اهرمهایی که سرمایه گذاران را زیر فشار گذاشتند
دوقهای اهرمی با ضریب بالا در فضای پرنوسان بازار سرمایه دچار بحران نقدینگی شدهاند. کاهش ضریب، اصلاح حکمرانی، و ارتقای آگاهی سرمایهگذاران نسبت به ریسک، راهکارهای کلیدی برای کاهش آسیب و احیای اعتماد در بازار تلقی میشوند.
علی حسنی نائب رئیس هیئت مدیره گروه مدیریت ارزش سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با هشدار نسبت به وضعیت صندوقهای اهرمی در شرایط کنونی بازار، بر غیرمناسب بودن این صندوقها برای سرمایهگذاری در فضای پرالتهاب فعلی تاکید کرد.
نائب رئیس گروه مدیریت ارزش سرمایه، در ارزیابی خود از ساختار فعلی صندوقهای اهرمی با ضریب بالا، آن را در شرایط پرنوسان بازار غیرقابل دوام دانست و افزود: با توجه به ابهامات موجود در فضای سیاسی و اقتصادی کشور، ضریب ورود و خروج پول در این صندوقها نسبت به گذشته کاهش یافته و این امر منجر به افزایش فشار فروش در بازار شده است.
وی با انتقاد از عملکرد موجود در مدیریت بحران اخیر، اظهار داشت: بستن بازار به جای کنترل شرایط، بر پیچیدگی آن افزود. بازگشایی بازار با حجم معاملات بالا و حضور بازیگران اصلی، اقدامی غیرحرفهای بود و فرصت خروج سرمایهگذاران را فراهم کرد و مابقی را زیر فشار اهرم باقی گذاشت.
حسنی در خصوص احتمال انحلال صندوقهای اهرمی، پیشبینی کرد: سازمان بورس تلاش میکند تا این صندوقها را به صندوقهای با ضریب پایینتر (از 2X به 1X) یا صندوقهای بزرگ و کوچک تبدیل کند.
وی با اشاره به ساختار فرانسوی بورس ایران، بر لزوم اصلاح این ساختار و همسو کردن آن با مدلهای آمریکایی یا شرق آسیایی تاکید کرد و افزود: داشتن مدل اهرمی در ساختار فعلی بورس، یک خطای فاحش و بزرگ است.
نائب رئیس گروه مدیریت ارزش سرمایه، در خصوص افزایش دامنه نوسان صندوقها نیز اذعان داشت: دامنه نوسان باید در کل بازار به صورت یکسان اعمال شود. حمایت دستوری در حال حاضر در حال شکلگیری است، اما تا زمانی که الگوی هیجانی بازار اصلاح نشود و تکلیف موضوعات مشخص نگردد، مشکل صندوقها حل نخواهد شد.
حسنی بر لزوم طراحی متناسب ارکان اقتصادی با شرایط موجود تاکید کرد و افزود: صندوقهای اهرمی یکی از ابزارهای حرفهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس هستند، اما به دلیل ساختار نامناسب بازار سرمایه ایران، این صندوقها در شرایط پرالتهاب دچار بحران نقدینگی میشوند. تنظیمات درست حکمرانی، کلید حل این مشکلات است.
لزوم بازطراحی صندوقهای اهرمی با ضریب پایینتر
نائب رئیس گروه مدیریت ارزش سرمایه، با تاکید بر لزوم اصلاح اساسی ساز و کار حکمرانی بورس، از ادامه بحرانها و تبعات منفی آن در صورت عدم تغییر رویکرد هشدار داد.
وی با انتقاد از رویکردهای فعلی در بازار سرمایه، بر اهمیت تفکیک حوزه اقتصاد و مدیریت بورس تاکید و اعلام کرد: مسئولان باید ساز و کار حکمرانی بورس را به درستی اصلاح کنند، نه اینکه صرفاً مدیران بورس را مورد خطاب قرار دهند. تا زمانی که این مشکل حل نشود، بحرانها ادامه خواهند داشت و تبعات منفی آن گریبانگیر بازار خواهد شد.
علی حسنی به شعارهای گذشته مبنی بر عدم سرمایهگذاری مستقیم در بازار سرمایه اشاره کرد که به واسطه حضور و سرمایهگذاری غیرمستقیم، شاهد تبعات منفی آن در بازار سرمایه هستیم.
وی در خصوص بازطراحی صندوقهای اهرمی با ضریب پایینتر، این اقدام را گامی مثبت در جهت کمک به بازار دانست و بر لزوم جا انداختن مفهوم ریسک و ریوارد در بازار سرمایه تاکید کرد.
نائب رئیس هیئت مدیره گروه مدیریت ارزش سرمایه، با انتقاد از شعارگونه بودن برخی رویکردها، تصریح کرد: باید به صراحت اعلام شود که بازار بورس، بازار ریسک است. دستکاری قیمت سهام و ارائه تصویری غیرواقعی از بورس نمیتواند آن را به عنوان جایگاهی برای سرمایهگذاری در اقتصاد کشور معرفی کند.
وی با اشاره به قدرت بانکها در اقتصاد ایران، افزود: در حال حاضر بانکها قویتر از حوزه بازار سرمایه هستند و باید فرهنگسازی شود تا سرمایهگذاران با آگاهی از ریسکهای موجود، وارد بازار شوند. این فرهنگسازی باید مشابه بازار فارکس باشد که ریسک بالایی دارد.
حسنی در پایان با تاکید بر لزوم استفاده از ابزارهای حرفهای برای حمایت از بازار در زمان هیجانات منفی، خاطر نشان کرد: باید با ابزارهای مختلف مالی از بازار حمایت صورت گیرد، اما این حمایت باید متوازن و منصفانه باشد و شامل تمامی سهام شود، نه فقط سهامهای خصولتی و دولتی.