳۰ اسفند ۱۴۰۳ از مبلغ ۳۱ همت به ۴۴.۵ همت رشد یافته، افزود: «ترکیب پورتفوی سرمایهگذاری شرکت در پایان سال ۱۴۰۳ شامل ۹۲ درصد شرکتهای بورسی و ۸ درصد شرکتهای غیربورسی بوده که نشاندهنده سطح بالای شفافیت در عملیات مجموعه میباشد.»
مدیرعامل ومعادن با اشاره به اینکه ۷۳ درصد پرتفوی شرکت متعلق به صنعت کانه های فلزی، ۱۱.۵۹ درصد به فلزات اساسی و ۷.۹۲ درصد به صنعت سرمایه گذاری اختصاص دارد، گفت: این پرتفو در سال ۱۴۰۳ با رشد ۴۹۶ درصدی به ۱۴۷ همت رسید درحالی که برآورد شرکت ۱۲۲ همت بود.»
سعد محمدی در ادامه تشریح کرد: «حدود ۲۱ درصد از ارزش پرتفوی بورسی متعلق به گل گهر، ۱۹ درصد به ملی مس، ۱۵ درصد به چادرملو، ۱۴ درصد صبانور، ۱۴ درصد گهر زمین، ۶ درصد فولاد خراسان، ۶ درصد فولاد تجلی و ۳ درصد فولاد ارفع اختصاص دارد.»
وی در ادامه به پرتفوی غیربورسی ومعادن اشاره نمود و گفت: شرکت پویا انرژی که در حوزه تولید برق فعالیت دارد، ۲۷ درصد پرتفو، شرکت پرتو تابان که به خرید و فروش سهام مشغول است، ۲۳ درصد پرتفو، شرکت توسعه آهن فولاد گل گهر نیز ۱۴ درصد پرتفوی هلدینگ را در بر میگیرند.»
مدیرعامل ومعادن در خصوص تولید محصولات گروه با اشاره به اینکه زنجیره تولید از سنگ آهن تا کنسانتره و گندله به دلیل تامین پایدار خوراک مجموعه های درون سیستم، در سال ۱۴۰۳ میزان تولید سنگ آهن به ۱۰۰ میلیون تن رسید که با سرمایه گذاری های انجام شده در این حوزه به طور خاص در سنگ آهن صبانور، این رقم به ۱۶۰ میلیون تن در آینده نزدیک خواهد رسید.
سعد محمدی در خصوص تولید آهن اسفنجی نیز از حجم ۴۴.۵ میلیون تن در سال ۱۴۰۳ خبر داد که با بهره برداری ۵ میلیون تن دیگر تا پایان سال ۱۴۴، این رقم به ۴۹.۷۱ درصد خواهد رسید، درحالی که با توجه به طرح های جدید، دسترسی به منابع معدنی جدید تسهیل خواهد شد.
وی با اشاره به سرمایه گذاری های ومعادن و پرداختی برای تکمیل پروژه های گروه اظهار داشت: «در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۲،۲۰۰ میلیارد ریال صرف تکمیل پروژه ها، ۳،۵۰۰ میلیارد ریال صرف افزایش سرمایه شرکت ها و ۸،۷۰۰ میلیارد ریال صرف هزینه های جاری شرکت شده است درحالی که طی سال ۱۴۰۲ حدود ۲۲.۴ همت در بخش های مذکور خرج شده است.»
مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات در ادامه با بیان اینکه مجموع مخارج سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۸ همت بوده است، تاکید کرد: در سال گذشته هیچگونه فروش دارایی صورت نگرفت و تمامی مخارج از طریق سودهای محقق شده صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری تا به امروز ۴۸۰ میلیارد تومان هزینه کرده ایم، افزود: برای تسریع اجرای پروژه ها در سال جاری به مبلغ ۱۴.۶ همت نیاز است که مجزا از مبالغ مورد نیاز برای مشارکت در افزایش شرکت هایی همچون گل گهر می باشد.
مدیرعامل شرکت توسعه معادن و فلزات در بخش اکتشاف، با اشاره به رشد حجم حفاری های اکتشافی از ۹ هزار متر در سال ۱۴۰۰ به ۱۳۰ هزار متر در سال ۱۴۰۳ افزود: «این رشد منجر به کشف ۴۰۰ میلیون تن ذخیره جدید سنگ آهن شده است که دارای ارزش حدود ۹۰۰ میلیون دلار می باشد اما در قیمت سهم فعلی لحاظ نشده است.»
وی یادآور شد: در سال ۱۴۰۰ معادن گروه شامل سه معدن با ظرفیت کل ۵۱ میلیون تن بودند که اکنون به ۳۹۷ میلیون تن می رسند که به طوری که ظرفیت کشف شده معدن بابا علی از ۲ میلیون تن به ۷۸ میلیون تن، معدن گلالی از ۱۶ میلیون تن به ۲۲۳ میلیون تن و معدن شهرک از ۳۳ میلیون تن به ۹۵ میلیون تن رسیده است.
سعد محمدی با تاکید بر اینکه تداوم اکتشافات منجر شده تا ارزش سهام از p/nav بالاتر از ۶۰ درصد برسد، گفت: برنامه بعدی شرکت اکتشافات سنگ آهن در منطقه همدان و کردستان است که برای شرکت صبانور می باشد.
وی افزود: طبق برنامه تهیه شده، زمینه سرمایه گذاری تا ۲ میلیارد تومان در منطقه همدان فراهم است که باتوجه به ارزیابی های صورت گرفته در آن ناحیه با تامین مالی میتوان فرایند کشف و بهره برداری از سنگ آهن، کنسانتره و گندله در منطقه غرب کشور را اجرا نمود.
مدیرعامل ومعادن با اشاره به برنامه شرکت پایا در خصوص اکتشافات معدنی در شرق کشور فعال است، گفت: این شرکت توانسته است ۳ پروانه اکتشاف را به گواهی کشف شده تبدیل نموده و در منطقه واقع در استان یزد به اکتشاف سنگ آهن، در اصفهان به کشف معدن مس و در سایر مناطق به کشف سیلیوس، روی، طلا و نگنز بپردازد.
سعد محمدی در خصوص پروژه کاتالیست با بیان اینکه ظرفیت تولید از ۱۵ تن در سال ۱۳۹۹ به ۸۰۰ تن در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته، پیشبینی کرد: این رقم احتمالا در سال ۱۴۰۴ به ۱,۵۰۰ تن خواهد رسید که به معنای رشد ۱۰۰ برابری تولید در ادامه خواهد بود.
از دیگر پروژه های ومعادن مربوط به ۱۰۹ پروژه اکتشاف عناصر معدنی در بندر است که تا سال ۱۴۰۳ از ۱۷.۵۹ میلیارد دلار، ۵.۷۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت گرفته است. طبق گفته وی، در پروژه عناصر نادر خاکی، برای اولین بار در منطقه خاورمیانه ومعادن موفق به جداسازی ۱۷ عنصر لانتانید و اسکاندیم شدهایم که نرخ بازگشت سرمایه آن بیش از ۵۰ درصد برآورد میشود.
مدیرعامل شرکت ومعادن در خصوص پروژه های فولاد کردستان اظهار داشت: پروژه آهن اسفنجی این شرکت تا کنون یش از ۵۳ درصد رشد یافته و در منطقه بیجار نیز طرح یک مگامدول ۱.۶ میلیون تنی را در دستور کار بعدی خود قرار داده است که حدود ۳۲۳ میلیون یورو برآورد شده است.
وی با اشاره به پیشرفت ۶۶ درصدی پروژه صبا امید غرب اظهار داشت: این شرکت تنها ۴ قلم تجهیزات خارجی دیگر احتیاج دارد که تا کنون خریداری و بارگیری شده است تا فرایند نصب آنها آغاز شود.
سعد محمدی با بیان اینکه شرکت پویا انرژی یکی از شرکت های سودده ومعادن است، اظهار داشت: این شرکت در سال ۱۴۰۳ موفق شد ضمن فروش ۳۶۰ مگاوات برق تولید شده سال های گذشته، ۳۶۰ مگاوات جدید را احداث نموده و حجم برق تولیدی را به ۷۲۰ مگاوات برساند. باتوجه به توربین های کلاس A نیروگاه های این شرکت، در مرحله بعد شرکت برنامه احداث ۳۶۰ مگاوات نیروگاه برق بخار را نیز دارد.
وی در خصوص عملیات بهره برداری از معدن گفت: تا کنون ۴۰ میلیون سنگ اکسیدی کشف شده است که قصد داریم در مرحله بعد کارخانه لیچینگ با ظرفیت مستقیم ۳ هزار تن کاتد را احداث نماییم که نمونه آن برای آنالیز به استرالیا ارسال شده است که به نوبه خود کار بسیار برگی خواهد بود.
در پایان مدیرعامل ومعادن با تأکید بر اینکه تمرکز اصلی شرکت بر تکمیل طرحهای در دست اجرا و تبدیل داراییها به ظرفیتهای تولیدی است، اظهار داشت: کمک سهامداران در تامین منابع برای پروژه هایی مچون پروژه صبانور و تجلی میتواند در ادامه با بهره برداری کردن از آنها، سودآوری بالفعل گردد