کاهش تولید سنگ آهن و پاسخ چادرملو؛ ۲۵ قرار داد جدید
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با کاهش تولید ناشی از اتمام ذخایر معدنی و محدودیتهای انرژی مواجه بوده است. این شرکت برای مقابله با این چالشها، برنامههای کوتاهمدت و بلندمدتی را در زمینه اکتشاف معادن جدید، انعقاد قراردادهای تامین، توسعه روشهای نوین استخراج و سرمایهگذاری در پروژههای تولید گندله، نیروگاه و انرژی خورشیدی در دست اجرا دارد.
به گزارش خبرنگار بورس امروز؛ فرید دهقانی، مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام برای سال ۱۴۰۳، در ارائه گزارش هیئت مدیره، از تدوین و اجرای استراتژیهای کوتاه مدت و بلندمدت برای تامین پایدار سنگ آهن و جلوگیری از سیر نزولی تولید خبر داد. همچنین در این گزارش، پیشرفتهای شرکت چادرملو در پروژههای توسعهای تشریح شده است.
چادرملو با چالشهای انرژی و اتمام ذخایر معدنی دست و پنجه نرم میکند
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با اشاره به سهم ۱۳ درصدی چادرملو در تولید کنسانتره، ۷ درصدی در گندله، ۱۰ درصدی در آهن اسفنجی و ۶ درصدی در شمش فولادی در زنجیره ارزش فولاد کشور، کاهش چشمگیر تولید و استخراج سنگ آهن در کل کشور در سال ۱۴۰۳ را اعلام کرد.
وی با بیان اینکه سهم چادرملو از تولید سنگ آهن کشور در سال ۱۴۰۳، ۸.۳ درصد بوده است، افزود: این میزان تولید در سالهای آتی به واسطه اتمام ذخیره معدن اصلی و جایگزین معادن دیگر دچار تغییر خواهد شد.
دهقانی اظهار داشت، استخراج از پیت اصلی معدن نیز از ۱۳.۴ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ به ۷.۸۹ میلیون تن در سال ۱۴۰۳ و ۸۲۰ هزار تن در سه ماهه اول سال ۱۴۰۴ کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه تولید واقعی در تمامی بخشهای زنجیره ارزش فولاد کشور کمتر از ظرفیت اسمی است، گفت: در سال ۱۴۰۳، چادرملو ۹ میلیون و ۱۹۳ هزار تن کنسانتره، ۳میلیون و ۸۱۳ هزار تن گندله و۱میلیون و ۵۷۴ تن آهن اسفنجی تولید کرده است.
مدیرعامل چادرملو تصریح کرد، ۱ میلیون و ۲۸ هزار تن فولاد میانی نیز در این شرکت تولید شده که نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش داشته است.
وی کاهش تولید را ناشی از سه دلیل عمده دانست و گفت: کاهش استخراج سنگ معدن به دلیل نزدیک شدن به انتهای ذخیره معدن، عدم النفع تولید ناشی از محدودیتهای انرژی و تعمیرات اساسی که هر ۵ سال یکبار انجام میشود، از جمله این دلایل هستند.
دهقانی با اشاره به میزان عدم النفع تولید ناشی از محدودیت گاز و برق، خاطر نشان کرد: ۱ میلیون تن کنسانتره، ۶۷ هزار تن گندله، ۲۰۰ هزار تن آهن اسفنجی و ۱۰۸ هزار تن شمش فولاد به دلیل محدودیتهای انرژی در سال ۱۴۰۳ تولید نشده است.
چادرملو در مسیر تامین پایدار سنگ آهن؛ سرمایهگذاری در اکتشاف و خرید معادن
مدیرعامل “کچاد” در مجمع عمومی، با اشاره به چالشهای پیش روی شرکت در زمینه تامین سنگ آهن و کاهش تولید، گفت: تیم مدیریتی چادرملو اقدامات موثری را برای جلوگیری از این روند و حرکت به سمت تولید خطی و سپس صعودی در دستور کار قرار داده است.
وی با تاکید بر اتمام تدریجی ذخایر معدن اصلی چادرملو، افزود: استراتژی اول و سرمایهگذاری اصلی شرکت در ابتدای زنجیره ارزش، اکتشاف ذخایر جدید، شرکت در مزایدههای پروانههای بهرهبرداری دولتی و غیردولتی، خرید معادن و انعقاد قراردادهای جدید برای تامین سنگ آهن است.
دهقانی به تصویب دو استراتژی کوتاه مدت و بلندمدت در هیئت مدیره برای تامین پایدار سنگ آهن اشاره کرد و گفت: استراتژی کوتاه مدت، تامین سنگ پایدار برای یک تا دو سال آینده از طریق خرید و انعقاد قراردادهای خرید سنگ است و استراتژی بلندمدت، شرکت در مزایدههای بهرهبرداری و اکتشافی به منظور تامین پایدار سنگ آهن در بلندمدت است.
وی با اشاره به موفقیت شرکت در مزایدههای اخیر، افزود: چادرملو در مزایدههای شرکت تهیه و تولید در ۲۱ محدوده شرکت کرده و موفق به برنده شدن مزایده معدن چاه یزد در استان یزد شده است که یکی از معادن شاخص فعلی کشور در سنگ آهن محسوب میشود.
مدیرعامل چادرملو ادامه داد: در سه ماهه اول ۱۴۰۴، چادرملو با شرکت در ۹ مزایده تهیه و تولید امیدوار است در مزایدههای طلای بلوک سی هیرد و طلای بلوک بی زرشوران نیز موفق شود. همچنین، شرکت در سه مزایده اکتشافی استانها نیز شرکت کرده و در حال بررسی اسناد و تکمیل فرمهای مربوطه است.
چادرملوبه دنبال جبران کاهش تولید سنگ آهن است
فرید دهقانی با تاکید بر عقد قراردادهای متعدد برای تامین سنگ آهن، سرمایهگذاری در اکتشاف و توسعه روشهای نوین استخراج، به افزایش تولید در چهار ماهه اول سال ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره کرد.
وی با اشاره به تلاشهای شرکت برای جبران کاهش تولید سنگ آهن ناشی از اتمام ذخایر معدن اصلی، گفت: تیم مدیریتی چادرملو با اتخاذ رویکردهای نوآورانه و سرمایهگذاریهای کلان، در مسیر تامین پایدار سنگ آهن و افزایش تولید گام برداشته است.
مدیرعامل چادرملو به سرمایهگذاری مشترک با شرکت انرژی ایران در ۱۶ محدوده اکتشافی به مساحت ۵۰۰ کیلومتر در استانهای مختلف اشاره کرد.
وی ضمن اعلام انجام مطالعات فنی برای استخراج زیرزمینی سنگ آهن در محدوده طی T1وT2
با ظرفیت بیش از ۱۵ میلیون تن، افزود: این پروژه برای اولین بار در کشور در حال انجام است و پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۴ به سرانجام برسد.
دهقانی با تاکید بر اهمیت بهرهبرداری حداکثری از منابع موجود، گفت: شرکت در حال پرعیارسازی از محل باطلهها و دپوی باطلهها در مجموعه معدنی چادرملو است.
وی با اشاره به انعقاد ۲۵ قرارداد خرید سنگ، افزود: این اقدامات منجر به افزایش مقادیر سنگ آهن مورد نیاز شرکت در سه ماهه اول سال ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل شده است.
مدیر عامل چادرملو با اعلام تغییر پارادایم در عملکرد شرکت، اذعان داشت: در چهار ماهه اول سال جاری، چادرملو در تمامی مقادیر تولیدی خود نسبت به چهار ماهه اول سال ۱۴۰۳ افزایش مقداری و مبلغی داشته است که این امر بسیار حائز اهمیت است.
چادرملو با وجود چالشهای تولید، در فروش محصولات خود رشد داشته است
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو ضمن اعلام رشد قابل قبول فروش محصولات این شرکت در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، از پیشرفتهای چشمگیر پروژههای توسعهای شرکت از جمله کارخانه گندلهسازی ۲، نیروگاه سیکل ترکیبی و نیروگاه خورشیدی خبر داد.
وی با اشاره به تاثیر شرایط بازار و عوامل محیطی بر فروش محصولات شرکت، اظهار داشت: با وجود اینکه از لحاظ رقمی تغییر آنچنانی در فروش نسبت به سال ۱۴۰۲ نداشتهایم، اما از لحاظ مبلغی شاهد افزایش فروش بودهایم.
دهقانی با بیان اینکه رشد تولید در شرکت، تاثیر مثبتی بر فروش داشته است، افزود: فروش کنسانتره خشک ۱۳ درصد، گندله ۹۲ درصد و آهن اسفنجی ۱۰۰ درصد رشد داشته است که چادرملو در بازار گندله با اختلاف خوبی نسبت به رقبا پیشتاز است.
دهقانی با اشاره به افت ۶ درصدی فروش شمش فولاد، اذعان داشت: این افت در واقع یک افت دفتری است، زیرا ۳۰ هزار تن از فروش صادراتی به دلیل اختلالات حمل و نقل شیپینگی انجام نشده و از انبار خارج نشده است و به همین دلیل امکان ثبت آن در دفاتر قانونی وجود ندارد.
مدیرعامل چادرملو با اشاره به کاهش سودآوری شرکت به دلیل کاهش تولید ناشی از محدودیتهای انرژی و توقفات اجباری، گفت: سود شرکت از ۲۵۴۰۰ میلیارد تومان به ۱۸۸۰۰ میلیارد تومان کاهش یافته است.
وی در ادامه به پروژههای سرمایهگذاری و توسعهای شرکت اشاره کرد و افزود: کارخانه گندلهسازی ۲ با سرمایهگذاری ۲۵۰ میلیون یورو و پیشرفت ۴۷ درصد در حال ساخت است و پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری برسد.
دهقانی همچنین به پیشرفت ۹۰.۸۴ درصدی نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۴۰ مگاواتی در شهرستان اردکان با سرمایهگذاری ۲۴۵ میلیون یورو اشاره و اعلام کرد: این نیروگاه نیز در سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی با اشاره به نیروگاه خورشیدی ۱۰۰ مگاواتی شرکت، گفت: ۴۰ مگاوات از این نیروگاه در مرداد ماه تکمیل میشود و ۶۰ مگاوات باقیمانده نیز تا پایان سال به بهرهبرداری خواهد رسید.
مدیرعامل چادرملو همچنین با اشاره به موفقیت شرکت در مناقصه آنومالی ۱۰، تصریح کرد: استخراج از پیتهای شمالی و جنوبی در حال انجام است و تولید ورقههای فولادی آغاز شده است.
وی همچنین به عدم تمایل شرکت به سرمایهگذاری در تولید ورقههای فولادی برای بازار داخلی اشاره کرد و گفت: تمرکز شرکت بر تولید ورقههای خاص با هدف صادرات است و در صورت امکان، قرارداد EPC این پروژه نیز به زودی افشا خواهد شد.
چادرملو در مسیر توسعه: بهرهبرداری از نیروگاهها و سرمایهگذاریهای کلان در طرحهای جدید
دهقانی با اشاره به طرحهای وابسته به شرکت، از استخراج ۲.۵ میلیون تن از معدن دی ۱۹ دشت یوز در سال جاری خبر داد و افزود: این میزان استخراج به جبران بخشی از کاهش تولید کمک خواهد کرد.
وی همچنین به بهرهبرداری ۱۰۰ درصدی دو واحد نیروگاه ۱۰ مگاواتی در سال ۱۴۰۳ اشاره کرد و افزود: در احداث کارخانه ذوب و آهن اسفنجی سرمد ابرکوه نیز ۶۸ درصد پیشرفت حاصل شده و ۱۶۶ میلیون یورو در این پروژه سرمایهگذاری شده است. همچنین، ۴۸ درصد از کارخانه با سرمایهگذاری ۱۱۹ میلیون یورو تکمیل شده است.
مدیرعامل چادرملو با تاکید بر بهرهبرداری کارخانه کنسانتره به آباد (عصر نوین به اباد) با ۲۴ میلیون یورو سرمایهگذاری، اعلام کرد: کارخانههای آهن اسفنجی اقلید و اردبیل نیز در قالب مشارکت با شرکتهای سرمایهگذار در حال توسعه هستند که اردبیل با ۶۲ درصد پیشرفت و ۱۱۰ میلیون یورو سرمایهگذاری و اقلید با ۲۱ درصد پیشرفت در دست اجراست.
وی همچنین به فرآوری باطلههای سنگ آهن چهاربوق اشاره کرد و گفت: هدف ما حداکثر بهرهبرداری از باطلههای موجود برای تامین زنگ آهن است و شرکت سریر نیز در زمینه حمل و نقل ریلی مشارکت دارد.
دهقانی در ادامه با اشاره به شرایط پولی کشور و سیاستهای انقباضی، از راهاندازی دو روش جدید تامین مالی خبر داد و خاطر نشان کرد: برای اولین بار در مجموعه شرکتهای بزرگ فولادی کشور، گواهی سپرده گندله و برات آنلاین راهاندازی شده است تا منابع مالی متنوعی غیر از بانک برای توسعه شرکت جذب شود.
در نهایت، مدیرعامل چادرملو با اشاره به عملکرد چهار ماهه اول سال ۱۴۰۴، ضمن اعلام رشد قابل ملاحظه در تولید، فروش و سرمایهگذاری، ابراز امیدواری کرد که این روند، روزهای روشنتری را برای شرکت در زمینه سودآوری و توسعه رقم بزند.