رشد تولید و تنوعبخشی در “کچاد”؛ از برداشت سنگ آهن تا نیروگاه خورشیدی
شرکت چادرملو در حال توسعه ظرفیتهای استخراج و فرآوری (از جمله معدن جدید، پروژه گندلهسازی و نیروگاه خورشیدی) و تنوعبخشی به روشهای تامین مالی است. با وجود چالشهایی نظیر محدودیتهای انرژی و نوسانات ارزی که منجر به کاهش سود در سال گذشته شدهاند، شرکت با اتخاذ تدابیر جدید، بهبود عملکرد را در پیش گرفته و بر حفظ سودآوری فروش داخلی و صادرات در صورت توجیه اقتصادی تمرکز دارد.
به گزارش بورس امروز؛ در مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام شرکت معدنی و صنعتی چادرملو “کچاد”برای سال مالی ۱۴۰۳، خرم معاون مالی شرکت و فرید دهقانی مدیر عامل شرکت به سوالات سهامداران در خصوص ذخایر معدن دی ۱۹، مصرف سوخت و میزان باطلههای شرکت پاسخ دادند. سهامداران، سوالات متعددی در خصوص هزینهها، پروژههای توسعهای و مسائل مالی شرکت و وضعیت حمایتی از سهام و روشهای تامین مالی شرکت مطرح کردند. در ادامه به مهمترین این سوالات اشاره میشود.
ذخایر معدن دی ۱۹
خرم معاون مالی “کچاد” با اشاره به صدور گواهی کشف معدن دی ۱۹ در سال ۱۴۰۲ با ظرفیت ۵۰ میلیون تن، اعلام کرد که در فاز اول، ۲۸ میلیون تن از این معدن در حال برداشت است. وی افزود: در حال حاضر ۳ میلیون تن موجودی دپو شده در این معدن وجود دارد که شامل ۲.۶ میلیون تن سنگ آهن با عیار بالای ۵۰ درصد و ۴۰۰ هزار تن سنگ مگنتیت با عیار ۴۷ درصد است.
معاون مالی “کچاد” تصریح کرد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، ماهانه حدود ۲۰۰ هزار تن از معدن دی ۱۹ برداشت خواهد شد. سال گذشته نیز ۶۷ هزار تن از این معدن بارگیری و به چادرملو منتقل شده است.
مصرف گازوئیل و هزینههای استخراج
خرم در خصوص مصرف گازوئیل، بیان کرد که شرکت دارای دو مجتمع معدنی و صنعتی است. بیشترین مصرف گازوئیل مربوط به ماشینآلات و تراکهای معدنی است. وی افزود: سال گذشته، مصرف گازوئیل در مجتمع معدنی ۵۷ میلیون لیتر و در مجتمع صنعتی ۳ میلیون لیتر بوده است. در مجموع، مصرف گازوئیل شرکت در سال حدود ۶۰ میلیون لیتر است.
وی تاکید کرد که قیمت گازوئیل توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران تعیین میشود و چادرملو در این زمینه دخالتی ندارد.
میزان باطلههای شرکت
خرم در خصوص باطلههای شرکت نیز اذعان داشت: بخشی از فرآوری ما از طریق سنگ آهن باطله انجام میشود. سال گذشته، نزدیک به ۲.۸ میلیون تن از باطلهها توسط یکی از شرکتهای زیرمجموعه ما فرآوری شده و سود حاصل از آن در قسمت سایر درآمدهای غیرعملیاتی افشا شده است.
وی همچنین اعلام کرد که برنامهریزی برای استفاده از ۳ میلیون تن باطله در سال ۱۴۰۴ وجود دارد.
توضیحات چادرملو درباره حق انتفاع پروانه بهرهبرداری
سهامداران در خصوص تغییرات حق انتفاع از ۵۵ درصد به ۵.۵ درصد شمش و سپس به ۴ درصد خواستار ارائه توضیحات تکمیلی در این خصوص شدند.
معاون مالی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در مجمع عمومی صاحبان سهام این شرکت، گفت: حق انتفاع پرداختی چادرملو بر اساس قانون بودجه و قرارداد با سازمان توسعه بومیسازی است. در سال گذشته، با برداشت ۸ میلیون تن سنگ و تولید ۱ میلیون تن پرت، نرخ حق انتفاع ۵۵ درصد بوده و به ازای هر تن پرت، ۱ میلیون تومان پرداخت شده است. این مبلغ به عنوان حقوق دولتی به ایمیدرو، متولی پروانه، پرداخت میشود.
افزایش ۲۸ برابری قیمت گازوئیل و اثر آن بر هزینههای چادرملو
افزایش نرخ گازوئیل و تاثیر آن بر هزینههای پیمانکاری شرکت نیز از جمله موضوعات مورد پرسش سهامداران بود. آنها خواستار ارائه اطلاعات دقیق در خصوص سهم هزینههای گازوئیل در مجموع هزینههای پیمانکاری شدند.
معاون مالی شرکت در این خصوص اعلام کرد که شرکت ملی پخش فرآوردههای ایران، قیمت گازوئیل را ۲۸ برابر افزایش داده است. با توجه به مصرف ۶۰ میلیون لیتر گازوئیل در معدن، این افزایش قیمت میتواند حدود ۴۰۰ میلیارد تومان به هزینههای سالانه شرکت اضافه کند که معادل کمتر از ۲ درصد از بهای تمام شده عملیاتی ۳۶ همتی سال گذشته است. چادرملو در حال مکاتبه با شرکت ملی پخش برای کاهش این افزایش قیمت است و در صورت عدم موفقیت، مجبور به افشای این موضوع در سامانه کدال خواهد بود.
پیشرفت ۴۷ درصدی پروژه گندلهسازی ۵ میلیون تنی چادرملو در خرانق
طرح احداث گندلهسازی ۵ میلیون تنی مورد استقبال سهامداران قرار گرفت، اما سوالاتی در خصوص تامین خوراک این پروژه و عیار گندله تولیدی مطرح شد. سهامداران خواستار اطمینان از کیفیت و همسنجی عیار گندله جدید با محصولات قبلی شرکت شدند.
معاون مالی شرکت در ارائه گزارشی از پیشرفت پروژه گندلهسازی ۵ میلیون تنی در خرانق، شهرستان اردکان اظهار داشت: این پروژه با قراردادی به ارزش ۲۰۵ میلیون یورو در حال اجراست که از این مبلغ، ۱۲۰ میلیون یورو توسط شرکت پامیتکو و مابقی توسط شرکت سیپیجی آلمان تامین میشود. پیشرفت فیزیکی پروژه تاکنون به ۴۷ درصد رسیده و عیار گندله تولیدی (۶۴.۶ درصد) با عیار طراحی شده (۶۶ تا ۶۷ درصد) تفاوت چندانی ندارد. خوراک این کارخانه نیز از کنسانتره چادرملو تامین خواهد شد، هرچند در سال اول به ظرفیت کامل ۵ میلیون تن نخواهد رسید.
پیشرفت قابل توجه پروژه سرمد ابرکوه؛ افتتاح دو کارخانه در سال ۱۴۰۵
در خصوص طرح سرمد ابرکوه که قرار است در سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری برسد، سهامداران خواستار ارائه جزئیات بیشتر در خصوص هزینههای بهرهبرداری و نحوه تامین مالی این پروژه شدند.
معاون مالی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر پروژه مشترک سرمد ابرکوه با شرکت تجلی اعلام کرد: این پروژه شامل سه بخش کلاف و سیمسازی با ظرفیت ۴۵۰ هزار تن در سال (که در سال ۱۴۰۳ افتتاح شده)، کارخانه اسفنجی و کارخانه ذوب با ظرفیت ۶۰۰ هزار تن است. پیشرفت فیزیکی بخش احیا به ۴۷ درصد و کارخانه ذوب به ۶۸ درصد رسیده است. قرارداد کل پروژه ذوب ۱۶۶ میلیون یورو و قرارداد بخش اسفنجی ۱۱۹ میلیون یورو ارزش دارد. چادرملو برنامهریزی کرده است تا با تامین مالی از طریق بازار سرمایه یا تبدیل شرکت سرمد به سهامی عام، این دو کارخانه را در سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری برساند.
انعطافپذیری چادرملو در بهرهبرداری از سنگ آهن مگنتیت و هماتیت
سهامداران خواستار شفافسازی در خصوص ترکیب مواد استخراجی از معدن چادرملو شدند. سوال اصلی این بود که آیا استخراج فعلی محدود به هماتیت بوده و نیاز به فرآوری برای تبدیل به مگنتیت دارد یا اینکه سنگهای مگنتیتی بیشتری در حال استخراج هستند.
خرم در این خصوص اظهار داشت: چادرملو با داشتن ۵ خط کنسانتره ۲ میلیون تنی، قابلیت بهرهبرداری از هر دو نوع سنگ آهن مگنتیت و هماتیت را دارد. این موضوع به عنوان یکی از افتخارات شرکت مطرح شد، زیرا طراحی کارخانجات به گونهای است که امکان استفاده از هر دو نوع سنگ آهن وجود دارد. در حال حاضر، شرکت دشت یوز به طور عمده سنگ آهن مگنتیت را استخراج میکند.
افزایش ۲۰ درصدی هزینه خرید سنگ آهن در سال ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۲
سهامداری درخواست ارائه جزئیات دقیق در خصوص هزینههای معدنکاری و استخراج به صورت شفاف مطرح شد.
معاون مالی چادرملو در ادامه، به نرخهای معدنکاری و خرید سنگ آهن در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ اشاره کرد. بر اساس مستندات مالی، استخراج سنگ آهن با حق انتفاع در سال ۱۴۰۳، ۱.۶ میلیون تن بوده که نسبت به سال ۱۴۰۲ (۱.۳۱۵ میلیون تن) ۲۱ درصد افزایش داشته است. همچنین، هزینه خرید سنگ آهن در سال ۱۴۰۳ به ۱.۷ میلیون تومان به ازای هر تن رسیده که ۲۰ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ (۱.۴۴ میلیون تومان) افزایش نشان میدهد. در سال ۱۴۰۴، حق انتخاب شرکت بر اساس ۳.۲۵ میلیون تن باقیمانده معدن محاسبه خواهد شد و مابقی سنگ مورد نیاز از طریق خرید تامین میشود.
برنامههای حمایتی از سهام و تامین مالی از طریق گواهی سپرده کالایی در دستور کار چادرملو
یکی از سهامداران با اشاره به جایگاه ویژه سهام چادرملو در بازار سرمایه و پایین بودن نسبت قیمت به ارزش ذاتی سهام، خواستار توضیح در خصوص برنامههای حمایتی از سهام شرکت شد.
معاون مالی چادرملو در این خصوص، به افزایش ۷۰ درصدی موجودی مواد و کالا در سال ۱۴۰۳ اشاره و اعلام کرد: برای تامین مالی، دو مدل اجرایی شده است. اول استفاده از برات آنلاین و برات الکترونیک که در حال حاضر به دارندگان پروانه بدهی حق انتفاع ارائه میشود.
وی همچنین از پیشرو بودن چادرملو در صدور گواهی سپرده کالایی گندله در بورس کالا خبر داد و افزود: “ما به عنوان اولین شرکت تامین کننده گندله، گواهی سپرده کالایی گندله را صادر خواهیم کرد و از این روش نیز برای تامین مالی استفاده خواهیم کرد.
معاون مالی چادرملو تاکید کرد که برای طرحها و سرمایهگذاریهای آتی، شرکت از تسهیلات و اوراق بدهی از محل بازار سرمایه بهره خواهد برد و در حال بررسی سایر روشهای تامین مالی برای سرمایه در گردش است تا با در نظر گرفتن هزینه و فایده، بهترین گزینه را انتخاب کند.
بهرهبرداری از نیروگاه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی چادرملو در مرداد ماه
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در مجمع عمومی عادی صاحبان سهام، از پیشرفتهای نیروگاه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی این شرکت در خضرآباد خبر داد.
به گفته مدیرعامل چادرملو، ۴۰ مگاوات از این نیروگاه در مرداد ماه به مدار میآید و مابقی ۶۰ مگاوات نیز تا پایان سال ۱۴۰۴ به طور کامل به شبکه برق متصل و به بهرهبرداری خواهد رسید.
دلایل کاهش سود چادرملو در سال ۱۴۰۳ و برنامههای افزایش سودآوری در سال ۱۴۰۴
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در این مجمع عمومی، به تشریح دلایل کاهش سودآوری شرکت در سال ۱۴۰۳ و برنامههای پیشبینی شده برای افزایش سودآوری در سال ۱۴۰۴ به درخواست سهامداران پرداخت.
وی با اشاره به اینکه دو عامل اصلی کاهش سود در سال گذشته خارج از کنترل شرکت و ناشی از شرایط محیطی و سراسری بوده است، گفت: عدم النفع تولید ناشی از برق و گاز به میزان ۱۰.۵ همت بوده است. همچنین، کاهش ذخایر سنگ آهن نیز از جمله عوامل غیرقابل کنترل بود.
وی با این حال، تاکید کرد که با اتخاذ تدابیر لازم، پارادایم شرکت در حال تغییر است و افزایش سودآوری و تولید در عملکرد چهار ماهه ابتدایی سال جاری کاملاً مشهود است.
در خصوص سیاستهای صادراتی، دهقانی اظهار داشت: ما سیاست افزایش صادرات را به شرط حفظ سودآوری داخلی دنبال میکنیم. تصمیمات اخیر دولت در خصوص مازاد صادرات و مابتفاوت نرخ ارز، ما را به افزایش صادرات تشویق میکند، اما فروش داخلی در اولویت قرار دارد تا زمانی که سودآوری آن بیشتر از فروش صادراتی باشد.
وی همچنین با اشاره به کاهش سود دلاری، خاطر نشان کرد: افزایش نرخ دلار هیچ نسبتی با افزایش قیمت شمش، گندله و کنسانتره نداشته است. در صورتی که افزایش قیمت شمش در بازار داخلی و جهانی با افزایش نرخ دلار تناسب نداشته باشد، کاهش سود دلاری ما بیشتر از کاهش سود ریالی خواهد بود.
مدیرعامل چادرملو در نهایت، بر اولویتبندی تامین مخارج ارزی از طریق صادرات و حفظ سودآوری فروش داخلی تاکید کرد.